Quantcast

Vyro gyvenimą sudrumstė gautas laiškas dėl karo tarnybos: paskola ir studijos – ne rodiklis?

Studijos universitete ir paskola Karo prievolės centrui nėra priežastis atidėti rezervo mokymus. Tuo įsitikino prieš keletą metų savanoriškai devynių mėnesių karo tarnybą atlikęs vyras.

Netikėtas pranešimas

Algirdas „Kauno dienai“ pasakojo, kad prieš penkerius metus savanoriškai atliko karo tarnybą. Tuomet Krašto apsaugos savanorių pajėgose vyras tarnavo devynis mėnesius. Grįžęs po tarnybos, įsisuko į įprastą gyvenimą: skyrė laiko darbui, studijoms. Tačiau neseniai ramybę sudrumstė gautas laiškas iš Karo prievolės centro.

„Neseniai gavau pranešimą iš Karo prievoles skyriaus atnaujinti kontaktinę informaciją. Susisiekus su šios institucijos darbuotoja pasakiau, kad negaliu atlikti rezervo karių mokymų, nes studijuoju. Buvo persiųstas prašymas dėl rezervo karių šaukimo atidėjimo. Sėkmingai jį užpildžiau. Paminėjau, kad studijuoju aukštojoje mokykloje, dirbu visu etatu ir turiu paėmęs paskolą. Pridėjau visus reikiamus dokumentus“, – pasakojo Algirdas.

Tačiau tai, kad vyras studijuoja ir turi paskolą, nebuvo įvertinta.  Algirdas vis tiek kviečiamas atlikti rezervo mokymų, kurie įprastai trunka kelis mėnesius. Vyras aiškino, kad jei vėl išeitų į karo tarnybą, nukentėtų jo šeiminė padėtis, tektų vėl atidėti studijas, tarnyba gali turėti neigiamos įtakos ir karjerai, kartu ir įsipareigojimams bankui.

„Prieš kelias dienas gavau atsakymą, kad nutarta neatidėti šaukimo, nors jų puslapyje aiškiai rašoma, kad pilietis, kuris studijuoja aukštojoje mokykloje, gali atidėti šaukimą į kariuomenę. Tuo labiau kad tai yra rezervo mokymai. Toks jausmas, kad visiškai buvo ignoruoti pateikti dokumentai ir faktai, kodėl šiuo metu negaliu atlikti rezervo mokymų“, – stebėjosi savanoriškai karo tarnybą atlikęs vyras.

Nepraranda vilties

Vyras tikisi, kad jam pavyks apskųsti Karo prievolės sprendimą ir vis dėlto bus leista atidėti rezervo mokymus. Dėl to pagalbos jis kreipėsi į teisininkų grupę, susibūrusią socialiniame tinkle „Facebook“.

Vienas grupės „Teisės forumas“ dalyvių pastebėjo, kad rezervo mokymus galima atidėti dviem skirtingiems terminams. Bet kokiu atveju būtina įrodyti, kad šiuo metu dėl svarbių priežasčių asmuo negali vykti į mokymus.

„Šiuo atveju turėtumėte įrodyti, kad neturėtumėte iš ko mokėti paskolą. Turite pagrįsti savo nuomonę įmokos dydžiais ir gaunamomis pajamomis. Siūlyčiau kuo daugiau priežasčių įvardyti remiantis dokumentais. Tačiau vis dėlto, kadangi yra periodiniai mokėjimai, jie gali būti nepripažinti kaip svarbūs, nes mokymai trunka iki dviejų mėnesių. Tuomet reikia įrodyti, kad bus padaryta didelė žala dėl to laikotarpio, kai dalyvautum mokymuose. Mano patarimas yra paieškoti teismų praktikoje, ką teismai laiko svarbiomis priežastimis atidėti karo prievolę“, – dėstė vienas grupės narių.

Paskola – ne rodiklis

Lietuvos kariuomenės atstovai „Kauno dienai“ perdavė Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos parengtą komentarą, kokiais atvejais galima atidėti rezervo mokymus.

„Informuojame, kad aktyviojo rezervo kario (toliau – ARK) atliekamos tarnybos aktyviajame rezerve trukmė – dešimt metų nuo skyrimo į aktyvųjį rezervą (išleidimo į atsargą). Į aktyvųjį rezervą paskirti karo prievolininkai dalyvauja pratybose ir mokymuose nuo 20 iki 60 dienų per tarnybos aktyviajame rezerve laikotarpį. Pratybų ar mokymų trukmę, periodiškumą ir programas nustato Lietuvos kariuomenės vadas“, – nurodė Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba.

Toks jausmas, kad visiškai buvo ignoruoti pateikti dokumentai ir faktai, kodėl šiuo metu negaliu dalyvauti rezervo mokymuose.

Pasak specialistų, kokiais atvejais galima atidėti tarnybą, nurodyta Karo prievolės įstatymo 15 str. 1 dalies 3–14 punktuose. Šie punktai apima Seimo, Vyriausybės ar Europos Parlamento bei savivaldybių tarybų narius, teisėjus, prokurorus, dalį vidaus tarnybos sistemos pareigūnų. Taip pat nuostatos apima atliekančius bausmę ar kaltinamuosius baudžiamajame procese.

Įstatymas numato išimtis, leidžiančias atidėti tarnybą, ir vienišiems tėvams, auginantiems nepilnametį vaiką, nėščiosioms, pateikusioms medicinos pažymą apie nėštumą, neįgalių asmenų globėjams, juridinio asmens teises turinčių Lietuvos religinių bendruomenių nariams. Be to, galima atidėti mokymus ir tuo atveju, jei sutuoktinė ar sugyventinė tuo metu yra nėštumo ir gimdymo atostogose. Įstatyme nurodyta, kad prievolė atlikti tarnybą, mokymus ar pratybas atidedama ir jei asmuo augina du ar daugiau vaikų, kurių amžius yra iki trejų metų.

„Paskola ar kiti finansiniai įsipareigojimai nėra teisinis pagrindas atidėti tarnybą arba nuo jos atleisti. Yra vertinama, ar finansiniai įsipareigojimai prisiimti įvertinus riziką (galimybę būti pašauktam į karo tarnybą). Tačiau paskola galėtų būti tarnybos atidėjimo pagrindu, jei būtų nustatyta, kad dėl tarnybos asmeniui būtų padaryta neproporcingai didelė žala. Tokie atvejai yra vertinami individualiai, atsižvelgiant į asmens, šeimos pajamas, į tai, ar asmuo turi vaikų, išlaikytinių, ir į kitas aplinkybes“, – komentavo kariuomenės atstovai.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos specialistai nurodė, kad jei yra kitų aplinkybių, dėl kurių karo tarnyba gali būti atidėta, karo prievolininkas turi pateikti dokumentus, kuriais pagrindžiamos atidėjimo nuo karo prievolės atidėjimo individualia tvarka aplinkybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Šudas ta kariuomene.tarnavau jau. Laiko gaisimas,nevertas laiko. Niekam nerupime mes ,kekvienas uz save sitam pasaulije. Patys komentatorei ir tarnaukit nevadine verksniu kitu.

Ar

Ar portretas
čia vyras..., verkiantis mamičiukas, kuris užaugęs po mamos sijono... Gėda...

čia apie kokią tėvynę kažkas svaigsta?

čia apie kokią tėvynę kažkas svaigsta?  portretas
Kur ta jūsų tėvynė? Ji jums nepriklauso ką čia ruošiatės gint? Savo vaikų nuo inhekcijų nesugebate apgint gynėjai....Jums valdžia ši...ant galvų o jūs juos dar gint ruošiatės? Ginsit bankininkus , milijonierius ir kitus išpampusius politikus bei niekingus parsidavėlius Lietuvos administratorius kurie kėtai jus žudo vakcinomis? Nėra jūsų tėvynės- seniai parduota su gyvaja mase teritorijoje.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių