Quantcast

Varnų migracija: teršia Laisvės alėją, o maitintis skrenda į Kauno rajoną

Kauno miesto savivaldybė kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą, prašydama leidimo taikyti tam tikras priemones prieš gausybę varninių paukščių, kurie teršia centrinėse gatvėse šaligatvius, pastatus, automobilius, suolelius ar praeivių drabužius.

Ypač nuo varnų kenčia restauruotose Laisvės alėjos atkarpose pastatyti nauji modernūs suolai bei šviesi gatvės danga.

„Kiek aš dirbu Kauno savivaldybėje, o iš viso jau 10 metų, tiek tie varniniai paukščiai kelia didelių problemų miesto tvarkytojams. Žinoma, kauniečiams ir Kauno svečiams tas teršimas labai nepatinka. Tačiau savivaldybės mėginimai visiškai „išgyvendinti“ tas varnas iš miesto labiau primena kovą su vėjo malūnais“, – trečiadienį kalbinama naujienų agentūros ELTA sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Radeta Savickienė

Anot jos, ES Paukščių direktyva saugo visus sparnuočius, laukinius – taip pat. Ji draudžia naudoti žiaurius metodus prieš paukščius, bloginti sąlygų jiems negalima. Todėl savivaldybės drauge su ornitologais ieško veiksmingų švelnesnių, šios direktyvos nepažeidžiančių priemonių.

„Esame numatę skirti Miesto tvarkymo skyriui varninių paukščių baidymui lėšų iš Specialiosios aplinkos apsaugos rėmimo programos. Garsinių „baidyklių“ panaudojimas prieš paukščius veiksmingesnis temstant, o kažin, ar Laisvės alėjos ar aplinkinių gatvių namuose gyvenantys kauniečiai tuo būtų patenkinti. Dar įdomu tai, kad varnos gali „susikooperuoti“ ir būriu pulti tas „baidykles“, – būna tokių atvejų. Juk nuo varnų antplūdžių, kaip žinome, kenčia daugybė pasaulio miestų. Kad ir kaip ten būtų, priemonių bus imamasi, – varnų baidymui bus panaudoti įrašyti paukštvanagių skleidžiami garsai.

Ornitologai išsiaiškino, kad „mūsiškės“ varnos migruoja tarp miesto ir Kauno rajono. Laisvės alėjoje nakvoja, o dieną maitintis skrenda į Kauno rajoną.

Be jokios abejonės, dėl veiksmingos kovos dar galima ardyti varnų lizdus, bet blogiausia tai, kad išardžius vieną, per naktį varnos susuka kitą lizdą. Kita vertus, dabar lizdų ardyti nėra prasmės, tai geriausia daryti prieš varnoms pradedant juose perėti. Pavasarį varnų lizdai bus ardomi ir Kaune. Tiesa, Kauno centre labai mažai tų lizdų būna. Ornitologai išsiaiškino, kad „mūsiškės“ varnos migruoja tarp miesto ir Kauno rajono. Laisvės alėjoje nakvoja, o dieną maitintis skrenda į Kauno rajoną“, – pasakojo R. Savickienė.

ELTA primena, kad daugiau nei prieš 5 metų varnos buvo labai pamėgusios Kauno miesto savivaldybės prieigas – K. Sapiegos gatvę, kurioje dažniausiai stovi tarnybiniai savivaldybės, Registrų centro ir kitų čia esančių įstaigų automobiliai. Todėl anuometinė Kauno valdžia buvo užsimojusi nurėžti visus senus medžius, augančius šioje gatvėje. Aplinkosaugininkai tokiam užmojui pasipriešino, – leido tik medžius apgenėti, ženkliai sumažinant jų lapiją. Tai ir buvo padaryta. Varnoms nepatiko, ir jos persimetė į Miesto sodą (Laisvės alėjoje, greta Muzikinio teatro). Dabar jau suskrenda į senąsias liepas ir kitose alėjos atkarpose.

Kartu su varnomis Laisvės alėją teršia ir pulkai balandžių. Kai ką tai piktina, o yra ir tokių kauniečių, kurie atsineša čia pat parduotuvėje ar kepyklėlėje įsigytų bandelių ir trupina jas sparnuočiams.

Anot Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos R. Savickienės, taisyklės draudžia lesinti balandžius, už tai galima susilaukti baudos. Bet kadangi tokia „paukščių globa“ dažniausiai užsiima ypač garbaus amžiaus moterėlės, tai apsiribojama tik tų „globotojų“ perspėjimu daugiau taip nedaryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Crow Hunter

Crow Hunter portretas
Galėtų valdžia pro pirštus pažiūrėt į keletą vaikinų su PCP pastatų languose. Bus ilgam ramu. Tik ES žaliesiems nieko nesakykit...

Rūta

Rūta  portretas
išimkit tą kur/vą Emą iš komentarų. Gėdingai atrodo. Ar skaitytojamas reikia pradėti galvoti, kad čia kokia Visvaldo draugė reklamuoja savo lytines paslaugas, kad redakcija žiūri pro pirštus?

Užsiundė

Užsiundė portretas
varnas Makūnas ir Kauno raj. savivaldybė. :-)
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių