Quantcast

Brokerių bendrovė atsidūrė teisme

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Trys nekilnojamojo turto brokerės į teismą padavė buvusią darbovietę „Elito grupė“. Moterys teigia negavusios pinigų už parduotą būstą, o iš darbdavio sulaukusios net grasinimų.

Nesumokėti komisiniai

Nekilnojamojo turto (NT) brokerių kompanija „Elito grupė“ priversta santykius su buvusiomis darbuotojoms aiškintis teismuose. Brokerės siekia prisiteisti sumas, kurių darbovietė joms nesumokėjo, nors NT objektus moterys buvo pardavusios. Brokerėms neišmokėta suma siekia 10 tūkst. eurų.

Viena į teismą „Elito grupę“ padavusi brokerė „Kauno dienai“ pasakojo, kad po bendrovės sparnu buvo įkurta tarsi atskira grupė „Futurus“ vardu. NT brokeriai šiuo vardu parduodavo įvairius projektus. „Kauno dienos“ pašnekovė pasakojo, kad ji ir kitos kolegės dirbo pasirašiusios tarpusavio bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią kiekvienas darbuotojas veikė kaip maža įmonė, nors realiai visos dirbo kaip „Elito grupės“ atstovės.

„Kiekvieną mėnesį brokerės mokėjo mokesčius, kuriuos sudarė biuro nuoma, telefono sąskaita, už klientų kontaktų platformą, „Aruodo“ skelbimų abonentą. Darbuotojoms neapsikentus tokių darbo sąlygų ir neturint tikrų socialinių garantijų, jos nusprendė palikti bendrovę. Ir tada „Elito grupė“ pavirto visiškai neelitiška“, – savo pasakojimą pradėjo brokerė Joana (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Konflikto pagrindu tapo brokerėms nesumokėtas komisinis atlygis, priklausęs už parduotus NT objektus. Iš pradžių buvo sutarta, kad, pardavus objektą, pusė komisinių atitenka brokerei, kita – darbdaviui. Tačiau įvykdžius pardavimo sandorius paaiškėjo, kad jis nelinkęs pinigais dalytis.

„Viskas iš pradžių atrodė neblogai, tačiau po to prasidėjo piktumai. Aš ir dar dvi kolegės išėjome iš agentūros, nes ji liko mums skolinga, atsisako išmokėti moterims jų sunkiu darbu uždirbtus pinigus už surastus klientus nekilnojamojo turto objektams. Turėjome kelis vystomus projektus, kur buvo statomi dideli namai. Aš pardaviau kelis objektus, bet komisinių negavau. Dabar bandoma aiškinti, kad neva dėl tų objektų visai nebuvo sudaryta sutartis ir aš esą jų negalėjau parduoti“, – piktinosi Joana.

Sumos – nemenkos

Pasak jos, „Elito grupė“ buvo sudariusi sutartį dėl vieno objekto ir visos brokerės galėjo jį bandyti parduoti, nes dirbo pagal jungtinę darbo sutartį ir buvo tapusios „Elito grupės“ atstovėmis. Jų žiniomis, to projekto vystytojai už parduotą NT turtą buvo visiškai atsiskaitę su „Elito grupe“, tačiau brokerių sąskaitų sutartas atlygis taip ir nepasiekė. Su darbdaviu dėl jo įsiskolinimų ji ir dar dvi kolegės buvo susitikusios dar prieš Naujuosius. Tuomet buvo aptarta, kaip ir kada bus išmokėti brokerėms priklausantys komisiniai. Vėliau „Elito grupės“ nuomonė pasikeitė.

„Tuomet susėdome kartu prie vieno stalo, ieškojome bendro taikaus sprendimo. Po ilgų derybų buvo duotas pažadas atsiskaityti ir surašė niekinį pažadą apie atsiskaitymą ant balto lapo. Vėliau pasiteiravus, kaip su tuo pažadu sumokėti, darbdavys tvirtino esą nieko mums nežadėjęs. Beje, kiek žinome, tai ne pirmi jam pareikšti ieškiniai. Mūsų žiniomis, jis jau turėjęs teisminių konfliktų su buvusiais brokeriais iš kitų agentūrų“, – apie tai, kad dabar teisiniu keliu bus bandoma atgauti uždirbtus pinigus, pasakojo NT brokerė Joana.

Pasak brokerių, „Elito grupė“ joms nesumokėjo skirtingo dydžio komisinių. Viena moteris siekia išieškoti 1,7 tūkst. eurų. Kitoms kolegėms yra dar didesnė neišmokėtų komisinių suma, vienai ji viršija 7 tūkst. eurų. Dar viena NT brokerė taip pat Kauno apylinkės teismui pateikė ieškinį dėl bendrovės „Elito grupė“ įsiskolinimo, kuris yra beveik 6 tūkst. eurų. Pašnekovės nurodė, kad vieną ieškinį teismas jau tenkino. Dar vienas sprendimas yra neįsigaliojęs, o dėl mažiausios sumos sprendimas nepriimtas.

Darė spaudimą?

Kalbintos brokerės nurodė, kad „Elito grupė“ siekia visais įmanomais būdais išvengti susitarimo mokėti komisinį atlygį už parduotus objektus, todėl, pasak brokerių, griebėsi šiaudo.

„Elito grupė“ bandė parduoti ir sklypus, esančius Vaidoto gatvėje, tačiau per tą laiką teismas antstolių pagalba turtą areštavo, tad šis turto slėpimo sandoris nepavyko. Po to bendrovė nusprendė kontratakuoti – savo buvusioms brokerėms per advokatą pareiškė, kad jei jos neatsiims savo reikalavimų, kreipsis į teisėsaugą, nes jos esą neperdavusios pinigų, gautų iš sandorių. Atsiimk civilinį ieškinį, nes tau gresia baudžiamoji byla, – naujasis „Elito grupės“ devizas“, – kalbėjo Joana.

Visur pradėjo vaikštinėti bendrovės advokatas, kuris su grasinimais vis bandė išmušti iš bendrovės išėjusių brokerių norą atgauti sunkiai uždirbtus pinigus.

Ji nurodė, kad dalį įmonės turto „Elito grupė“ paskubomis perleido kitai bendrovei.

„Visur pradėjo vaikštinėti bendrovės advokatas, kuris su grasinimais vis bandė išmušti iš bendrovės išėjusių brokerių norą atgauti sunkiai uždirbtus pinigus“, – pažymėjo kalbinta brokerė.

Ji tikino, kad į žiniasklaidą nusprendė kreiptis, nes tiek jai, tiek kitoms brokerėms, nesuprantama, kaip įmonė nesugeba grąžinti skolų savo darbuotojams. Pasak moterų, taip elgtis nesąžininga.

„Kauno diena“ susisiekė su „Elito grupe“ ir paprašė pakomentuoti situaciją dėl įsiskolinimo trims brokerėms. „Elito grupė“ laikosi pozicijos, kad ne įmonė skolingas joms, o brokerės skolingos bendrovei.

„Jos liko skolingos, bet konfidencialių dalykų nelabai norėčiau atskleisti, nes dar vyksta procesas. Be to, nebuvo sutarties, pagal kurią joms reikėtų išmokėti pinigus. Kadangi šios sutarties nebuvo, jos pačios išrašė kreditinę sutartį, kur buvo panaikinta suma. Po kurio laiko persigalvojo ir reikia tą sąskaitą panaikinti. Teismui jos nepateikė šios sąskaitos. Be to, pačios brokerės yra nuslėpusios krūvą sandorių, nes buvome išsitraukę iš „Aruodo“. Kitų skelbimų, kuo jos domėjosi, turime informaciją, kam skambino, nors dėl tų objektų pardavimo net neturėjome sutarčių. Yra net nuslėptų sandorių. Su vienais klientais kalbėjau, jie nurodė, kad su jomis už sandorius atsiskaitė, nors mes net tokios sąskaitos neturime“, – aiškino UAB „Elito grupė“ atstovas.

Jis tikino, kad viena brokerė net buvo teismui nurodžiusi blogą įmonės registracijos adresą, todėl esą dėl to jo nepasiekė dalis informacijos. „Iš antstolio gavome raštą, kad turime susimokėti, tada mes teismui pateikėme reikiamus dokumentus ir kol kas procesas nevyksta, nes teismas tikslinasi visas aplinkybes. Mes ginamės argumentais ir faktais, o ne kažkokiais išgalvotais dalykais. Kvietėme jas ateiti į biurą pristatyti visą dokumentaciją, tačiau iki šios dienos jos nėra to padariusios. Brokerės jokių faktų nepateikė, tik vadovaujasi emocijomis. Dabar teisiškai ginamės nuo pareikštų neteisėtų kaltinimų“, – sakė UAB „Elito grupė“ atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rima

Rima portretas
Pačios didžiausios tarptautinės NT kompanijos dirba tokiu pačiu principu, be įdarbintų žmonių, bet valstybei tai nė motais...svarbu, kad didžiausios...

Algis

Algis portretas
Dauguma NT agenturu dieba neidarbinusios zmoniu tipo pagal IDV. VMI turetu tokia paslaugu teikimo paslauga panaikinti.

Nuomone

Nuomone portretas
Brokeriai? Kas jie? Jie spekuliantai nesukuriantys jokios pridetines vertes versle.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių