Quantcast

Vicemeras supykdė darželinukų tėvus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno vicemerui Kazimierui Nausėdai nė motais, kad specialistų darbo grupė nusprendė, jog vaikų darželiams maisto tiekti centralizuotai neverta. Politikas vėl ėmė proteguoti vienai bendrovei naudingą projektą.

Kauno vicemerui Kazimierui Nausėdai nė motais, kad specialistų darbo grupė nusprendė, jog vaikų darželiams maisto tiekti centralizuotai neverta. Politikas vėl ėmė proteguoti vienai bendrovei naudingą projektą.

Atsibudo prieš šventes

"Jeigu kažkam kyla abejonių, galima civilizuotai susėsti ir išsiaiškinti. Dabar nei iš šio, nei iš to atsirado iniciatyva grįžti prie šio klausimo", – vicemero iniciatyva nustebino Lietuvos tėvų forumo tarybos narį Audrių Murauską. Jį nustebino ir pasirinktas laikas – K.Nausėda su savo idėja iššoko prieš Kalėdas.

Forumo nariai pabūgo, kad, pasinaudodamas šventiniu šurmuliu, K.Nausėda su kai kuriais miesto tarybos nariais gali tylomis nuspręsti, jog Kauno vaikų darželiams maistas būtų tiekiamas centralizuotai, nors tam prieštarauja pinigus mokantys tėvai, o ir darbo grupė nusprendė, kad tokia reforma nereikalinga.
Tėvų forumas išplatino laišką miesto tarybos nariams ir miesto vadovams.

"Mus pasiekė tik neoficiali informacija, ir sureagavome profilaktiškai, tačiau iki šiol jokios reakcijos nesulaukėme. Net ir pats vicemeras K.Nausėda nebandė su mumis susisiekti. Jeigu būtume paskleidę netiesą, manau, reakcija tikrai būtų", – svarstė A.Murauskas.

Anot jo, Tėvų forumo nariai ketina kreiptis į miesto tarybos komitetus. "Norime, kad komitetų nariai tiesiogiai vicemero apie tai pasiteirautų. Klausimas nebuvo svarstytas komitetuose, o teikiant jį tarybai tai padaryti būtina", – pastebėjo A.Murauskas.

Aibė problemų

Lietuvos tėvų forumo atstovas priminė, kad Vilnius bandė vaikų darželiamas maisto produktus tiekti centralizuotai, tačiau kilo aibė problemų, todėl šio eksperimento atsisakyta.

"Kaune specialiai tam sukurta darbo grupė dirbo ne vieną mėnesį, išnagrinėjo aplinkybes ir netgi tai, kas buvo eskaluojama viešojoje erdvėje – neva produktus darželiai pirko per didelėmis kainomis: mokėjo dvylika litų už agurkus ar šešis litus už kiaušinius. Atlikus auditą, pirkimo dokumentuose tokių kainų nebuvo rasta. Iš surinktų duomenų ir audito dokumentų buvo aiškiai matyti, kad viešai savivaldybės administracijos skleisti skaičiai tikrai yra melas", – aiškino darbo grupėje dirbęs A.Murauskas.

Pasak jo, nustatyta tik keletas taisytinų vietų organizuojant viešuosius pirkimus, o poreikio pirkti produktus centralizuotai nebuvo, tad keista, kad vėl pasigirdo tokios iniciatyvos.

"Būtų smagu, kad ta iniciatyva toliau nevešėtų, nes iki šiol jau daug jėgų, laiko ir darbo kainavo, kad sprendimas nebūtų priimtas buldozeriu", – šyptelėjo Lietuvos tėvų forumo atstovas.

K.Nausėda bandė skubinti

"Apie vicemero iniciatyvą jo paties ir reikia klausti. Iš jo gavome raštą, kad reikia rengti sprendimo projektą, bet, kiek žinau, jis iki galo nebuvo parengtas", – paaiškino savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis. Jis neslėpė neskubėjęs vykdyti vicemero nurodymo.

"Surašėme raštą merui Andriui Kupčinskui, kad tokį pavedimą reikia atidėti ir nedaryti skubotų veiksmų, nes buvo kilęs visuomenės nepasitenkinimas, ir darbo grupė pasisakė, kad to nereikia", – paaiškino D.Ratkelis ir pridūrė, kad meras pritarė būtent jo pasiūlymui.

Savivaldybės administracijos vadovas tikino, kad šiuo metu jokie svarstymai dėl centralizuoto produktų tiekimo darželiams nevyksta.

Neaišku, kuo remiasi

"Atsiųskite man klausimus raštu, aš jums atsakysiu", – išgirdęs, kokiu klausimu domimės, pareiškė vicemeras K.Nausėda, bet netrukus atlyžo, tik jo išdėstyti argumentai nuskambėjo gana keistai.

"Manyčiau, kad pagal pateiktus gerbiamo Mažeikos (Virginijus Mažeika, savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros valdybos direktorius – aut. pastaba) duomenis neatitinka darželių perkamų produktų kainos. Viename darželyje cukrus perkamas už 4,20 lito, kitame – už 3 litus. Norėjau išsamaus atsakymo dėl kainų skirtumo, ir mano nurodymas buvo dėl sprendimo projekto. Tėveliams atpigtų maisto produktai", – bandė aiškinti K.Nausėda.

Paklaustas, ar yra susipažinęs su šį klausimą svarsčiusios darbo grupės surinkta medžiaga, politikas, kuriam patikėta rūpintis miesto švietimo reikalais, toliau išvedžiojo: "Taip, yra didelių nusiskundimų. Buvo atliktas auditas, ir audito išvadose irgi tai yra pažymėta. Šiuo metu neturiu su savimi audito išvadų ir nelabai galiu komentuoti. Dar pakelsime, išsamiai išnagrinėsime ir galėsime informuoti, ką ta darbo grupė nusprendė."

O gal pačiam vicemerui, kuris turi savo ūkį ir augina daržoves, būtų paranki centralizuota maisto produktų tiekimo darželiams tvarka? "Aš maitinimo netiekiu. Paprasčiausiai įžvelgiu tai, kad perkama tokiomis aukštomis kainomis, jog "Maximose" ar bet kuriose parduotuvėse yra galimybė daug pigiau nusipirkti. Man bandoma primesti šitą dalyką, bet tiesiog nėra pagrindo", – bandė įtikinti K.Nausėda.

Ryšys su daržovėmis

"Nereikia ant vicemero pykti – jis klusniai vykdo jam duotus nurodymus, nes tik paklusniems atitenka tokie postai, bet toks elgesys yra nusikalstamas. K.Nausėda pats augino penkis vaikus, tai jam tada ir reikėjo pabandyti juos maitinti centralizuotai. Kažin ar būtų užaugę?" – neslėpė ironijos miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius.

Anot jo, savivaldybė turi daugybę būdų ir galimybių kontroliuoti ir viešuosius prikimus, ir kainas, tačiau paprastai užsiima tik pinigų perskirstymu. "Kaune ir taip tų vaikų tiek belikę, kad kiekvieną jų šaukštu galima būtų pamaitinti, ir nereikia sekti pasakų apie taupymą. Žinau, kad vicemero pavardė siejama su bulvėmis ir burokais, bet ar ši iniciatyva kaip nors su tomis daržovėmis susijusi, nežinau. Jo vaikai greičiausiai augo valgydami ne vien burokus ir bulves", – šyptelėjo A.Garbaravičius.

"Keista, kad vicemeras prieš šventes pabudo. Gal jis pats savo derliaus nespėjo realizuoti? O gal kas kitas jį paskatino?" – juokavo tarybos narys Simonas Kairys.

Jis priminė, kad centralizuoto maisto produktų tiekimo darželiams klausimas ne kartą buvo svarstytas ir Antikorupcijos komisijoje, nes viešojoje erdvėje bandyta aiškinti, kad tik naujai siūloma tvarka padės išvengti korupcijos organizuojant pirkimus.

"Komisijoje sutarėme, kad viešųjų pirkimų klausimais geriau dirbti tiesiogiai su ikimokyklinio ugdymo įstaigomis ir jų vadovais, jeigu iš tikrųjų norima, kad viskas vyktų skaidriau ir lėšos būtų naudojamos taupiai nepakenkiant kokybei", – sakė Antikorupcijos komisijos narys S.Kairys.

Ragina neatsipalaiduoti

"Nesuprantama, kaip žmogus, nepasitaręs nei su tėvais, nei su specialistais, vienas nusprendžia. Gal už to ir slypi ūkininko interesas?" – svarstė tarybos narys Povilas Mačiulis. Jis sakė suprantantis tėvų nuogąstavimus, kad tokios iniciatyvos netaptų tyliai už nugarų priimtais sprendimais.

Miesto tarybos narys Stasys Buškevičius atkreipė dėmesį, kad ne vien tėvai pasisakė prieš centralizuotą produktų tiekimą: nagrinėjo darbo grupė, spaudoje ne kartą analizuoti tos sistemos trūkumai Vilniuje ir tai, kad visuomenė tokios tvarkos nenori. "Ir staiga nei iš šio, nei iš to vicemerui susišvietė grįžti prie to paties pasitelkus tik tuos skaičius, kuriuos darbo grupė paneigė. Tai verčia abejoti vicemero kompetencija", – pastebėjo S.Buškevičius.

Jis įžvelgė, kad dabar politikai nesiryš svarstyti šio klausimo, nes tai neparanku prieš rinkimus, bet S.Buškevičius neatmetė galimybės, kad po rinkimų vėl bus bandoma prie to sugrįžti.

"Ši vicemero iniciatyva mane papiktino, bet ar už jos slypi kieno nors interesai, aš nežinau. Belieka visiems akylai stebėti situaciją ir neatsipalaiduoti", – paragino politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kritikams

Kritikams portretas
Atstolit nuo Kazimiero, jis sąžiningai nusipirko šitą vietą, pakeitęs paršą nuversti Kupčinską parašu, kad palaiko Kupčinską. Kuom jis blogesnis už pakeitusius parašus Popovą, Kriščiūną ar Venslovą?

Aksioma

Aksioma portretas
Blogai, kai žmogus su plūgo rankenomis kišenėse ir dar valdžioje. Tešlagalvis.

Dabartiniam musmeriui

Dabartiniam musmeriui portretas
Andriuk, ale tai kaip tave paveda tavo koalicija. Tu toks švarus, sąžiningas,geras, bet va, aplinka paveda. Vaidini, kad dirbi tarp tokių partnerių, tai pats geriau atrodai. O jei partneriai būtu normalūs, pas pasirodytum didžiausiu veltėdžiu ir klounu.
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių