Quantcast

Viešosios ir privačios partnerystės projektas sklandžiai juda į priekį

Kauno rajone link statybos darbų pradžios sparčiai juda trys dideli objektai: nauja bendrojo lavinimo mokykla ir vaikų darželis Mastaičiuose, sporto salės Zapyškyje ir Kačerginėje. Įgyvendinant viešosios ir privačios partnerystės projektą, taip pat numatyta rekonstruoti ir Kačerginės mokyklą bei Mastaičių baseiną. Lapkričio 11 d. jau užbaigtos projektų viešinimo procedūros.

Investuos beveik 14 mln. eurų

"Kauno diena" jau rašė, kad savivaldybė ryžosi įgyvendinti pirmąjį Lietuvoje mokyklų atnaujinimo viešosios ir privačios partnerystės projektą. Gegužės 27 d. meras Valerijus Makūnas ir didžiausio Baltijos šalyse privataus fondų valdytojo "BaltCap" fondo "BaltCap Infrastructure Fund" partneris Šarūnas Stepukonis pasirašė penkiolikos metų trukmės viešosios ir privačios partnerystės sutartį. Sutartyje numatyta, kad fondas investuos 13,6 mln. eurų ir darbus minėtuose objektuose užbaigs iki 2022 m. rugsėjo 1 d.

Projekto įgyvendinimui skirtai veiklai vykdyti paskirta bendrovė "Nullus", o projektavimo darbams pasirinkta "2L Architects" – sostinėje registruota pramoninių ir komercinių pastatų planuotoja bei projektuotoja. Ji jau pateikė projektinius pasiūlymus Kačerginės, Mastaičių ir Zapyškio objektams bei pristatė visuomenei.

Sutartyje numatyta, kad fondas investuos 13,6 mln. eurų ir darbus minėtuose objektuose užbaigs iki 2022 m. rugsėjo 1 d.

"Zapyškio ir Kačerginės bendruomenėms labiausiai rūpėjo sporto salės: kokios medžiagos bus naudojamos pastatams statyti, kokią apdailą numatyta pasirinkti, ar reikiamo dydžio bus sporto salės, ar numatytos vietos žiūrovams, ar bus pakankamai vietų automobiliams statyti", – teigė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius.

Iš atsakymų ir vizualizacijų dalyvavusieji galėjo susidaryti bendrą vaizdą, nes statiniai Zapyškyje ir Kačerginėje nebus sudėtingi nei konstrukcijų, nei technologijų atžvilgiu.

Vaizdas: taip atrodys Zapyškio mokslo paskirties kompleksas.

"Tikėjomės šiek tiek didesnio aktyvumo, tačiau tie, kurie dalyvavo viešinimo procedūrose, uždavė nemažai klausimų, į juos atsakyta, o projektiniai pasiūlymai – patvirtinti. Jau prasidėjo projektavimo darbai, juos užbaigti ketinama šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje. Tuomet "Nullus" skelbs viešąjį konkursą rangos darbams atlikti. Planuojame, kad rangos darbai prasidės balandį arba gegužę", – sakė Š.Šukevičius.

Darbai prasidės vienu metu

Kol kas nėra žinoma, kaip bus suformuotos viešojo pirkimo sąlygos, todėl ir neaišku, ar visus tris objektus statys viena stipri bendrovė, ar kiekvieną – skirtinga. "Mums, kaip užsakovui, nėra svarbus šis niuansas, svarbiausia tiek mums, tiek projekto įgyvendinimo bendrovei, kad būtų pastatyta laiku ir kokybiškai", – patikino savivaldybės administracijos direktorius.

Planuojama, kad darbai visuose trijuose objektuose prasidės tuo pačiu metu. Mastaičių baseiną rekonstrukcijos laikotarpiu teks uždaryti. "Jau turime patirties, kai dalyje ugdymo įstaigos vyksta mokymo procesas, o dalyje – rekonstrukcija. Ta patirtimi ir ketiname pasinaudoti Kačerginės mokykloje arba svarstysime kitus variantus, pavyzdžiui, iškelti mokinius į kitą tinkamą pastatą. Žinoma, gali atsitikti ir taip, kad tuo metu dėl karantino vyks nuotolinis mokymas ir statybos mokymo procesui visiškai netrukdys. O Zapyškyje kiek sudėtingesnė situacija bus tik tuomet, kai reikės sujungti naująjį priestatą su senąja mokykla, vaikams ir ugdymo procesui grėsmės nekels", – aiškino Š.Šukevičius.

Nuostata: pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Š.Šukevičiaus, savivaldybei nesvarbu, ar visus tris objektus statys viena stipri bendrovė, ar kiekvieną – skirtinga. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Sujungs mokyklą ir centrą

Kačerginė jau turi daugiafunkcį centrą, kuriame po vienu stogu veikia ikimokyklinė įstaiga, pradinė mokykla, laisvalaikio centras, ambulatorija ir šeimos kabinetas. Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris sakė, kad, rekonstravus Kačerginės mokyklą, bus pastatytas priestatas su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis.

"Mokyklą numatoma išplėsti ir sukurti tiesioginę jungtį su sklype esančiu daugiafunkciu centru. Planuojama koreguoti galiojančią statinių statybos zoną, ją išplečiant link J.Janonio gatvės, kur yra numatomas sporto salės korpusas. Sporto salė komponuojama sklype taip, kad būtų išsaugoma kuo daugiau esamų medžių, neužgožiamas esamos mokyklos pastatas", – permainas Kačerginėje pristatė M.Rikteris.

Pastato pirmame aukšte, prie pagrindinio įėjimo numatoma biblioteka ir mokyklos administracijos kabinetai. Projektuojama nauja choreografijos salė, sporto įrangos sandėlis, trenerio kabinetas, persirengimo kambariai su dušais ir tualetais, lankytojų rūbinė. Antrame aukšte atsiras papildoma mokymosi ir kompiuterių klasė, darbo ir mokytojų kabinetai. Prie sporto salės numatyta galerija su vaizdu į sporto salę, skirta stebėti varžybas. Trečiame aukšte bus atnaujintos klasės, gamtos mokslų kabinetai, spec. pedagogo ir logopedo kabinetai.

"Įgyvendinant šį projektą, numatoma universali sporto zona su lauko sporto aikštelėmis – naujai projektuojama tinklinio aikštelė, bėgimo takas, atnaujinama esama krepšinio aikštelė su gumos granulių danga", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Derins prie miestelio konteksto

Pasak M.Rikterio, naujai projektuojamų pastato dalių fasadų apdailai ketinama rinktis natūralias medžiagas, derančias prie bendro Kačerginės miestelio konteksto. Esamos mokyklos fasadus planuojama apšiltinti ir padengti šviesiu, beveik baltu tekstūriniu tinku.

Estetika: Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris pabrėžė, kad projektuotojai pasistengė, jog nauji pastatai derėtų su esamais ir aplinka. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bendras A klasės energinio naudingumo pastato plotas sudarys 2 500 kv. m. Mokykla galės priimti 200 mokinių.

Vykdant šį projektą, esamą katilinę ketinama nugriauti, ją pakeis nauja dujine.

Tarnaus visų poreikiams

Zapyškio pagrindinė mokykla – viena didžiausių pagrindinių mokyklų Kauno rajone. Per pastaruosius penkerius metus ji išaugo dvigubai. Ją lankantiems mokiniams labiausiai trūko šiuolaikiškos sporto salės.

Šalia mokyklos numatyta pastatyti priestatą su daugiafunkce sale ir papildomomis klasėmis. Senąjį ir naująjį pastatus sujungs naujai įrengtas jungiamasis korpusas. Taip bus sukurtas vientisas daugiafunkcis švietimo kompleksas, kuris tarnaus tiek mokyklos, tiek viso miestelio gyventojų poreikiams.

Darželio korpuse bus šešių vaikų ugdymo patalpos, kurių kiekvienoje numatytos persirengimo ir maitinimo erdvės bei sanitarinis mazgas.

"Dienos metu mokykla su naujuoju priestatu veiks kaip bendras organizmas. O renginių metu atviri bus tik daugiafunkcė salė, pagrindinis holas, laiptinė ir sanitariniai mazgai abiejuose naujojo pastato aukštuose", – aiškino M.Rikteris.

Pirmame naujojo pastato aukšte numatytos technologijų klasės, o virš jų bus įrengtos dvi papildomos klasės ir trys kabinetai. Planuojama, kad 1 785 kv. m pastatas bus A++ energinio naudingumo klasės, o mokykloje mokysis 123 vaikai.

Teritorijos prieigose bus formuojama reprezentacinė poilsio zona su želdynais ir takais, o už daugiafunkcės salės – uždara aktyvi zona su esama žaidimų aikštele.

Atskiru projektu esamą katilinę planuojama pakeisti nauja dujine katiline.

Statys mokyklą ir darželį

Šis vietos valdžios ir privataus subjekto partnerystės projektas leis išspręsti ikimokyklinio ugdymo paslaugų trūkumo Mastaičiuose problemą ir kapitaliai suremontuoti sovietmečiu statytą baseiną. Mokykla Mastaičiuose glaudžiasi po vienu stogu su Lietuvos policijos mokykla. 2018 m. iš Kauno kolegijos Mastaičių baseiną perėmusi Kauno rajono savivaldybė sutvarkė pagrindinę vonią, pakeitė vandens filtravimo, valymo ir šildymo įrangą, tačiau to tikrai nepakanka, norint, kad baseinas būtų šiuolaikiškas. Jį būtina pritaikyti žmonių su negalia laisvam judėjimui ir sukurti aplinką, kuri atitiktų dabartinius poreikius.

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, nauja bendrojo lavinimo mokykla ir vaikų darželis iškils šalia baseino prijungtame valstybinės nuosavybės sklype.

"Siekiant harmonijos su šalia esančiu baseinu, naujos mokyklos pastato tūris projektuojamas dviejų aukštų, neviršijant baseino aukštingumo. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo klasės planuojamos vieno aukšto korpuse, o pradinio ugdymo klasės – dviejų aukštų korpuse. Darželio korpuse bus šešių vaikų ugdymo patalpos, kurių kiekvienoje numatytos persirengimo ir maitinimo erdvės bei sanitarinis mazgas", – projektą pristatė M.Rikteris.

Universalumas: Kačerginėje atsiras universali sporto zona su lauko sporto aikštelėmis – naujai projektuojama tinklinio aikštelė, bėgimo takas, atnaujinama esama krepšinio aikštelė su gumos granulių danga.

A++ klasės energinio naudingumo bendras pastato plotas sieks 2 150 kv. m. Šiame objekte numatyta naudoti atsinaujinančiuosius energijos išteklius – fotovoltinius saulės elementus.

Naujoji mokykla galės priimti 160 mokinių ir 115 darželio auklėtinių: 40 priešmokyklinių, 15 darželinukų nuo dvejų iki trejų metų, 60 darželinukų nuo trejų metų.

Vykdant projektą, planuojama sutvarkyti teritoriją aplink sklypą, įrengti naujas žaidimų ir poilsio aikšteles. Formuojant funkcionuojančias, fizinę veiklą skatinančias erdves teritorijoje projektuojama ne mažesnė nei 2 tūkst. kv. m universali sporto aikštelė, paliekamos neužstatytos žaliosios teritorijos vaikų ir darbuotojų poilsiui bei mokymuisi lauke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užliedžių getas

Užliedžių getas portretas
Ok. Turtuolių rajonais pasirupinsit. Kada Užliedžiai turės baseiną, pirtį, šaligatvius, asfaltuotas gatves, dviračių takus, parką pabėgioti, saugų pėsčiųjų sujungimą-taką su Mega?

kacerga

kacerga portretas
Nu grazus vyrai tose nuotraukose. Labaidaili reklama. Kad tik ju darbai dar toki butu. Pazuresim.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių