Quantcast

Žemė iš Komunarkos sugrįžo po 77 metų

  • Teksto dydis:

Vakar Mauručiuose ir Kaune buvo įkastos kapsulės su žeme, atvežta iš pamaskvės, iš buvusio NKVD specialiojo objekto Komunarka, kur buvo užkasti 1941 m. liepos 30-ąją Butyrkų kalėjime nužudyti aukšti tarpukario Lietuvos pareigūnai.

Mauručiuose, tarpukario vidaus reikalų ministro, karo atašė Maskvoje brg. gen. Kazimiero Skučo tėviškėje, iškilmingos ceremonijos metu įkasta kapsulė su žeme, kurią iš Komunarkos atvežė generolo dukterėčia Virginija Skučaitė. Ceremonija vyko jos iniciatyva K.Skučo tėviškėje įrengtoje paminklinėje vietoje.

V.Skučaitė dėkojo kolegei, "Kauno dienos" kultūros redaktorei Violetai Juodelienei, kuri padėjo rasti interneto platybėse K.Skučo kūno užkasimo vietą Rusijoje.

Atlikdama žurnalistinį tyrimą, V.Skučaitė Komunarkoje aptiko dar dviejų tarpukario Lietuvos ministrų ir keliolikos kitų aukštų Lietuvos pareigūnų užkasimo minėtoje teritorijoje faktus. Tad tokia pati kapsulės su žeme, atvežta iš Komunarkos, įkasimo ceremonija vyko ir Petrašiūnų kapinėse, kur yra buvusio aukšto tarpukario Lietuvos valstybės saugumo pareigūno Jono Kazlausko šeimos kapavietė. Ceremonijoje Petrašiūnuose dalyvavo J.Kazlausko dukros Jūra ir Nijolė su šeimomis, J.Kazlausko mirusių sūnų Algimanto ir Rimgaudo šeimų atstovai.

K.Skučas ir J.Kazlauskas, garbingai Lietuvai tarnavę valstybės vyrai, į tėvynę grįžo, tegul ir simboline forma, po 77 metų. Jie buvo suimti 1940 m. ir išvežti į Maskvą, prasidėjus gerai užmaskuotai Lietuvos okupacijai. Abiejose kapsulių įkasimo ceremonijose dalyvavo tik aukų artimieji ir įvairių institucijų atstovai. Šiuo neeiliniu, 77 metus lauktu įvykiu sunkiai gali patikėti labai garbaus amžiaus Kazimiero Skučo dukra Jūratė Šukys ir jos sūnus Kazys su šeima, gyvenantys Kalifornijoje. Simboliška tai, kad šiomis dienomis Kultūros paveldo departamentas pranešė, kad Mauručiuose įrengta K.Skučo gimtinės atmintina vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą numeriu 39 402. Simboliška ir tai, kad K.Skučo sugrįžimas į gimtinę sutapo su kitos jo dukterėčios, negalėjusios dalyvauti ceremonijoje dėl ligos, poetės Ramutės Skučaitės, gimtadieniu. Ceremonijoje dalyvavo ir Birutė Skučaitė-Artmonienė – K.Skučo dukterėčia, gyvenanti Garliavoje.

J.Kazlausko ir K.Skučo artimieji dėkojo Lietuvos kariuomenės, Valstybės saugumo departamento, Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių, Ežerėlio kultūros centro, Įgulos bažnyčios, Veiverių seniūnijos ir kt. institucijų atstovams, dalyvavusiems ar padėjusiems surengti minėtas ceremonijas Mauručiuose bei Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių