Quantcast

Vienoje Aleksoto sankryžoje – keturios problemos

Aleksoto gyventojai pirštu beda į probleminę sankryžą. Visose jos pusėse – netvarka: sąvartynas, vešintys invaziniai augalai ir nematomi kelio ženklai. Kliūva ir paliktas remonto brokas.

Akis bado šiukšlynas

Į „Kauno dieną“ kreipėsi Kalvarijos gatvės gyventojas ponas Vytautas ir vardijo problemas, kurių apstu ties sankirta su Alšėnų gatve. Pasak kauniečio, kiekviename sankryžos kampe akis bado netvarka.

Vienoje pusėje prieš kurį laiką sudegė namas, tačiau niekas sklypo netvarko. Tad šiame sklype jau pradėjo formuotis sąvartynas.

„Seniūnija, matyt, nepajėgi priversti šeimininkų tvarkytis, nes ten šiukšlynas tik didėja“, – pastebėjo Vytautas.

Vyras atkreipė dėmesį, kad kitoje gatvelės pusėje, greičiausiai taip pat privačiame sklype, suvešėjo Sosnovskio barščiai. Nenaikinami jie sparčiai plečiasi ir šiais invaziniais augalais užkrečia kitas teritorijas.

„Kas iš to, kad aplink tą sklypą bus naikinami barščiai, jei sklype jie toliau vešės. Ten jau gal 400 m aplink viskas plinta. Dabar pats metas juos naikinti. Galėtų miestas užpilti kokios chemijos ir savininkams išrašyti sąskaitą, nes kitaip jie čia dar toliau plėsis“, – pasiūlymą pateikė vietos gyventojas.

Nesitvarko: šeimininkai ignoruoja raginimus tvarkyti sklypą, tad tai bus padaryta miesto lėšomis. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Dar dvi bėdos

Dar kitoje Kalvarijos ir Alšėnų gatvių sankryžos vietoje – eismo saugumo problema. Pasak aleksotiškio, niekas nesirūpina kelio ženklais, nes vieną jų užstoja medžio šakos, todėl ženklas nepastebimas.

Ponas Vytautas įvardijo ir ketvirtą šios Aleksoto vietos problemą. Visai neseniai kapitališkai suremontuota Kalvarijos gatvė, tačiau ties minėta sankryža darbininkai paliko broką.

„Visoje gatvėje įrengti šaligatviai, atnaujinta kelio danga, įrengta lietaus nuotekų sistema, tačiau ties Alšėnų gatvės sankryža tie šuliniai neveikia. Ten nuolat telkšo balos. Nežinau, gal ten darbininkai tik nuotekų sistemos imitaciją padarė arba kažkas užsikimšę, bet tikrai vandens nesugeria“, – pažymėjo vietos gyventojas.

Brokas: pasak vietinių, lietaus surinkimo sistema neveikia, čia nuolat telkšo balos. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Savininkai įspėti

„Kauno diena“ savivaldybės atstovų pasiteiravo, ar galima privačių sklypų savininkus įpareigoti tvarkyti tiek sudegusio namo likučius, tiek naikinti Sosnovskio barščius. Specialistai pripažino, kad ne į visus raginimus tvarkytis savininkai davė atsaką.

„Aleksoto seniūnija sklypo savininką ne kartą įspėjo raštu dėl apleisto, neprižiūrimo turto. Praėjusiais metais išsiųsti reikalavimai sutvarkyti sklypą taip, kad jis atitiktų Kauno miesto švaros ir tvarkymo taisykles ir nekeltų grėsmės aplinkiniams. Savininkas į Aleksoto seniūnijos įspėjimus ir reikalavimus nereagavo, nesiėmė jokių priemonių sklypo būklei pagerinti.

Atsižvelgiant į tai, 2022 m. rugsėjį savininkui surašytas Administracinio nusižengimo protokolas. Savininkui ir toliau netvarkant ir neprižiūrint sklypo, šįmet priimtas sprendimas sklypą sutvarkyti Kauno miesto savivaldybės administracijos lėšomis. Tam pasitelkta teisės aktų nustatyta tvarka – išrinktas tokio pobūdžio paslaugų teikėjas, patirtas išlaidas išreikalaujant iš sklypo savininko. Darbus numatyta atlikti iki birželio“, – apie sudegusio namo vietoje atsiradusio sąvartyno tvarkymą dienraščiui komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Seniūnija, matyt, nepajėgi priversti šeimininkų tvarkytis, nes  šiukšlynas tik didėja.

Už neprižiūrimą sklypą savininkui taip pat taikomi didesni mokesčiai. Šis sklypas pernai įtrauktas į Nenaudojamų žemės sklypų sąrašą.

R. Savickienė pažymėjo, kad minėtoje Aleksoto vietoje augančius Sosnovskio barščius turi naikinti žemės sklypo savininkas ir jis yra apie tai informuotas raštu. „Kitoje Alšėnų gatvės pusėje Sosnovskio barščiai auga nesuformuotoje valstybinės žemės dalyje. Juos naikina Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius.

Teritorija Kalvarijos ir Alšėnų gatvių sankryžoje pradėta tvarkyti. Pernai dalyje teritorijos Aplinkos apsaugos skyrius išpjovė krūmynus, nugenėjo medžius. Transporto ir eismo organizavimo skyrius įvažiavimo iš Kalvarijos gatvės kelią užtvėrė betoniniais blokais, kad pašaliniai asmenys nevežtų atliekų. Šiemet tvarkymo darbai tęsiami“, – nurodė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Vertins situaciją

Ji teigė, kad Kaune nuolatos vykdoma kelio ženklų priežiūra, kurių mieste yra apie apie 27 tūkst.

„Kiekvieną pavasarį dėmesys skiriamas įvertinti, ar želdiniai neužstoja ženklų. Įvertinę situaciją, priimsime reikalingus sprendimus“, – dėl medžio šakomis užstojamo kelio ženklo pasisakė R. Savickienė.

Dėl ketvirtos vietos gyventojo įvardytos problemos, kad tvarkant Kalvarijos gatvę buvo paliktas nuotekų sistemos brokas, specialistė patikino, kad gyventojai turėtų tiksliau nurodyti vietą, kur nenubėga vanduo. Jei informacija pasitvirtintų, gatvę remontavusiems rangovams tektų broką taisyti.

„Jei gyventojai galėtų atsiųsti nuotraukų ar konkretų adresą, kur po lietaus telkšo balos, informaciją perduotume rangovams ir problemą išspręstume“, – nurodė R. Savickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vietinis

vietinis portretas
Atsimenu, koks tas namas buvo prieš tai. Nuo XIX amžiaus gal nieks netvarkyta. Visas sklypas baisus. Kažkaip didesnę dalį atsidalino, o to griuvėsio kažkiek išvežė ir dalį paliko. Aišku čia miesto ir seniūnijos apsileidimas, kad kelis metus tuos griuvėsius neišveža. O kitos problemos, kurios išvardintos - kaip tik dabar sumažėję.

Anonimas

Anonimas portretas
NE SANKRYŽOJE O MERO KĖDĖJE IR TARYBOJE

pensininkas

pensininkas portretas
Bajorai nepatekinti. Net labai... O tai matijošių už darbus skuta, kas tik netingi... :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių