Quantcast

„VDU kultūros dienos“: nuo dokumentinio filmo iki gyvo garso koncerto

Gegužės 8–12 dienomis Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultetas jau septintą kartą organizuoja tradicinį plačiajai visuomenei skirtą meno ir kultūros festivalį „VDU kultūros dienos“.

Anot renginio organizatorių, kasmetinio meno ir kultūros festivalio idėja kilo iš poreikio griauti viešumoje įsitvirtinusį akademinio uždarumo mitą ir įtraukti miesto bendruomenę į kūrybines universiteto veiklas. „Šiais metais tikrąja ta žodžio prasme atveriame duris miestui ir kviečiame visus iš arti susipažinti su kūrybinėmis universiteto veiklomis. „VDU Kultūros dienose“ galėsite dalyvauti Menų fakultete vykstančiose paskaitose, susipažinti su dėstytojų ir studentų kūryba, įvertinti tarptautinio bendradarbiavimo su Estijos menų akademija rezultatus ir diskutuoti apie maišto kultūros paveldą bei ateitį Lietuvoje“, – teigė Menų fakulteto dekanė prof. dr. Jurgita Staniškytė.

Maišto kultūra: roko muzika, meninis undergroundas ir avangardas

Šiųmetinių „VDU kultūros dienų“ teminė linija – maišto kultūra ir jos refleksija, skatinanti lankytojus įvairiais pjūviais permąstyti kultūrinio pogrindžio, alternatyvių meninių judėjimų, meninio avangardo reikšmę socialiniuose, politiniuose, visuomeniniuose kontekstuose.

VDU nuotr.

Festivalio atidarymo vakarą (gegužės 8 d., 17.30 val., VDU Didžioji salė, S. Daukanto g. 28) bus demonstruojamas naujausias režisieriaus Audriaus Juzėno dokumentinis filmas „Yesterday / Vakar“ (2022), pasakojantis apie unikalią praeito amžiaus 6–7 dešimtmečių Lietuvos jaunimo pogrindžio muzikos bigbyto, vadinamųjų bytnikų, kultūrą ir jos kūrėjus. Remdamiesi unikalia dokumentine medžiaga (iki šiol neeksponuotomis nuotraukomis ir kino kadrais iš įvairių archyvų), filmo kūrėjai siekia atskleisti kaip „anuomet drausti, persekioti ir oficialios sovietinės sistemos nepripažinti jaunieji roko pionieriai beveik pogrindinėmis sąlygomis kūrė savitą muzikinę kultūrą, per kurią skleidė laisvės, protesto ir saviraiškos idėjas“.

Po „Yesterday / Vakar“ peržiūros žiūrovų laukia diskusija su kino filmo kūrėjais (režisieriumi Audriumi Juzėnu, kompozitoriumi, Menų fakulteto profesoriumi Titu Petrikiu) ir istoriku doc. dr. Ryčiu Bulota (diskusijos moderatorius – Menų fakulteto docentas, teatrologas dr. Edgaras Klivis).

Menininkų maištavimą prieš kultūrines ir socialines normas bei politinius suvaržymus liudija ir parodoje „Nepaklusnumo ikonos“ eksponuojami Rimanto Šlipavičiaus-Šlipo, Arūno Kulikausko ir Eugenijaus Varkulevičiaus – Varkalio kūriniai (VDU Menų galerija „101“, Muitinės g. 7). Gegužės 11 dieną 13 val. šios parodos kuratoriai Menų fakulteto profesorė, menotyrininkė dr. Rasa Žukienė ir docentas, fotografijos tyrėjas dr. Tomas Pabedinskas kviečia į parodą lydinčią konferenciją (Muitinės g. 7 – 207), kurioje bus diskutuojama kaip alternatyvios kultūros artefaktai įgyja simbolinę vertę ir tampa „nepaklusnumo ikonomis“.

Maištinga dvasia alsuoja ir Menų fakulteto profesoriaus, fotomenininko Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Beprotiškos skulptūros Nevados dykumoje“ (VDU centriniai rūmai, S. Daukanto g. 28), kurioje menininkas pristato didžiausiame alternatyvaus meno festivalyje „Degantis žmogus“ (Nevados dykuma, JAV) užfiksuotas akimirkas.

Atviras universitetas: paskaitos, ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės

Kaip ir kiekvienais metais svarbią „VDU kultūros dienų“ programos dalį sudarys atviros Menų fakulteto dėstytojų paskaitos, kviečiančios visus norinčius prisijungti prie menotyros ar kūrybinių industrijų studentų ir padiskutuoti apie teatrą („Modernus ir šiuolaikinis teatras“, prof. J. Staniškytė), šokį („Šokis ir judesio menas“, doc. R. Mažeikienė), kiną („Kino industrija“, M. Žalėnas), fotografiją („Fotografija ir medijos“, doc. T. Pabedinskas) ar dizainą („Dizainas ir mada“, doc. J. Tutlytė). Taip pat bus galima prisijungti prie meno specialybių studentų ir įsitraukti į praktinius meno studijų užsiėmimus: „Videomeno pagrindai“ (prof. R. Plungė) ir „Kompiuterinės grafikos pagrindai“ (A. Toleikis).

Meno praktikumų dalyviai kviečiami registruotis iš anksto, ne vėliau kaip dieną iki renginio pradžios (Registracija: https://forms.gle/JMTF11xNCyi9xjsJ8).

Nors į „VDU kultūros dienų“ renginius kviečiami atvykti visi norintys, tačiau atvirose paskaitose ir menų praktikumuose ypač laukiama baigiamųjų klasių moksleivių, kuriems šios veiklos leis trumpam pasijausti studentu ir pažinti universiteto gyvenimą iš arčiau. Šią patirtį dar labiau sustiprins VDU Menų fakulteto Atvirų durų diena moksleiviams ir mokytojams (gegužės 12 d.), kuri bus organizuojama dviem formatais: GYVAI (13 – 17 val., Muitinės g. 7) ir NUOTOLIU (15 – 17 val., MS Teams platformoje).

Atvirų durų dienos metu moksleiviai galės susipažinti su Menų fakultete vykdomomis studijų programomis („Kūrybinės industrijos“, „Menų istorija, kritika ir medijos“, „Muzikos produkcija“, „Naujųjų medijų menas“), dalyvauti ekskursijose po garso įrašų ir foto studijas bei medijų laboratorijas, įsitraukti į įvairias kūrybines dirbtuves („Menų mūšis“, „Fotostudijos blykstės“, „Garso eksperimentai“, „Kūrybinės industrijos“), o mokytojai galės dalyvauti nuotoliniame seminare „Kūrybinių metodų taikymas ugdymo procese“ (dėst. Augustinas Balaišis).

Atvirų durų dienos dalyviai kviečiami registruotis iš anksto, ne vėliau kaip dieną iki renginio pradžios (Registracija https://forms.gle/1ZcMXJ2sSUyHhjBG9).

Universitetas kaip bendrakūrybos erdvė: tarpdiscipliniai ir tarptautiniai bendruomenės projektai

Svarią „VDU kultūros dienų programos“ dalį tradiciškai sudarys renginiai, kviečiantys susipažinti su Menų fakulteto dėstytojų ir esamų ar buvusių studentų kūrybiniais projektais. Universiteto kaip bendrakūrybos erdvės idėją liudys ne tik Menų fakulteto dėstytojų, studentų ir absolventų kūrinių paroda „Menų fakultetas 100-metyje: kūryba kuria kultūrą“ (Muitinės g. 7), bet ir įvairūs tarpdisciplininiai ir tarptautiniai studentų projektai.

Gegužės 10 dieną (nuo 11 val.) įvairios Menų fakulteto erdvės (Muitinės g. 7) bus užpildytos tarpdalykiniais studijų programų „Muzikos produkcija“, „Naujųjų medijų menas“, „Kūrybinės industrijos“ studentų projektais, o šios dienos vakaro programoje VDU menų galerijoje „101“ numatytas performatyvus studentų fotografijų parodos atidarymas. Jeigu tarpdisciplininiai studentų (vadovaujamų prof. Tito Petrikio) projektai geriausiai atspindės Menų fakulteto kultūrinės sinergijos siekį (fakultete vykdomos 9 skirtingų pakopų studijų programos, rengiami ir profesionalūs menininkai, ir meno kritikai, ir kūrybiniai prodiuseriai), tai gegužės 12 dieną (nuo 15 val.) vyksiantys tarptautinių Interneto kultūros projektų (vadovaujamų Gyčio Dovydaičio) pristatymai liudys intensyvų tarptautinį (šiuo atveju – VDU LT / EKA EE) fakulteto bendradarbiavimą, ypač sustiprėjusį universitetui tapus Europos universitetų aljanso „Transform4Europe (T4E) nariu.

„VDU kultūros dienas“ tradiciškai užbaigs „Muzikos produkcijos“ programos studentų gyvo garso koncertas „MUSIC LAB“, kuris vyks Menų fakulteto kiemelyje (Gegužės 12 d. nuo 17 val. Muitinės g. 7).

Septintą kartą iš eilės vyksiančios „VDU kultūros dienos“ kasmet sulaukdavo nemažo miesto bendruomenės susidomėjimo. Renginio organizatoriai tikisi, kad 2023 metų festivalio programa suteiks plačiajai visuomenei dar vieną unikalią kultūros patirtį ir praturtins Kauno kultūrinį peizažą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių