Quantcast

XXVII Pažaislio muzikos festivalyje – koncertas Ukrainai, scena Obelynėje ir garsūs vardai

Nepavaldus laikus ir ištikimas tradicijoms – toks į dvidešimt septintąją vasarą žengia Pažaislio muzikos festivalis.

Šiemet Pažaislio muzikos festivalio programoje 36 koncertai. Juos dovanos septyni orkestrai, du chorai,  devyni ansambliai ir  būrys gerai žinomų scenos balsų iš septyniolikos pasaulio šalių. Žiūrovai galės mėgautis ir senosios muzikos garsais, ir avangardinio fortepijono rečitaliu, ir tradicine Meksikos muzika.

„Bus kelios ypatingos pažintys“, – intrigavo festivalio meno vadovas Edgaras Montvidas.

Viena jų –  ansamblis „Huelgas Ensemble“. Pusšimčio metų istoriją rašantis kolektyvas iš Belgijos garsėja savo išradingomis programomis ir novatorišku požiūriu į senąjį repertuarą.

„Juos pastebėjau Briuselyje, lankydamasis vienoje parodoje. Nuo tada „Huelgas Ensemble“ liko mano širdyje, todėl pasiūliau jiems atvykti į Kauną, – Svečių reakcija išgirdus kvietimą atvykti į Kauną, E. Montvidą  maloniai nustebino. –  Festivalio vardas rezonuoja tarptautinėje kultūros erdvėje. Tai yra džiugu, kai patys atlikėjai siūlosi atvykti pas mus.“

Vilmanto Raupelio nuotr.

Reaguodami į įvykius Ukrainoje, festivalio organizatoriai rugpjūčio 12-ąją  Pažaislio vienuolyno didžiajame kieme muzikos gerbėjus pakvies į išskirtinį muzikinį projektą. Jo metu žiūrovus sveikins pasaulinio garso dirigentė ukrainietė Oksana Lyniv, baritonas  Andrei Bondarenko, smuikininkas Andrii Murza, Kauno miesto simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras. Visos lėšos, surinktos už parduotus bilietus į šį koncertą, bus skirtos nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams paremti.

„Oksana Lvove rengdavo festivalį, kuris šiemet dėl savaime suprantamų priežasčių neįvyks. Simboliškai, vienam vakarui jį perkelsime čia“, – E. Montvidas neabejojo žmonių susidomėjimu ir tos dienos orų prognozių palankumu. Nors, kaip sakė pats, atlikėjai yra pasiruošę bet kokiam scenarijui – ir saulės kaitrai, ir lietaus išdaigoms.

Per eilę metų atradęs ne vieną naują koncertinę erdvę, Pažaislio muzikos festivalis plečia savo žemėlapį. Šiemet šalia Zyplių dvaro, Šiaulių Chaimo Frenkelio vilos ir kitų mažiau tikėtų vietų savo pozicijas bandys įtvirtini Obelynė –  Tado Ivanausko sodyba, kurioje įrengtas Kauno rajono muziejaus struktūrinis padalinys. Čia bus surengti du koncertai.

Bus kelios ypatingos pažintys.

„Mes nuolatos žvalgomės naujų erdvių, kurios vėliau tampa traukos taškais. Mesiu akmenėlį kažkam į sodą, bet iki šiol Kaune – antrame pagal dydį Lietuvos mieste mes vis dar neturime didesnės natūralios akustikos salės, į kurią galėtume sutalpinti daugiau žmonių. Laimei, kad yra toks ansamblis, kuris bet kokioje Europos šalyje neišvengiamai tampa kultūros trauka“, – kalbėjo festivalio meno vadovas, vienas garsiausių Lietuvos operos solistų, Auksinio scenos kryžiaus laureatas  E. Montvidas.

Žiūrovams bus pristatyti tam tikri ciklai. Jie, anot organizatorių, egzistavo ir anksčiau, tik nebuvo tokie ryškūs. Tai – didieji, atidarymo ir uždarymo koncertai, kamerinės muzikos, meistrų ir jaunųjų atlikėjų programos.  Reaguodami į pasaulinius įvykius ir perkamąją galią, festivalio organizatoriai pasirūpino kad koncertus išvystų kuo daugiau žmonių, todėl net devyni koncertai bus nemokami. Į kitus koncertus bus galima patekti su nuolaida. Neįgaliesiems ir juos lydintiems asmenims bus taikomas 50 proc. nuolaida bilietams, moksleiviams, studentams ir senjorams – 30 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
b1b15 ant tos ukrainos

Laima J.

Laima J. portretas
Save ir kitus gerbiantys rašytojai turėtų gramatines klaidas ištaisyti. Bent jau pavadinime.

Leidžia nes apie festivali

Leidžia nes apie festivali portretas
o šiaip bijo, kad pradesime komentaruose rašyti TIESA APIE KARA...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių