Quantcast

Valstybės gimtadienio pakaunėje svarbos centras šiemet keliasi į Zapyškį

Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną pakaunės gyventojai ir svečiai šįmet bus kviečiami paminėti į Zapyškį, prie atnaujintos Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios. Šventė sakralioje vietoje prie Nemuno įgaus naujų atspalvių: prasidės šv.Mišiomis, kvepės žuviene, vilios turtinga muzikine programa ir danguje išsiskleisiančia trispalve.

Orus sprendimas

"Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia net sovietmečiu kalbėjo apie vertybes, istorijos ir valstybingumo tęstinumą. Kai suvoki, kad ši šventykla stovi beveik 500 metų ir kiek Nemunu praplaukė vandens ir laiko, kiek gyvenimų kūrė šį miestelį, regioną, tai veikia energiškai. Tos laiko ir istorijos vibracijos yra pačios gražiausios pamokos patriotiškumui, savęs, kaip kuriančios istoriją jėgos, suvokimui. Dabar, kai bažnyčia, šventorius ir visa jos aplinka sutvarkyta, kai yra patraukli ir patogi vietos gyventojams ir svečiams, labai išmintingas, orus ir pasididžiavimą keliantis sprendimas Liepos 6-ąją susiburti prie gyva istorija alsuojančio dvasinio objekto ir čia atšviežinti patriotinę dvasią", – mano renginio vedėjas, aktorius, Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas.

Lauko erdvėse, prie bažnyčios, šventės dalyvius pasitiks paroda – Zapyškio ateities pokyčių vizualizacijų projektai, o šventovės viduje bus eksponuojami Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios istoriniai kadrai. Nuotaiką vingriomis melodijomis kurs Garliavos meno mokyklos mokytojų akordeonistų kvintetas.

Šventė prasidės 18 val. šv.Mišiomis prie bažnyčios. Kartu su Vilkaviškio vyskupu Rimantu Norvila dalyvaus gausybė kunigų, o šv.Mišias dar labiau įdvasins Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio.

"Karaliaus Mindaugo karūnavimo momentas atvėrė kelią krikščionybei, per tai atėjo ne tik religinės praktikos, bet ir kultūra, todėl simboliška šioje vietoje Dievui padėkoti už tai, kas vyksta regiono ir valstybės kūrimo procese, ir už istorinę raidą", – teigė E.Stancikas.

19 val. Kauno rajono meras Valerijus Makūnas labiausiai nusipelniusiems kraštiečiams įteiks Garbės ženklus – aukščiausius savivaldybės apdovanojimus. Oficialiai daliai pasibaigus suplanuota agapė. Vilkaviškio vyskupui per liturgiją pašventinus bendruomenės duoną, visi svečiai bus kviečiami pasivaišinti duona ir žuviene.

Egidijus Stancikas

Pradžią koncertui duos grojantis laivas

Tėvynės meile plakančių širdžių vienijami priimkime pabuvimą kartu ne kaip pramogos, o kaip vertybinį laiką.

Nemunu atplaukęs grojantis laivas su Babtų kultūros centro pučiamųjų orkestru "Algupys" ir šokėjų grupe duos pradžią šventės koncertinei daliai. Atlikėjus iš Babtų scenoje pakeis iš Kauno rajono kilęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Mindaugas Jankauskas. Klausytojų laukia staigmena – vieną iš kūrinių jis atliks kartu su Kauno valstybiniu choru. O po šio kūrinio vieningu choru jau taps visi šventės dalyviai – 21 val. bus giedama "Tautinė giesmė". Po jos trys lėktuvai parodomojo skrydžio metu virš Zapyškio nupieš trispalvę. Valstybės gimtadienį pakaunėje vainikuos Eurovizijos konkurso nacionalinės atrankos nugalėtojos, grupės "The Roop", koncertas.

"Šio renginio metu metaforiškai atversime duris į ateitį, kaip metaforiškai jas mums atvėrė Mindaugo laikų Lietuva, tarpukario  Lietuva ir šiandienė Lietuva, tiesdama tiltus į ateitį. Zapyškyje liepos 6-ąją susipins istorija, pažinimas, dabartis ir ateitis. Tėvynės meile plakančių širdžių vienijami priimkime pabuvimą kartu ne kaip pramogos, o kaip vertybinį laiką", – ragina renginio vedėjas.

Valerijus Makūnas

Komentaras

Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

Kairiajame Nemuno krante stovi Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia. Tai vienas iškiliausių ir vertingiausių XVI a. lietuviškos gotikos paminklų, iškentusių ir karus, ir potvynius.

Miestelio klestėjimas prasidėjo nuo tų laikų, kai bažnyčios statybą fundavo Zapyškio valdytojas Povilas Sapiega. Panašiai įkurta ir viena seniausių Lietuvoje parapinė mokykla. Čia driekėsi ir siauruko, skirto durpėms iš Ežerėlio gabenti, bėgiai.

Bėgant nuo Nemuno keliamų grėsmių, senoji bažnyčia buvo uždaryta ir nauja pastatyta viršutinėje Zapyškio dalyje. Vis dėlto Šv.Jono Krikštytojo šventovė išliko žmonių atmintyje ir istorijoje kaip Lietuvos bažnyčių motina. Jos atnaujinimas vyko savivaldybei geranoriškai sutariant su Kultūros ministerija ir Vilkaviškio vyskupija. Dabar bažnyčia tarnaus profesionalaus meno, miestelio ir religinėms šventėms. Archeologiniai kasinėjimai liudija, kad šalia bažnyčios plytėjo aikštė, kurioje virė gyvenimas. Atnaujinta aikštė atgimsta kaip sakralinio meno ir kultūros erdvė.

Ir Zapyškis, ir Raudondvaris, ir Vilkija, ir Garliava, ir daugelis kitų pakaunės vietų yra labai svarbios, todėl minėti svarbių valstybei datų žmonės renkasi ne tik į Raudondvario dvarą. Žinoma, buvo susiformavusi tradicija Liepos 6-ąją švęsti Raudondvaryje, tačiau ekstremali situacija, pandemija ir karantinas padiktavo kitokias galimybes – labiau atsigręžti į savo gyvenamąsias vietoves, organizuoti mažesnius, saugumo reikalavimus atitinkančius renginius. Labai simboliškai sutapo, kad šįkart valstybės gimtadienio pakaunėje svarbos centras persikels į Zapyškį.


Informacija renginio dalyviams

Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio Ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo įsakymu, primename, kad:

• renginyje gali dalyvauti ne daugiau kaip 1 000 žiūrovų ir (ar) dalyvių, jei jis organizuojamas atviroje erdvėje;

• turi būti laikomasi ne mažesnio nei 1 m atstumo tarp žiūrovų, išskyrus sutuoktinius, artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus;

• į renginį nebus įleidžiami asmenys, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas);

• renginyje draudžiama dalyvauti asmenims, kuriems privaloma izoliacija;

• rekomenduojama renginio dalyviams, žiūrovams ir darbuotojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
kas sieja Matijošaitį ir Makūną? Tai meilė betonui: vienas išbetonavo laisvės alėją kitas bažnyčios prieigas

vietoje

vietoje portretas
kelto į Kulautuvos pusę betoninę čiuožyklą suspėjo pastatyt už ''eurocentus'' ........ bus kur svečiams savo auto statyt kai ''gimtadienio diena'' pasibaigs ..............

Labai gražu!

Labai gražu! portretas
Turiu galvoje tą betono taką. O kuo ten dėta bažnyčia? Stiliai visai nesiderina! Reikėjo kažką vieną rinktis - arba taką, arba bažnyčią, o ne du besipjaunančius, nederančius objektus. .
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių