Quantcast

„Volfas Engelman“ 170-asis jubiliejus: bravoro įkūrėjų palikimas įkvepia ir šiandien

  • Teksto dydis:

Kryptingas darbas, rūpinimasis darbuotojais, visuomene ir aplinka, dėmesys bei parama kultūrai ir visos širdies atidavimas tam, ką darai. Šios vertybės, sakė „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas, yra pagrindinė bravoro ilgaamžiškumo paslaptis. Jas šiandien įprasmina 170-asis įmonės jubiliejus, bendrovės pasitinkamas su brandžia istorija ir tvirtu požiūriu į ateitį. Todėl vadovas pasakojo, kaip bravoras sulaukė šios sukakties ir dalijosi, ką darykla gimtadienio proga paruošė Kaunui bei visiems miesto svečiams.

Sėkmę užkoduoja ištakos ir dabartis

Pernai pats minėjęs savo darbo „Volfas Engelman“ dešimtmetį, M. Horbačauskas šiandien pasitinka garbingą bravoro veiklos jubiliejų. Todėl bendrovės vadovas šypsosi – ilgametė karjera įmonėje leido stebėti, kaip gėrimų darykla keitėsi, augo ir kuo ji tapo šiuo metu.

„170 metų žmogus negali išgyventi, o toks veiklos jubiliejaus pasiekiamas tik retam verslui. Lietuvoje esame seniausiai nepertraukiamai veikianti pramonės įmonė, rikiuojamės ir greta brandžių pasaulinių prekių ženklų. O per šią ilgametę bravoro istoriją buvo visko: nuožmių išbandymų, karų ir juos lydėjusių gaisrų, valdžių pasikeitimų. Tačiau darykla išliko iki pat šios dienos ir sėkmingai veikia toliau. Bravoro ilgametę veiklą tyrę istorikai stebisi, kad bendrovė, nepaisydama visų ją lydėjusių finansinių bei kitų iššūkių, visada sugebėdavo atsitiesti. Tai – mūsų stiprybė“, – sakė M. Horbačauskas.

Bravoro įkūrimas siejamas su Rafailu Volfu, jo sūnumi Iseru Beru Volfu, Ferdinandu Engelmanu ir Abeliu Soloveičiku.

Šis finansinis verslo atsparumas, pridūrė jis, nuolat lėmė bravoro augimą ir plėtrą. O tokia bendrovės evoliucija, mano M. Horbačauskas, buvo užkoduota tradicijose ir daryklos įkūrėjų asmenybėse.

„Bravoro įkūrimas siejamas su Rafailu Volfu, jo sūnumi Iseru Beru Volfu, Ferdinandu Engelmanu ir Abeliu Soloveičiku. Tai – iškilios, labai verslios, visuomeniškai, kultūriškai ir politiškai aktyvios asmenybės. Jos formavo Lietuvos pramonę, prekybą, plėtojo verslą nepaisydamos sudėtingų istorinių aplinkybių. Šie žmonės dalyvavo politikoje, taip pat rėmė šalies kultūrą, sportą. Toks svarbus jų indėlis yra ir veiklos kelrodis mums. Todėl tęsiame šias tradicijas, toliau puoselėjame vertybes ir tai galime pavadinti savo sėkmės bei ilgaamžiškumo paslaptimi“, – kalbėjo M. Horbačauskas.

„Volfas Engelman“ nuotr.

Tačiau, anot jo, ne tik minėti veiksniai šiandien formavo bravoro identitetą ir charakterį. Prie šių sudedamųjų dalių M. Horbačauskas pridėjo ir tai, be ko alaus darykla nebūtų sulaukusi 170-ojo jubiliejaus.

„Esame atviras ir aktyvus bendruomenės narys. Labai daug dėmesio skiriame Kaunui, jo žmonėms, kultūrai, pilietiškumui, visos šalies gyventojams. Tačiau labiausiai didžiuojuosi mūsų komanda – profesionaliais ir savo darbą mylinčiais darbuotojais. Kai jie atiduoda visą širdį tam, ką daro, užplūsta įkvėpimas nuversti kalnus“, – pabrėžė bravoro vadovas.

Tapo istorijos liudininkais

Paklaustas, kokie didžiausi darbai nuveikti per šiuolaikinį alaus daryklos istorijos tarpsnį, M. Horbačauskas tikina – atskaitos taškų yra ne vienas. Pašnekovo teigimu, didelę paspirtį bravoro veiklai davė įmonės prisijungimas prie ją valdančios Suomijos bendrovės „Olvi“ grupės.

„Volfas Engelman“ nuotr.

Alaus darykla tuomet kryptingai ėmėsi įgyvendinti prioritetinę tvarumo strategiją. Prieš septynerius metus bendrovė į naują alaus skardinėse pilstymo liniją ir su ja susijusią infrastruktūrą ženkliai investavo. Vėliau panašią sumą skyrė įmonės sandėlių statyboms. Taip pat bravoras optimizavo darbo procesus ir 2015–2021 m. gamyboje naudojamų garų kiekį sumažino 28,6 proc.

„Nuolatos rūpinomės tvarumu, švarios energijos panaudojimu. Todėl turimų krautuvų parką pakeitėme į elektrinį, kryptingai iki šiol investuojame į energijos išteklius taupančią įrangą“, – vardijo M. Horbačauskas.

Mūsų šventės visada garsėja kaip išskirtiniai renginiai, kuriems skiriame visą savo dėmesį bei meilę.

Dabar, anot jo, savo 170-ąjį gimtadienį švenčiantis bravoras atidarė jau antrąjį virimo skyrių, į kurį investavo daugiau nei 5 mln. eurų.

„Aludarystės pasaulyje virimo skyrius yra tarsi bravoro širdis. Žvelgiant istoriškai, gamyklose jis statomas tik kartą gyvenime arba kas maždaug pusę šimto metų. Galime sakyti, kad nuo šiol veiksime su dviem širdimis, leisiančiomis padvigubinti mūsų gamybinius pajėgumus. Taigi esame tikro istorinio įvykio iniciatoriai bei liudininkai“, – akcentavo M. Horbačauskas.

Jubiliejų minės ir ypatingas svečias

Visgi bravoro investicijos visada buvo telkiamos ne tik gamybai plėsti ir optimizuoti. Alaus darykla, anot M. Horbačausko, nuolatos didžiulį dėmesį skyrė ir visuomeniškumui. Todėl bendrovė Kaune atgaivino istorinį aludarystės kvartalą, čia taip pat neseniai duris atvėrė firminė parduotuvė, atidaryta tarpukario laikus menančiame vieno verslo įkūrėjų Grigorijaus Volfo statytame pastate.

„Volfas Engelman“ nuotr.

Siekdama brandžią įmonės istoriją kuo labiau priartinti prie miesto, jo gyventojų ir svečių kultūrinių poreikių, prieš penkerius metus įmonė įkūrė pirmąją bravoro edukacinę erdvę – „Volfas Engelman studiją“.

„Tik ją, esančią Kaune, jau išaugome. Tad „Volfas Engelman studija“ šiandien nebesutalpina visų norinčiųjų. Todėl, atidarydami antrąjį virimo skyrių, atveriame ir išskirtinę erdvę kultūriniams miesto poreikiams atliepti. Tai – „Volfas Engelman galerija“, kurioje planuojame organizuoti koncertus, edukacines ir degustacines programas, ekskursijas ar tiesiog šventes. Ši vieta – ilgalaikės mūsų vizijos išsipildymas, nes visada siekiame industrijos bei kultūros jungties“, – pasakojo bravoro vadovas.

„Volfas Engelman galeriją“ ir bravorą supanti atvira erdvė tapo ir bendrovės jubiliejaus minėjimo vieta. Čia per jau tradicija tapusias Aludarių dienas M. Horbačauskas kviečia švęsti įmonės 170-ąjį jubiliejų.

„Volfas Engelman“ nuotr.

„Mūsų šventės visada garsėja kaip išskirtiniai renginiai, kuriems skiriame visą savo dėmesį bei meilę. Tuo tikrai galės pasigirti artėjanti Aludarių diena, nes šiemet ji bus išties ypatinga. Prieš kelias dienas, balandžio 12-ąją, paminėjome bravoro jubiliejų, pas mus buvo atvykęs Jo Karališkoji Didenybė Prinz Luitpold von Bayern. Su juo sukakties proga pasirašėme bendradarbiavimo sutartį – artimoje ateityje virsime karališką alų“, – pažadėjo M. Horbačauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
ai čia ta prasmirdusi myžalų gamykla , kuri dar ir praeitais metais triukšmą kėlė su savo gaidiškais renginiais

Geriau tas birzgalas

Geriau tas birzgalas portretas
vadintųsi Marx Engels.

Q

Q portretas
Prasčiausias alus iš prasčiausiu . Net peršama žydu aura nepadeda
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių