Quantcast

Vasara pakaunėje žydės renginiais

Ši vasara pakaunėje bus itin dosni renginių: tradicinių kraitę papildys „Kaunas ir Kauno rajonas Europos kultūros sostinė 2022“ „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto veiklos. Neabejojama: ši sintezė patenkins melomanų, neabejingų istorijai, kulinarijos mėgėjų, besižavinčių stimpanku – visų kultūros mėgėjų reginių ir renginių alkį.

„Užtenka pažiūrėti į Kauno rajono renginių kalendorių – jame sunkiai rasite tuščią vietą“, – patikino Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

Keliaus laiku

Verčiant L.Alsio minėto kalendoriaus lapus paaiškėja, kad artimiausias renginys – jau šį savaitgalį. Birželio 18-ąją raudondvariečių ir šio krašto svečių laukia „Kelionė laiku”.

Tai „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto renginys, kurio tema – bendruomeniškumo atspindžiai Raudondvario istorijoje, o dalyviai –  visos raudondvariečių kartos – nuo mažųjų iki senjorų. Daugiau kaip 100 vietos gyventojų kuria kelionės laiku dekoracijas, tekstus, atrenka šokius ir muzikinius pasirodymus. Renginio metu dalyviai bus kviečiami į vakaro ekskursiją-kelionę laiku nuo Raudondvario dvaro atsiradimo laikų iki šiandien.

Kupoliausime tris dienas

Intensyvus pakaunėje bus ilgasis – Joninių – savaitgalis. Išskirtinis ir sakraliausias renginys – Šv.Jono atlaidai Zapyškyje. „Birželio 24 d. 12 val. visus kviesime rinktis prie senosios Zapyškio šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, kur šv.Mišiomis prasidės Šv.Jono atlaidai. Po šv.Mišių – jau tradicija tapusi agapė – bus vaišinamasi prie vieno stalo, bendraujama. Labai džiaugiamės, kad po agapės visus galėsime pakviesti į išskirtinį koncertą. Išgirsime Lietuvoje retai skambantį kūrinį – Wolfgango Amadeus Mozarto Requiem. Jis yra adaptuotas šiandienai, specialiai aranžuota jo pabaiga, primenanti, kad visai šalia vyksta karas. Šis Requiem skirtas tiems, kurie jau išėjo į amžinuosius herojų rūmus“, – pasakojo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas L.Alsys.

Requiem Zapyškyje atliks Kauno simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir operos solistai.

Užtenka pažiūrėti į Kauno rajono renginių kalendorių – jame sunkiai rasite tuščią vietą.

Ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktis senovinėmis tradicijomis ir nūdienos akcentais džiugins visas pakaunės bendruomenes.

Intensyvi liepa

Renginių maratonas nusikels į artimiausią savaitgalį. Liepos 1–3 d. Karmėlavos seniūnijoje karaliaus jau tradicinis Gatvės roko festivalis. Tiesa, šiemet jo programa bus gerokai įvairesnė: visuomenei bus pristatyta tarptautinio bendradarbiavimo metu sukurta Algimanto Šlapiko ir Serge Eckerio skulptūra „Skraidantys cepelinai_/Flying cepelinai_“. Iki šiol cepelinais garsėjusi Karmėlava dabar galės didžiuotis ir unikalia skulptūra, sukurta naudojant 3D technologiją ir tikro cepelino modelius.

Pasak „Kaunas 2022“ projekto regioninių partnerysčių kuratorės Mildos Rutkauskaitės, Gatvės roko festivalyje, be roko, bus ir gatvės meno, fotografijos ir linksmybių.

Masiškumas: ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktis senovinėmis tradicijomis ir nūdienos akcentais džiugins praktiškai visas pakaunės bendruomenes. / KRS nuotr.

Naujasis gatvės meno kūrinys bus skirtas Lietuvoje labiausiai vertinamoms ir mėgstamoms roko muzikos grupėms. Visi muzikinių grupių pavadinimai ir / ar jų logotipai buvo parinkti atlikus visuomenės apklausą įtraukiant vietos gyventojus. Šį išskirtinį kūrinį pristatys menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas su bendraautoriais. Muzikos (ir ne tik) fotografo Ryčio Šeškaičio kuruojamoje fotografijų parodoje bus galima išvysti per dešimtmetį autoriaus sukurtus darbus – vidinį žvėrį žadinančias akimirkas iš įvairių roko muzikos koncertų. Festivalyje gros grupės „Colours of Bubbles“, „Akli“, svečiai iš Latvijos „Dzelzs vilks“ ir „Pacific K“, Ingaja ir kt.

Po šio „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto renginio kito, tiksliau, kitų, laukti nereikės nė savaitės. Savaitės viduryje šiemet esanti Liepos 6-oji su deramu iškilmingumu skambės įvairiose Kauno rajono vietovėse, o pagrindinė šventė tradiciškai rengiama Raudondvario dvaro sodyboje.

Suvienys „Tautiška giesmė“

„Valstybės gimtadienį švęsime dvi dienas. Liepos 5-ąją darbo diena bus trumpesnė, tad amatininkų kiemeliai, mugės, įvairios pramogos šurmuliuos jau šventės išvakarėse, vakare numatytas Donato Montvydo koncertas, nes labiau orientuosimės į jaunimą. Liepos 6-ąją vyks tradicinis Garbės ženklų įteikimas, svečių iš Latvijos ir Lenkijos pasirodymai, koncertuos Inga Jankauskaitė, prieš 21 val. – ansamblis „Lietuva“, o po himno giedojimo – Jurijus Veklenka. Kadangi šventė – viduryje savaitės, ko nors labai ypatingo nerengiame, bet netikėtumų ir siurprizų tikrai bus“, – žadėjo Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė, tačiau visų programos paslapčių neišdavė.

„Žinoma, pagrindinis renginys vyks Raudondvaryje, tačiau reikėtų nepamiršti ir kitų iniciatyvų, kurios nuvilnys per visą Kauno rajoną. Gražia tradicija jau yra tapęs valstybės gimtadienio šventimas ant Lentainių piliakalnio (Domeikavos seniūnija) su bendruomenės pikniku, lauko žaidimais, viktorinomis, riterių kovomis. Išskirtinis renginys vyks ir prie senosios Zapyškio šv.Jono Krikštytojo bažnyčios. Čia choras „Polifonija“ giedos kantičkas, o jam pritars Mantauto Krukausko elektroninės muzikinės inspiracijos“, – vardijo L.Alsys.

Ko nors labai ypatingo nedarome, bet netikėtumų ir siurprizų tikrai bus.

Garliaviečiai kviečiami į Šimtmečio parką, kur koncertuos Garliavos sporto ir kultūros centro suaugusiųjų liaudiškų šokių grupė „Ąžuolas“, vokalinis ansamblis „Lakštutė“, Garliavos meno mokyklos mokiniai. Neveroniškiai rinksis prie atminimo suolelio, čia taip pat rengiamas koncertas. Karmėlaviškiai kviečiami į kiną po atviru dangumi Karmėlavos parke, užliediškiai rinksis Šviesos parkelyje klausytis „Piliarožės“ koncerto, jau sudėliotos koncertinės programos Lapėse ir Kulautuvoje. Šiose ir kitose pakaunės vietovėse 21 val. bus giedama „Tautiška giesmė“.

Du šeštadieniai – trys renginiai

Liepos pabaigoje „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginiai šurmuliuos net trijose seniūnijose.

Vilkijos miesto šventę liepos 23 d. rengėjai kviečia švęsti nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro ir aktyviai. Tokius ketinimus atskleidžia renginio pavadinimas: „Kelkis ir judėk“.

Šventės metu bus pristatyta antroji skulptoriaus Marijaus Gvildžio kinetinė skulptūra, šeimas džiugins „Labaiteatro“ spektaklis „Kai užaugsiu, būsiu“, tarp žiūrovų vaikštinėjantys mimai. Vilkijos miesto šventę vainikuos Jurgio Didžiulio koncertas.

Kulinarijos mėgėjus turėtų suintriguoti „Vasaros naktipiečiai“, rengiami liepos 30 d. Babtų seniūnijoje. Šventė, kurios pagrindinis akcentas – maistas, vyks Žalgirio parke, šalia autostrados Klaipėda–Vilnius.

Programa: dvare šurmuliuos amatų, prekybos ir pramogų mugė. / KRS nuotr.

Lankytojų lauks maisto laboratorija troleibuse, kuris yra paverstas kultūrine Babtų kultūros centro erdve, maisto edukacija tamsoje, keletas maisto furgonėlių, bendruomenės narių suneštinis piknikas. Renginys skirtas ne tik gomuriui, bet ir ausiai ir akiai pamaloninti: koncertuos grupės „Jauti“ ir „Baltos varnos“, mirguliuos šviesų šou.

Paskutinis liepos savaitgalis bus šurmulingas ir Garliavos apylinkių seniūnijoje. Čia vyks Stimpanko festivalis.

Dar 2020 m. Ilgakiemio, Sąnašos ir Juragių bendruomenės bendruomeniniame projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“ pasirinko plėtoti stimpanko tematiką. Festivalio metu dalyviai galės susipažinti su stimpanko judėjimu, pamatyti jo meninines interpretacijas. Lankytojai ne tik turės progą pasiklausyti „Steam Engine“, „Victor and the Bully“ – tarptautinių stimpanko muzikos atlikėjų, susikurti savo stimpankinį papuošalą, nusifotografuoti senoviniu fotoaparatu ar paragauti atgimusių senovinių receptų, pasigrožėti kvapą gniaužiančiu ugnies šou.



NAUJAUSI KOMENTARAI

suzydes

suzydes portretas
nuo zodzio zydas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių