Quantcast

Zapyškyje – ir pabaigtuvės, ir įkurtuvės

Spalis – užbaigtų darbų derliaus metas Zapyškyje. Baigiamos tvarkyti restauruotos Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios prieigos, atsiranda vis daugiau patogumų norintiems čia praleisti laisvalaikį. Pokyčiai vyksta ir viršutinėje seniūnijos dalyje, Kluoniškių kaime.

Sužaliavo rūtų alėja

Šiandien jau ir bažnyčios aplinkos sutvarkymo projekto kritikai džiaugiasi patogesne erdve: nebereikia braidžioti per žolę, kurioje ir erkių gali būti. Jei oras lietingas, per renginius ir šventes apsieinama be guminių botų. Anksčiau pieva pažliugdavo, tad damos apie batelius galėjo tik svajoti arba ryždavosi juos gadinti.

Bažnyčios prieigos vis dar tvarkomos ir gražinamos. Spalio pradžioje šalia Lietuvos bažnyčių motinos sužaliavo rūtų alėja. 250 lietuviškų gėlių sodinukų dovanojo ir padėjo pasodinti bažnyčios aplinkos tvarkymo projekto rangovas – bendrovė "Ekodora", o talkoje dalyvavo Zapyškio bendruomenė, seniūnijos ir Ežerėlio kultūros centro darbuotojai.

Teritorijoje įrengtos stebėjimo kameros, todėl piktavaliams nekyla noras ką nors suniokoti atnaujintoje sakralioje vietoje.

Daugėja patogumų

Panemune vingiuojantį taką dviratininkai ypač pamėgo karantino metu. Nors vakarais temsta vis anksčiau, tai neturėtų atbaidyti minančių pedalus. Praėjusį penktadienį jau įjungtas dviračių tako apšvietimas – važiuojantiems bus ir saugiau, ir jaukiau.

Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas pasidžiaugė, kad jau paklota asfalto danga Muziejaus gatvėje, įrengti šaligatviai, išasfaltuota aikštelė prie tualeto – jis jau veikia nuo praėjusio pirmadienio. Asfaltuojama ir antra aikštelė. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskienė pabrėžė, kad viskas buvo atlikta laikantis paveldosaugos reikalavimų, projektas derintas su Kultūros paveldo departamento Kauno skyriumi, atlikti papildomi archeologiniai tyrimai.

Zapyškis tapo draugiškas ir elektromobiliams. Juos bus galima pasikrauti aikštelėje šalia Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios. "Po savaitės turėsime ir dviračių remonto stotelę. Kitais metais toje pačioje aikštėje bus galima išsinuomoti dviračių. Šią paslaugą teiks "CityBee", – pasakojo S.Imbrasas.

Planų virtinė

Turistų, ypač dviratininkų, pamėgtas miestelis prie Nemuno kitais metais bus dar svetingesnis. Jau pradėti infocentro projektavimo darbai. Prieplaukoje planuojama pastatyti pastatą, kuriame bus galima patogiai laukti atplaukiančio laivo, pasimėgauti puodeliu kavos ar stikline vaisvandenių, pasigrožėti atsiveriančiu vaizdu į Nemuną.

Turistų, ypač dviratininkų, pamėgtas miestelis prie Nemuno kitais metais bus dar svetingesnis.

Kitais metais Zapyškyje bus sukurta ir patogesnė infrastruktūra mažiesiems laivams nuleisti į vandenį. Slipą planuojama statyti kiek tolėliau nuo Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, netoli valymo įrenginių. Jis atsiras įgyvendinant Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšomis finansuojamą projektą "Vandens transporto priemonių nuleidimo vietos įrengimas Kauno rajono Zapyškio miestelyje ir Guogų kaime". Abiem objektams skirta po 18,7 tūkst. eurų.

Iki 2022 m., kai Kaunas ir Kauno rajonas taps Europos kultūros sostine, Nemunu į Zapyškį bus atplukdyta žemkasė, atsiras plaukiojantis sodas. Čia bus galima organizuoti konferencijas, rengti edukacijas.

Griauna sumanymus

Ežerėlio kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Miglė Andrejeva apgailestavo, kad COVID-19 griauna kultūros planus ir sumanymus.

Rugsėjo pabaigoje, kol situacija dar buvo palankesnė, Zapyškyje surengtos bėgimo varžybos Kauno rajono mero Valerijaus Makūno ir olimpiečio Kęstučio Orento taurei laimėti. O štai tradicines Zapyškio bendruomenės sporto varžybas nutarta atidėti.

M.Andrejeva džiaugėsi, kad iš pavasario į rugpjūčio pabaigą atskridęs Aitvarų festivalis turi savotišką tąsą: išvažiuojamosios aitvarų dirbtuvės keliauja po rajoną ir Lietuvą.

Rugsėjo pabaigoje visuomenei buvo pristatytas naujas katamaranas "Zapyškis", kuris kitą turizmo sezoną plukdys keleivius ir dviračius bei tarnaus edukacinėms ir pažintinėms iškyloms Nemune tarp Zapyškio, Kulautuvos ir Kačerginės rengti.

Zapyškio laisvalaikio salėje dirbanti etnografė organizavo nemažai juostų audimo ir pynimo pamokų, seminarų ir edukacijų – taip atiduodama duoklė Tautodailės metams.

"Buvome suplanavę daugybę renginių, tačiau situacija dėl COVID-19 viską koreguoja. Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje buvome užsakę Valstybinio muzikinio teatro pasirodymą, tačiau paaiškėjo, kad šiame kolektyve yra užsikrėtusių koronavirusu, renginį teko atšaukti. Dėl pandemijos pastaruoju metu beveik nieko šiame objekte ir neorganizavome", – pasakojo M.Andrejeva.

Tačiau atnaujinta Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia atvira lankytojams, čia nuo rugsėjo 8 d. jau dirba nuolatinis darbuotojas.

Ruošiasi įkurtuvėms

Tikimasi, kad iki šio mėnesio pabaigos Kluoniškių kaime duris atvers Bendruomeninių paslaugų centras. Jam perkami baldai, kiti reikmenys, kad būtų galima vykdyti numatytas veiklas. Šio centro direktorė Evelina Valskytė patvirtino, kad čia veiks vaikų dienos centras, bus teikiamos skalbimo ir lyginimo bei kitos paslaugos.

Zapyškio seniūnija pagal užimamą plotą – viena didžiausių Kauno rajone, čia yra devyniolika kaimų, daug atokių vienkiemių. Seniūnijoje yra apie 35 proc. socialiai remtinų vaikų, 249 neįgalūs asmenys, 327 socialiai remtini gyventojai, daug vienišų žmonių, kuriems reikia įvairių socialinių paslaugų.

Atvažiuoti tiek į Zapyškio bažnyčią, tiek į Bendruomeninių paslaugų centrą taip pat bus patogiau. Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjo pavaduotojas, vykdantis vedėjo funkcijas, Tautvydas Tamošiūnas sakė, kad jau baigta tvarkyti Bažnyčios gatvė. Jos atkarpa nuo Bendruomeninių paslaugų centro iki Zapyškio pagrindinės mokyklos išasfaltuota naujai.

Viršutinėje Zapyškio seniūnijos dalyje – Kluoniškių kaime – nauja asfalto danga išlieta Bokšto gatvėje, o Liepų gatvėje įrengtas šaligatvis.

Kitąmet planuojama pradėti ir pagrindinės Zapyškio gatvės renovaciją: naujai įrengti šaligatvius, atsisakyti antžeminių elektros laidų, modernizuoti apšvietimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Taigi sau darė , tai pasistengė , kad malonu būtų senatvėje atvykti į tėvoniją, o kitur -nesvarbu ...

Maryte

Maryte  portretas
Ale kai paskaitai komentarus atima žadą,kiek pas mus Lietuvoje protingų,išmintingų ir kiek patarėjų ,viską mato ,viską žino,o jau kaip viską supranta,ką jūs,guli ant sofos paskaitai straipsni,pažiūri nuotraukas ir darai išvakdas,kad tas blogai,anas blogai,kad žolių stiebai į vieną puse nulinke.Vot protingųjų ,nieko nedirbančių ,bet kritikuojančiu šalis.

Žalias Kalnas

Žalias Kalnas portretas
Puikiai sutvarkyta bažnyčia ir jos aplinka. Blogai tik akliems ir kurtiems išprotėjusio narcizo Karaliaus klapčiukams. Tegul Karalius susitvarko savo griuveną Perkūno alėjoje, juk tai irgi paveldas.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių