Quantcast

Ypatingų siūlų gamintojai Kaune – vieni iš trijų pasaulyje

Kaune įsikūrusi bendrovė "Dirbtinis pluoštas" yra viena iš nedaugelio acetatinių siūlų gamintojų pasaulyje. Jų produkciją naudoja įvairių šalių tekstilės įmonės, audžiančios natūralius, šilko švelnumo audinius. Išlikti šioje kokybei itin reiklioje rinkoje kauniečiams padeda nuolatinis pažangių technologijų diegimas ir dėmesys kvalifikuotiems specialistams.

Ryšys su akademine bendruomene

"Nuolatinis naujų technologijų diegimas būtinas konkuruojant pasaulinėje rinkoje, – įsitikinęs bendrovės "Dirbtinis pluoštas" generalinis direktorius Martynas Ugianskis. – Kartu būtina turėti ir specialistų, gebančių darbuotis su pažangia gamybos įranga. Dėl to glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno technologijos universitetu (KTU)."

Įmonės kolektyve yra darbuotojų, atėjusių iš akademinės veiklos, turinčių mokslinius laipsnius. Jie teorinius tyrinėjimus sėkmingai pritaiko gamyboje. "Dirbtinis pluoštas" pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su KTU, dalyvauja ten vykdomose tęstinio mokymo ir kvalifikacijos kėlimo programose.

"Su mokymo įstaiga bendradarbiaujame ir dėl to, kad mums reikia gerai parengtų tekstilės, chemijos, mechanikos inžinerijos, vadybos specialistų", – sakė M.Ugianskis.

Šiuo metu acetatinių siūlų gamybos įmonėje dirba per 300 darbuotojų.

Siūlai kokybiškam audiniui

"Dirbtinis pluošto" produktai – įvairūs acetatiniai ir mišriagijai siūlai. Šių produktų kokybę vertina daugelio pasaulio šalių vartotojai. Acetatiniams siūlams yra suteiktas "Oeko Tex Standard 100" sertifikatas, liudijantis, kad gaminami produktai yra nekenksmingi žmogui ir aplinkai.

Švelnūs ir ploni lyg šilkas siūlai gaminami iš natūralios gamtinės medžiagos – celiuliozės. Ji išgaunama iš medžio drožlių. Celiuliozės acetato siūlai pasižymi ypač natūraliu blizgesiu, puikiomis antistatinėmis savybėmis, jie malonūs ir švelnūs odai tarsi natūralus šilkas, drabužiai lengvai krinta.

Acetato gamyba pasaulyje pradėta daugiau kaip prieš 80 metų, o Lietuvoje – nuo 1965 m. Iš šių siūlų gaminami pamušaliniai audiniai, audiniai moteriškiems drabužiams, mezgamas aksomas. Acetatas dar naudojamas gaminant kitus daiktus: cigarečių filtrus, medicininius pleistrus.

"Dirbtinio pluošto" produkcija pasižymi geru praeinamumu pagrindiniuose tekstilės įrenginiuose, lengvai suderinami ir gali būti naudojami su kitais pluoštais. "Tai teikia acetatiniams siūlams daug pritaikymo ir naudojimo galimybių. Iš acetatinių siūlų pagaminti drabužiai pasižymi lengvu kritimu, formos išlaikymu, leidžia kvėpuoti kūnui", – kalbėjo M.Ugianskis.

Viena iš nedaugelio pasaulyje

"Dirbtinis pluoštas" yra vienintelė įmonė Baltijos regione, gaminanti acetatinius siūlus, o visame pasaulyje tokių stambių eksportuojančių fabrikų tėra trys. "Technologiškai tai labai sudėtingas ir brangus procesas, dėl to tokių kaip mūsų įmonių daug nėra, – aiškino M.Ugianskis. – Šioje pramonės srityje ypač svarbu neatsilikti nuo mokslo, technologijų raidos ir operatyviai jas taikyti gaminant. Daug bendraujame su acetatinių siūlų gamintojais ir specialistais visame pasaulyje, nuolat tobuliname savo produktus. Mūsų gaminamų acetatinių siūlų įvairovė bei jų techniniai rodikliai teikia daug galimybių juos pritaikant ir patrauklumo naudojant."

Per metus "Dirbtinis pluoštas" pagamina apie 8 tūkst. tonų siūlų. Kadangi acetato gamyba yra brangi ir reikalaujanti daug energinių išteklių, bendrovė pasistatė nuosavą dujų jėgainę ir dabar pati apsirūpina garu. Jis būtinas tirpdant celiuliozę ir išgaunant acetatą. Anksčiau įmonei garus tekdavo pirkti iš termofikacinės elektrinės ir transportuoti juos kelis kilometrus vamzdynu.

Nežiūrint daromų investicijų, pirmasis 2016 m. ketvirtis įmonei buvo gana sudėtingas – apyvarta krito 40 proc., lyginant su 2015 m. pirmuoju ketvirčiu. Taip atsitiko dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių pasaulinėje rinkoje. Pagrindinė iš jų yra sumažėjusi naftos kaina, kuri darė įtaką "Dirbtinio pluošto" produkcijos paklausai pasaulinėje acetatinių siūlų rinkoje, nes atpigo sintetinio poliesterio gamyba, kuriai naudojami naftos produktai. "Tačiau antrą ir trečią šių metų ketvirtį apyvartos augimas planuojamas po 10 proc. lyginant su prieš tai buvusiu ketvirčiu. Šių metų ketvirtą ketvirtį tikimės grįžti į 2014–2015 m. fabriko pajėgumų ir produkcijos pardavimų lygį", – sakė M.Ugianskis.

Aprūpina daug šalių

Europoje ir kitose pasaulio rinkose "Dirbtinis pluoštas" tarp tekstilininkų plačiai žinomas kaip aukštos kokybės produkto gamintojas. Didžioji dalis įmonės produktų eksportuojami į Europos rinkas: Italiją, Prancūziją, Vokietiją, Ispaniją, Portugaliją. Įmonės platintoja dažytų siūlų pardavimui Europoje yra Italijos kompanija "ILCAT SpA".

Acetatinių siūlus iš Kauno bendrovės perka ir Pietų Korėja, Egiptas, Turkija, Čilė, Meksika, Brazilija. Dešimtadalis gaminių tiekiama taip pat Kaune įsikūrusiai tekstilės įmonei "Liningas".

"Dirbtinis pluoštas" yra visateisė narė Tarptautinio viskozės ir sintetinių pluoštų komitete, Lietuvos pramonininkų konfederacijoje, Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

13

13 portretas
Koki dar 13 tu gavai gal sekretore dirbi, algas moka kaip pasalpas bus kaip Bosnijoj tuoj bankrutuos cia tapati hebrite, nors manau vasara zmones patis pabegs

Darbuotojei

Darbuotojei portretas
YRA IR PROSTITUČIŲ ,KURIOMS JŲ DARBAS PATINKA......

VERGAI

VERGAI portretas
PRIPRANTA MUŠAMI ,Taip galvoja visi vergvaldžiai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių