Quantcast

Vaikų dienos centrą Kauno rajone krečia neramumai

Neveronių vaikų dienos centras Kauno rajone – po didinamuoju stiklu. Po buvusios darbuotojos skundo patikrinimą čia atliko Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Pašiurpino ir patalpos

Vaikų dienos centre "Neveronys" veiklą vykdo viešoji įstaiga "Juventa". Portalui kauno.diena.lt Vilma pasakojo, kad čia dirbusi nuo šių metų sausio pabaigos iki rugpjūčio, kai, neapsikentusi nepavydėtinų darbo sąlygų, nusprendė nutraukti sutartį ir iškelti į viešumą problemas dėl antisanitarinių sąlygų patalpose ir naudojamų pasibaigusio galiojimo maisto produktų.

"Panašu, kad patalpose, kur dabar veikia vaikų dienos centras, anksčiau buvo alaus baras. Mano nuomone, ši vieta visai nepritaikyta vaikams – žiemą labai šalome, nes patalpa buvo šildoma tik karštą orą skleidžiančiu kondicionieriumi. Aplinkoje gausu pelėsio, skleidžiančio nemalonų kvapą. Su vaikais radome ir pelių ekskrementų bei driežų – sąlygos nepavydėtinos", – pasakojo buvusi vaikų dienos centro darbuotoja.

Buvusi darbuotoja teigia, kad patalpose gausu pelėsio, skleidžiančio nemalonų kvapą, ir netvarkos. (Skaitytojos asmeninio archyvo nuotr.)

Ji tikino ne kartą siūliusi vaikų dienos centro direktorei savo pagalbą, padėti išnaikinti iš patalpų pelėsį, tačiau parodyta iniciatyva ši esą nė nesusidomėjo.

Gaunamų įvairių maisto produktų kokybė taip pat pasirodė esanti nepavydėtina – daugelio iš jų tinkamumo vartoti terminas esą būdavo pasibaigęs. Tad patiekalus dienos centro vaikams, Vilma teigė ruošdavusi namie, naudodama asmeninius maisto produktus.

"Pasenusius produktus, kuriuos atveždavo vadovė, iškart išmesdavau. Ilgesnis galiojimo terminas būdavo tik vištienos krūtinėlių. Tad parsinešusi jas namo, ruošdavau neatlygintinai naudodama asmeninius maisto produktus. Nors vadovė žadėdavo, bet niekada man už tai nesumokėdavo. Maža to, ir atlyginimą išmokėti nuolat vėluodavo dėl esą laiku negaunamo finansavimo. Prisimenu, vieną kartą, tikriausiai per klaidą, algą į mano sąskaitą pervedė du kartus. Pinigus pasilikau kaip kompensaciją už minėtą papildomą darbą. Vadovė, žinoma, buvo tuo nepatenkinta", – atviravo moteris.

Sulaukdavo seklių

"Kai aš ir mano vaikai pradėjome dažnai sirgti nuo patalpose išplitusio pelėsio, direktorei tai tikriausiai nepatiko. Mane pasiekė net žinios, kad dienos centrą lankančių vaikų nelydėdavau į renginius. Nors turiu netgi nuotraukas su jais iš visų išvykų, kuriose kartu dalyvavome", – apmaudo neslėpė buvusi darbuotoja.

Vasarą situacija, pasak jos, dar labiau pašlijo. Liepos mėnesį, kai mieste vyko dviejų savaičių trukmės stovykla vaikams, Vilma pasakoja vaikų dienos centre likusi viena, nes jos kolegei liepta išvykti talkinti stovykloje. Tuo metu esą ėmė dėtis keisti dalykai – vaikų mamos, kurios niekada anksčiau neužsukdavo į dienos centrą, ėmė čia lankytis ir tikrinti, ar įstaiga veikia.

Aplinkoje gausu pelėsio, skleidžiančio nemalonų kvapą. Su vaikais radome ir pelių ekskrementų bei driežų – sąlygos nepavydėtinos

"Iš tiesų, manęs nenustebino, nes apie tai, kad vadovė tikrindavo ir kitas buvusias savo darbuotojas, jau buvau girdėjusi anksčiau", – teigė moteris.

Įtaria klastą

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su vaikų dienos centro "Neveronys" direktore Romualda Edita Naučiuviene, ši tikino, kad VMVT specialistus į įstaigą rugpjūtį iškvietusi buvusi darbuotoja esą pati paliko netvarką patalpose.

Pasiteiravus apie maisto produktus su pasibaigusiu galiojimo terminu, kuriuos aptiko VMVT specialistai, moteris užsiminė mananti, kad Vilma kruopščiai suplanavo klastą, kai liepos mėnesį vaikų dienos centras buvo paliktas jos priežiūrai, nes mieste vyko jau minėta dviejų savaičių dienos stovykla vaikams.

"Per šį laiką ji tikriausiai viską paruošė. Gal maisto produktus su pasibaigusiu galiojimu atsinešė iš savo namų, nežinau. Taip, VMVT specialistai šaldiklyje rado dešrelių su pasibaigusiu galiojimo terminu. Bet lygiai taip pat pamatė ir neplautų indų bei patalpose primėtytų šiukšlių. O juk tuomet dirbo ji viena", – tikino vaikų dienos centro vadovė.

Gaunamų įvairių maisto produktų kokybė pasirodė esanti nepavydėtina – daugelio iš jų tinkamumo vartoti terminas esą būdavo pasibaigęs. (Skaitytojos asmeninio archyvo nuotr.)

Ar ruošė maistą namuose?

Pasak jos, maisto produktus įstaigai tiekia įvairios organizacijos, tarp kurių ir "Maisto bankas". Iš pastarojo esą gaunami maisto produktai, kuriems iki galiojimo termino pabaigos būna likusi viena diena. Tačiau jie esą visada sunaudojami iš karto.

"Kadangi vaikų dienos centre, kurio patalpas nuomojamės iš bendrovės "Neveresta", neturime galimybės gaminti maisto, dažniausiai duodavome vaikams dešrelių, kurias patys pirkdavome. Taip pat kepsnių, bandelių ir kitų pusgaminių, kuriuos reikėdavo tik pašildyti", – detalizavo vadovė.

Paklausta, ar buvusiai darbuotojai buvo patikėta namuose ruošti maistą vaikams, R.E.Naučiuvienė tikino nežinanti, ar taip tikrai būdavo. O, jei ir būdavo, tai esą tik pačios buvusios darbuotojos iniciatyva, bet ne paliepimu.

"Dienos centrą lankantys vaikai – iš sunkiai besiverčiančių šeimų, tad gauna maisto davinius. Juos gaudavo ir Vilma. Tad, jei ir gamindavo ką nors namie, tai tikrai ne iš asmeninio naudojimo produktų ", – tvirtino moteris.

Darbo inspekcijos akiratyje

Pasiteiravus, ar tarp įstaigos vadovės ir buvusios darbuotojos pasitaikydavo nesantaikos kibirkščių, R.E.Načiuvienė tikino priekaištų ar pretenzijų iš Vilmos nesulaukdavusi.

"Kadangi liepos mėnesį, kai vyko dviejų savaičių stovykla mieste, pastebėta, kad Vilma dvi dienas nebuvo atėjusi į darbą. Už tokį elgesį ji gavo įspėjimą. Tada ji atėjo ir atnešė man saldainių bei kitai darbuotojai girdint padėkojo už suteiktą arti namų esančią darbo vietą. Po dviejų savaičių buvusi darbuotoja kreipėsi į VMVT specialistus su skundu, o po to informavo mane, kad nori išeiti iš darbo. Be to, rugsėjo 30 d. man teks dalyvauti Valstybinės darbo inspekcijos posėdyje, nes ji pareiškė priekaištus dėl neteisingai apskaičiuotos atostoginių pinigų sumos. Tačiau atstovams aš viską paaiškinau", – aiškino vadovė.

Aptiko pažeidimų

Kaip portalui kauno.diena.lt patvirtino Kauno VMVT atstovai, neplaninis patikrinimas gavus pranešimą apie galimus pažeidimus vaikų dienos centre, Kertupio g., buvo atliktas rugpjūčio 23 d.

"Patikrinimo metu nustatyta, kad įstaiga vykdo veiklą neturėdama Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo. Be to, maisto tvarkymo patalpose rasta maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, nustatyta higienos neatitikimų", – teigė Kauno VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė.

Kauno VMVT sprendimu įstaigai uždrausta naudoti maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Taip pat nurodyta sudaryti tinkamas sąlygas maistui tvarkyti ir parengti dokumentus Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimui gauti. Dėl nustatytų pažeidimų įstaigos "Juventa", atstovaujančios vaikų dienos centrui "Neveronys", vadovei surašytas Administracinio nusižengimo protokolas, skirta piniginė bauda.

Skaitytojos asmeninio archyvo nuotr.

Akylai stebės specialistai

"Įstaigos direktorė rugsėjo 5 d. informavo Kauno VMVT, kad vaikų dienos centre vaikai nebus maitinami, kol nebus gautas Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas. Tokiu atveju, jei bus gauti dokumentai dėl Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo, Kauno VMVT specialistai atliks neplaninį patikrinimą", – užsiminė VMVT Maisto produktų inspektorė.

Neveronių vaikų dienos centre praėjusią savaitę apsilankęs "Kauno dienos" fotožurnalistas, apžiūrėjęs erdves, pasakojo akį rėžiančios netvarkos čia neaptikęs. Taip pat nebuvo juntamas ir pelėsių kvapas, patalpos – išvėdintos. Pravėrus šaldytuvą, jo viduje nerasta jokių maisto produktų. Kaip paaiškino apsilankymo metu buvusios dvi moterys, taip yra todėl, kad negautas jau minėto Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas.

Specialūs reikalavimai – ateityje

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktais (SADM) duomenimis, ministerija, norėdama plėsti vaikų dienos centrų tinklą ir jų veiklą, prisideda prie šių paslaugų plėtros valstybės biudžeto lėšomis, kurias paskirsto konkurso tvarka.

"SADM konkurso tvarka vaikų dienos užimtumo centrui "Neveronys" 2019 m. skyrė 15 944 eurus. Teikiant paraišką ir dokumentus dėl vaikų dienos centrų veiklos projektų finansavimo, prašoma pateikti dokumentus, patvirtinančius teisę naudotis nekilnojamuoju turtu, patalpomis, kuriose planuojama vykdyti veiklas", – teigė SADM Komunikacijos skyriaus patarėja Milda Levandraitytė.

Pasak jos, iki šiol privalomi reikalavimai vaikų dienos centrų patalpoms nėra keliami. Tačiau SADM, siekdama, kad vaikų dienos centruose būtų teikiamos kokybiškos paslaugos, šiuo metu rengia teisės aktų projektus, kuriuose bus nustatyti privalomi reikalavimai socialinei priežiūrai teikti. Privalomuosius reikalavimus turės atitikti centro darbuotojai, patalpos ir panašiai.

Kauno rajono savivaldybė sulaukė skambučio

Šį vaikų dienos centrą šiek tiek finansuoja ir Kauno rajono savivaldybė. Pagal pasirašytą bendradarbiavimo sutartį skiriamos lėšos vieno socialinio darbuotojo padėjėjo darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms finansuoti.

Kaip portalui kauno.diena.lt teigė Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Jusienė, jokių skundų dėl vaikų dienos centro "Neveronys" savivaldybė nėra gavusi.

"Tačiau vasarą sulaukėme moters skambučio telefonu dėl netenkinančių sąlygų vaikams. Skambinusioji buvo išreiškusi norą pati kurti vaikų dienos centrą. Savivaldybė yra suinteresuota vaikų dienos centrų plėtra. Jai paaiškinta, kad bus suteikta visokeriopa pagalba. Bet iki šios dienos jokių pasiūlymų steigti naują vaikų dienos centrą negauta", – pasakojo pašnekovė.

Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė prasitarė neatmetanti tikimybės, jog ši ant vaikų dienos centro Kauno rajone institucijų šešėlį metusi istorija – vidinis buvusios darbuotojos ir vadovės konfliktas. Nors seniūnija ir nevykdo tiesioginės įstaigos kontrolės, esą dažnai pasidomi apie esamą situaciją vaikų dienos centre "Neveronys". Tačiau nei vaikai, nei jų tėvai ar kiti bendruomenės nariai esą jokių nusiskundimų neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių