Quantcast

Vaikų maitinimo organizavimas pakaunėje: sėkmės istorija rašoma toliau

Vaikų maitinimo organizavimas Kauno rajono mokyklose jau kuris laikas pateikiamas kaip sektinas pavyzdys šalies ugdymo įstaigoms. Ant laurų nemiegama: atnaujinamos virtuvės ir jų įranga, toliau diegiamas švediško stalo principas, aktyviai dalyvaujama įvairiose ES ir nacionalinėse programose, skatinančiose sveikatai palankesnę vaikų mitybą, keliama virėjų kvalifikacija ir tobulinami receptai.

„Sustoti neketiname, toliau kryptingai tobuliname maitinimo paslaugą, kad ji visiškai atitiktų tėvų ir mokinių lūkesčius“, – „Kauno dienai“ sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė.

Iššūkiai ir galimybės

Neseniai Seimo rūmuose vykusioje konferencijoje, kurioje apžvelgtos vaikų maitinimo organizavimo problemos ugdymo įstaigose, Lietuvos moksleivių sąjungos viceprezidentė Klėja Merčaitytė išsakė moksleivių nuomonę ir lūkesčius. Jos žodžiais, iki 2025 m. mokyklų valgyklas turėtų pasiekti nauji, laikmetį atitinkantys vėjai: visur turėtų būti įdiegti mokinių savitarnos stalai, sudarytos realios galimybės atsiskaityti už maistą įvairiais būdais, įdiegtos skaitmenizuotos maisto užsakymo ir atsiskaitymo sistemos, sukurtos jaukios mokinių poilsio ir maitinimo erdvės, pailgintos pietų pertraukos, sudarytos galimybės pasišildyti iš namų atsineštą maistą. Ž. Narbutienė sako, kad visa tai įgyvendinant Kauno rajone nesukels iššūkių, nes jau nemažai padaryta.

Žydra Narbutienė./ Organizatorių nuotr. 

Kauno rajono mokyklos jau dalyvauja Lietuvos finansų ministerijos inicijuotame projekte „Atsiskaitymo negrynaisiais pinigais bendrojo ugdymo mokyklų valgyklose diegimas“, skaitmenizuojamas maisto užsakymo ir atsiskaitymo procesas – vienuolika Kauno rajono mokyklų šioms sistemoms diegti pateikė paraiškas Europos socialinio fondo agentūrai finansavimui gauti. Šį mėnesį Kauno rajono mokyklose jau diegiamos atsiskaitymo sistemos.

Tendencija: 80 proc. mokyklų turi visiškai modernizuotas, naujas virtuves, likusios – modernizuotas iš dalies./ Organizatorių nuotr. 

Dauguma virtuvių – modernizuotos

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė pasidžiaugė: maisto ruošimo patalpų būklė Kauno rajono mokyklose yra itin gera, 80 proc. mokyklų – visiškai modernizuotos, naujos virtuvės, likusiose – modernizuotos iš dalies.

Kauno rajono prioritetas – karšto šviežio maisto ruošimas vietoje.

„Moderniose virtuvėse ne tik atlikti kapitaliniai statybų ir remonto darbai, bet ir sumontuota nauja visa technologinė įranga: viryklės, šaldytuvai, konvekcinės garo krosnys, universalūs virimo katilai sriuboms ir pertrintam maistui ruošti, kiti sveikatai palankiam maistui gaminti pritaikyti įrenginiai, modernios maisto dalijimo linijos. Valgyklų salėse  kuriamos modernios ir jaukios erdvės, atnaujinti baldai, inventorius“, – vardino Ž. Narbutienė.

2018 m. atidarytos trys, 2019 m. – dvi, 2021 m. – penkios, 2022 m. – dvi naujos modernios virtuvės ir valgyklos (Mastaičių daugiafunkciame centre ir Neveronių lopšelyje-darželyje). Prieš keletą dienų duris atvėrė naujas lopšelis-darželis Užliedžiuose, kuriame taip pat įrengta pati moderniausia ir šiuolaikiškiausia virtuvė.

Švediškas stalas – 20 mokyklų

Kauno rajono mokyklos pirmosios šalyje įdiegė švediško stalo principą. Šią iniciatyvą vizito Kauno rajone metu Seimo Sveikatos reikalų komitetas pavadino sėkmės istorija, o pakaunės mokyklose patirties sėmėsi daugybė Lietuvos savivaldybių: Panevėžio, Alytaus, Šiaulių, Jonavos rajonų, Elektrėnų, Plungės ir kt.

Po pandemijos laikotarpio, kai laikinai buvo pristabdyta švediškų stalų veikla ir plėtra, savitarnos linijos atnaujintos beveik visose jį taikiusiose aštuoniolikoje mokyklų, papildomai šiais mokslo metais principas diegiamas Užliedžių daugiafunkciame centre ir Kulautuvos pagrindinėje mokykloje.

Aktyvios dalyvės

Kauno rajono mokyklos aktyviai dalyvauja įvairiose ES ir nacionalinėse programose, skatinančiose sveikatai palankesnę vaikų mitybą. Pieno produktų vartojimo skatinimo programoje ir Vaisių vartojimo skatinimo programoje dalyvauja visos Kauno rajono mokyklos nuo pat šių programų vykdymo pradžios.

Visiems ikimokyklinukams, priešmokyklinukams ir pradinukams Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) nustatyta tvarka nemokamai patiekiami ekologiški arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP). Vykdant Vaisių programą Kauno rajone, šiais mokslo metais įgyvendinta trumpoji grandinė – visi vaisiai (NKP obuoliai ir kriaušės) į mokyklas tiekiami tiesiai iš Babtų sodų.

Estetika: valgyklose kuriama jauki ir meniška aplinka./ Organizatorių nuotr. 

Kauno rajonas dalyvauja ŽŪM finansuojamame projekte „Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose“. „Šį projektą eksperimento tvarka vykdo Noreikiškių lopšelis-darželis „Ąžuolėlis“, pateikęs paraišką NMA finansavimui gauti ir įsipareigojęs gamybai naudoti ne mažiau kaip 50 proc. ekologiškų ir NKP produktų iš visų prekių grupių“, – sakė Ž. Narbutienė.

Atnaujina ir gilina žinias

Daug dėmesio skiriama ir darbuotojų kvalifikacijai. „Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyrius, KTU Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centras (MMTKC) bendradarbiauja jau daug metų, šio centro mokomojoje virtuvėje reguliariai mokinių atostogų metu rengiami mūsų mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai“, – bendradarbiavimu džiaugėsi savivaldybės atstovė.

MMTKC – moderniausias tokio tipo centras Baltijos šalyse, aprūpintas unikalia bandomąja įranga maisto pramonei ir viešajam maitinimui. Čia kuriami nauji maisto produktai ir receptūros, vykdomi įvairūs moksliniai tyrimai.

Tobulėjimas: daug dėmesio skiriama ir darbuotojų kvalifikacijai./ Organizatorių nuotr. 

„Mokyklų virėjos, susiskirsčiusios į komandas, mokymų metu pačios gamina įvairius patiekalus: salotas, sriubą, pagrindinį patiekalą. Gamybos metu išbandomi nauji receptai, prieskoniai, aptariami svarbiausi technologiniai aspektai. Virėjos degustuoja kolegių pagamintus patiekalus, išsako savo pastabas. Maisto ruošimo pratybos KTU MMTKC Kauno rajono virėjoms yra ne tik puiki galimybė atnaujinti žinias ir pasitobulinti, bet ir galimybė pabendrauti su kolegėmis, pasidalyti patirtimi, pasiruošti atsakingam darbui mokyklų valgyklose“, – pabrėžė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė.

Skaičių kalba

Kauno rajono ugdymo įstaigose yra stebimas žymus vaikų skaičiaus didėjimas, tai yra iššūkis organizuojant jų maitinimą. Šiuo metu valstybinėse pakaunės ugdymo įstaigose ugdomi 15 482 vaikai, arba 959 daugiau nei praėjusiais mokslo metais. Žymiai didėja ir mokinių, gaunančių nemokamus pietus, skaičius. Nemokamai valgo 3 900, arba apie 34 proc. mokinių. 2 798 vaikai, arba visi priešmokyklinukai, pirmokai ir antrokai, dalyvauja visuotiniame nemokamame maitinime: jiems skirtas nemokamas maitinimas, nevertinant šeimos pajamų.

Vaikų maitinimas organizuojamas 47 įstaigose: 20 lopšelių-darželių, trijuose daugiafunkciuose centruose, dviejose pradinėse mokyklose, keturiose mokyklose-darželiuose, šešiose pagrindinėse mokyklose, vienoje progimnazijoje ir vienuolikoje gimnazijų.

Dermė: maistas pakaunės ugdymo įstaigose – įvairus, palankus sveikatai, skanus ir estetiškai patiektas./ Organizatorių nuotr. 

Ž. Narbutienė pabrėžė: Kauno rajono prioritetas – ruošti karštą šviežią maistą vietoje. Maistas gaminamas vietoje visose 47 ugdymo įstaigose, termosais atvežamas tik į Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyrių, modulinius darželius ir šeimos darželius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raudondvaris

Raudondvaris portretas
Atvykite į Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinės mokyklos valgyklą -tikra ateities valgykla: skanu, super modernu, pilna savitarna, švediški stalai, mokinių ir jų tėvų atsiliepimai patys geriausi. Kad visur taip Lietuvoje…

Anonimas

Anonimas portretas
Vienoje įvardintų įstaigų ypač sveikas maistas. Bandelės, cukraus pudra ant patiekalų, padažai kuriuose tiek cukraus, kad net neina valgyti. Apsilankius ,,svečiams" vietoj bandelių obuoliai...

Leokadija

Leokadija portretas
Šaunu, kad neinama lengviausiu keliu ir maistas vaikams patiekiamas ne iš termosų ar pusgaminių, o išlaikomos virtuvės pačiose mokyklose ir galvojama apie vaikų sveikatą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių