Quantcast

Virš Laisvės alėjos jau kyla dūmai: vietoje kepami ir šakočiai, ir žuvis, ir sūriai

Šiandien Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai.  „Kauno mugė. Pavasaris 2024” dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių.

Prie Vytauto paminklo pakurtos krosnies sukamas šakotis – kepant pertraukėlės negalimos. Kol vieni prieina pasišildyti ir pasmalsauti, kiti į krepšius kraunasi jau iškeptus skanumynus. Iki pietų oras buvo lietingas, nelepino žvarbus vėjas, bet žmonių mugė nestokojo.

Kiek tolėliau – palapinė su gurmaniškomis jūros gėrybėmis. Mažieji violetiniai aštuonkojukai, didžiųjų aštuonkojų čiuptuvai, sepijos, krevetės, midijos. Proga paragauti ir artišokų.  Visų jūros produktų 100 g. – 6 eurai.

“Kaunui kaip visada pasiruošėme daug visko. Štai čia mūsų paletė šiai dienai. Labai patogu, kad mugė tęsiasi iki aštuonių vakaro“, – sakė klaipėdietė Aida, „Bakalėjos gurmanams“ atstovė.

Ne viena mugės dalyviui sunku praeiti pro papuošalų ir pro sūrių palapines. „Karvės ir ožkos pieno sūriai su įvairiausiai priedais. Fermentiniai su grybo fermentu, be laktozės, be konservantų. Su kmynais ir česnaku, su ožrage, česnakais ir baziliku, su saldžia paprika ir česnaku, su ciberžole, su moliūgo sėklom, pomidorais, petražolėmis ir mėtos akcentu. Mergaitės ir moterys šiuos labai mėgsta. Medžiotojų sūris. Rikotos sūrelis“, – vardijo prekybininkas.

Besiteiravusiai pirkėjai jis pasakojo, kad jos išsirinktą sūrį be priedų galima pagal savo skonį išsidruskinti, palaikyti pora valandų ir jau paruoštas valgyti. „4,80 eurų“, – pasvėrė nedidelį sūrį vyras. Kurie populiariausi? Su skoniu nepasiginčysi.   

Mugė – puiki vieta ne tik įsigyti, ko širdis užsinorėjo, bet ir praplėsti žinių akiratį.

Tautodailininkė Laima Paksaitė kaip ir kiti mugės dalyviai buvo gerai nusiteikusi. Juo labiau negąsdino pasitaikiusios oro sąlygos.

„Einu kūrybos ir edukacijos keliu“, – pasakojo moteris. Ji pina juostas, kuria linines deives, žirgelius, laimės angelus.

Palapinėje ji įkurdino gausią savo kolekciją, kurioje – ir nedidukė Eglė žalčių karalienė, šeimos ir židinio deivė Gabija, Saulė, iškilminga, graži Ragana (reginti moteris) ir kt. Šis kelias prasidėjo tada, kai susidomėjo juostų pynimu, ir pradėjo galvoti, ką galėtų sukurti dovanų anūkei Kalėdų proga. Taip gimė pirmoji tautodailininkės lininė lėlė. Daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukia žirgeliai.

Apie žirgus, deives, lietuvių tautosaką, sąsajas ir jų atspindžius kitose kultūrose L. Paksaitė galėtų pasakoti valandų valandas, ką ji mielai ir daro.

Tvarkymas ir transportas

Mugės organizatoriai atkreipia dėmesį, kad sudaryta sutartis dėl profesionalaus Laisvės al. dangos valymo. Po renginio grindinys bus atidžiai apžiūrėtas ir radus negerovių jomis bus greitai pasirūpinta.

Organizatoriai kauniečių ir miesto svečių atsiprašo dėl nepatogumų, nes dėl mugės bus uždarytos dvi gatvės: Maironio ir A. Mickevičiaus g. nuo Kęstučio g. iki K. Donelaičio.

Skatiname automobilius palikti namie ir atvykti viešuoju transportu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių