Quantcast

Varžytinėse – tarpukario Kauno burmistro namas

Išskirtinėje, prestižinėje Kauno naujamiesčio vietoje, V. Putvinskio gatvėje,  esančio pastato varžytines paskelbė Mykolo Romerio universitetas.

Parduodamas žymaus tarpukario visuomenės veikėjo ir Kauno miesto burmistro Antano Gravrogko namas.

Pradinė pastato pardavimo kaina siekia 1 mln. eurų, varžytinės vyks birželio 13–14 d.

V. Putvinskio gatvės 70-uoju numeriu pažymėtas pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Vertingi yra jo įėjimą puošiantys žymaus skulptoriaus Juozo Zikaro bareljefai „Arklių tramdytojas“, „Pjovėjas“, „Rinkėja“, du herbai ir septynių figūrų kompozicija.

Pats statinys priklauso trylikos V. Putvinskio gatvės pastatų kompleksui, vertingam savo užstatymu ir pastatų kompozicija.

Kompleksas atspindi įvairias tarpukario laikotarpiui būdingas stilistines tendencijas – nuo istorizmo iki funkcionalistinio modernizmo.

„Kompleksas atspindi įvairias tarpukario laikotarpiui būdingas stilistines tendencijas – nuo istorizmo iki funkcionalistinio modernizmo. Tarpukariu tai buvo svarbus kvartalas – artimas miesto centrui, o 1932–1936 m., pastačius Vytauto Didžiojo karo muziejų, tapo reprezentacinis“, – rašoma Kultūros vertybių registre.

Jo duomenimis, čia statomiems namams ne tik taikyti miesto centrui galiojantys reikalavimai – mūras, nepertraukiamo užstatymo linija, čerpių stogai, bet ir kreiptas dėmesys į fasadų estetiką ir darną.

Kvartale namus statėsi žymūs politikos, kultūros veikėjai, kūrėsi užsienio šalių konsulatai ir atstovybės. Dauguma namų suprojektuota žymių to meto architektų.

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro duomenimis, A. Gravrogko namas pastatytas 1932 m. ir yra vienas iš nedaugelio gyvenamosios paskirties objektų, kuriuos suprojektavo Lietuvos architektūroje išskirtiniu braižu pasižymėjęs Edmundas Alfonsas Frykas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

glušiau laimingas

glušiau laimingas portretas
nežinai mūro ir putų polistireno varžų? Tai 20 cm putų reikia metro mūro sienos. Ir langai dabar ne du stiklai o 4 stiklų paketas.

kaži tokia

kaži tokia portretas
eik tu išsimiegot ubage nelaimingas...

kaži kokia

kaži kokia portretas
to smetanskų laikų mūrinuko šiluminė varža? Bent didesnė negu tvoros?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių