Quantcast

Žiauriai sumuštą septyniolikmetę tebekankina košmarai (išskirtinis pasakojimas)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Net ir praėjus dviem savaitėms jaunimo vakarėlyje žiauriai sužalota septyniolikmetė tebekenčia fizinį ir dvasinį skausmą, dar negali nei kalbėti, nei valgyti.

Tėtis nesitraukia

Didelių tamsių akių žvilgsnyje – baimė, skausmas, nepasitikėjimas. Veidas skaistus, bet sutinęs, lūpų kampučiuose – šašai ant buvusių žaizdų. Sėdi susirietusi į kamuoliuką ant lovos. Iš palatos išeina, lydima slaugytojų, kai reikia atlikti kokią nors diagnostikos ar gydymo procedūrą.

Tai ta pati septyniolikmetė mergaitė iš Jurbarko rajono, Eržvilko, apie kurią prieš dvi savaites sužinojo visa Lietuva ir dėl kurios likimo iki šiol sielojasi visi geros valios žmonės.

Tai, kad jos vardas – Karolina, pasako tėtis. Jis jau visa savaitė nesitraukia nuo dukters, po to, kai praėjusį antradienį jai buvo atlikta bandito sulaužyto žandikaulio operacija. Iki tol Karolina daugiau kaip savaitę buvo gydoma Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje.

"Ten būti kartu visą parą negalima", – paaiškina Karolinos tėtis Dainius.

Kai žiauriai sumuštą mergaitę aplankė išrinktasis šalies prezidentas Gitanas Nausėda, ji dar buvo gydoma reanimacijos skyriuje. Ir tėčiui nebuvo lemta susitikti su didžiulį dėmesį bei atjautą parodžiusiu išrinktuoju valstybės vadovu.

"Aš nesulaukiau, išvažiavau, į darbą reikėjo, o prezidentas atvažiavo pavakarę", – pasakoja vyras, tą savaitę naktį dirbdavęs, o dienas leisdavęs pas dukrą.

Į klausimą, ar patiko tai, kad tokias aukštas pareigas einantis žmogus ją aplankė, Karolina linkteli galvą. Bando kažką sakyti, bet suprasti sunku. O kaip bendravo su G.Nausėda, jei tėčio, tarsi skaitančio puikiai pažįstamo žmogaus – dukters mintis ir žodžiais paverčiančio, nebuvo? Prieiname prie išvados, kad šneka su prezidentu buvo sudėtinga, daugiausia kalbėjo jis.

Kol tai įvyks, mergaitės žandikaulis išliks užfiksuotas, kad nejudėtų. Dėl to ji negali prasižioti ne tik tam, kad aiškiai ištartų žodį, bet ir valgyti.

Labai daug vaistų

"Lūžusio žandikaulio kaulai operacijos metu sudėti į vieną teisingą padėtį ir sutvirtinti metalinėmis plokštelėmis. Dabar lūžgalių padėtis gera, sąkandis atkurtas", – tai, kas padaryta daugiau kaip tris valandas trukusios operacijos metu, pakomentavo Kauno klinikų profesorius, Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas Ričardas Kubilius.

Jis patvirtino, kad tos metalinės plokštelės – visam gyvenimui. Operaciją atliko veido ir žandikaulių chirurgas Marijus Leketas.

Dabar reikia laiko, kad kaulai sugytų. Kol tai įvyks, mergaitės žandikaulis išliks užfiksuotas, kad nejudėtų. Dėl to ji negali prasižioti ne tik tam, kad aiškiai ištartų žodį, bet ir valgyti.

"Pabandykite kalbėti sukandusi dantis", – profesorius R.Kubilius pamoko, kaip įsitikinti, kokia sunki pacientės būsena.

Karolina gali valgyti tik skystą maistą per ploną šiaudelį. Meniu – sultiniai, grietinėlė, sultys. Taip bus ilgai. Ir vaistus dar ilgai teks vartoti. Nuo skausmo, nes patirta labai didelė trauma, ir antibiotikus.

"Lūžimai atviri ir tokiu atveju visuomet iškyla infekcijų grėsmė, o burnoje yra daugiau kaip 500 rūšių bakterijų. Nežinai, kurios gali sukelti kaulo uždegimą. Kad taip neatsitiktų, skiriami antibiotikai", – paaiškino profesorius R.Kubilius.

Profesorius R.Kubilius savo darbo praktikoje nėra turėjęs taip žiauriai bendraamžių sužalotos jaunos pacientės.

Dvasinė trauma – ilgam

Po gydymo stacionare seks reabilitacija. Medikai patvirtina, kad ji būtina ne tik dėl fizinių traumų, bet ir dėl psichologinių. Pastarųjų padariniai dėl patirto užpuolimo, smurto, pasikėsinimo išžaginti, anot Kauno klinikų psichologų, išlieka daug ilgiau, neretai visam gyvenimui.

"Karolina miega labai prastai, sapnuoja košmarus. Labai įsibaiminusi tebėra", – dabar jau dieną naktį būdamas kartu žino mergaitės tėtis Dainius.

Patirtas smegenų sukrėtimas buvo gydytas dešimties dienų gulimu režimu ir vaistais. Kiek daug jų tenka jaunai mergaitei! Dar laukia ir išmušto danties protezavimas.

"Laikantis šiuolaikinių tendencijų, geriausia – implantacija. Tai irgi dideli pinigai, ligonių kasos šio dantų protezavimo metodo nekompensuoja. Vadinasi, finansinė našta teks šeimai", – apgailestauja profesorius R.Kubilius ir tvirtina taip žiauriai sužalotos pacientės nepamenąs per ilgus savo darbo metus.

Karolinai buvo šešeri, kai jos mama žuvo autoavarijoje. Bendraklasių vakarėlyje mergina dalyvavo pirmą kartą gyvenime. Tėčio, išleidžiant dukrą pasilinksminti, bloga nuojauta nekamavo.

Dėkoja už pilietiškumą

"Turėjo būti uždaras tas vakarėlis, kažkas iš klasės draugų tuos vaikinus iš Jurbarko pasikvietė, – prabilus apie dvasinį skausmą dėl mylimos dukters kančių Dainius pasidžiaugia, kad visuomenė juos palaiko. – Be žmonių kažin kaip būtų."

Ranka rankoje – tai slaugytojų reiškiamas palaikymas ir stiprinimas dvasiškai.

Jau pirmosiomis dienomis po Tauragės rajone kaimo turizmo sodyboje įvykdyto nusikaltimo žiauriai sumuštai ir bandytai išžaginti merginai sujudo padėti visa Lietuva – surastas teisininkas, surinkta pakankamai pinigų gydymui.

Smurtautojo veiksmus socialinėje erdvėje pasmerkė ne tik sporto klubas, kuriam jis priklauso, bet ir garsūs Lietuvos sportininkai. Tyrimą dėl padaryto nusikaltimo atlieka Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai ir bylos tyrimą kuruojanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė. Nusikaltimu įtariamas vaikinas iki šiol savo kaltės nepripažino, nors yra daug liudininkų, mačiusių jį smurtaujant. Gavus pagrįstų duomenų, kad nukentėjusiajai buvo grasinta, reikalaujant tylėti, įtariamajam, kuris kelias dienas buvo laisvas, pritaikytos papildomos kardomosios priemonės – namų areštas ir intensyvi priežiūra užsegant apykoję, siekiant atimti bet kokias galimybes jam prisiartinti prie nukentėjusiosios ar liudytojų.

Teigiama, kad abu įtariamojo tėvai yra įtakingi Jurbarko rajone žmonės.


Šiame straipsnyje: sumušta jurbarkietėbandymas išžagintiišskirtinis pasakojimasKauno klinikossumušta septyniolikmetėsmurtaspagalbos telpagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

HH

HH portretas
B... ir čia be to sumauto "išskirtinis" neapsieita. Na ir debilų laikai atėję. Nesupranta žurnalistėlis kas ir kur tinkama...

Vai vai vai

Vai vai vai portretas
Ko jūs visi lipat ant to prezidento? Prezidentaus jis gal kokius du mėnesius, paskui bus viskas kaip ir buvo, niekam niekas neįdomu.

Jonui ir Nikai

Jonui ir Nikai portretas
Kodėl taip nekenčiate Landsbergių giminės ? Įkando ? Tuo labiau, kad "įtakingi" Icikevičiai ( bailūs niekšai-nekitaip) priklauso "sąžiningai" darbo partijai, bet ne konservatorių partijai. Nikai - kiekvienas sprendžia pagal save,taip pat ir apie dorovę, moralę. Jūs irgi sprendžiat pagal savą moralę. Mažų mažiausia, keista ir Icikevičių moralė. Tikėkim, kad teismas, SĄŽININGAI ir TEISINGAI priims nuosprendį, ypač stebint naujam prez. G. Nausėdai. Nukentėjusiai ir Jos artimiesiems - sveikatos,ištvermės visur.
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių