Quantcast

V. Matijošaitis: jei praeities turtas atrodo nieko vertas, tokiam proto nebepridėsi

  • Teksto dydis:

Nuo praėjusios savaitės dėl Žaliakalnyje įžūliai griaunamo namo verda aistros. Šiandien gyventojai rinko parašus, kurie bus perduoti tiek paveldo sergėtojams, tiek prokuratūrai. Į šią situaciją sureagavo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Situacija Perkūno alėjoje, deja, parodo, kad vis dar nesugebame spręsti problemų civilizuotai. Vienas įžūliai užkūrė statybinę techniką ir savavališkai griauna tai, kas yra miesto istorijos dalis. Kitas – nesusitvardė ir paleido į darbą kumščius, parodydamas po intelektualo kauke slepiamą tikrąjį veidą. Vienas agresyviai niokoja nekilnojamąjį turtą, antrasis – karštligiškai puola, tikėdamasis smurtu sustabdyti pirmąjį.

Tuo metu į tariamų gelbėtojų vaidmenį įsijautę vienos partijos atstovai nepraleidžia progos pasirodyti prieš artėjantį lemiamą Seimo rinkimų etapą – tradiciškai lekia prie tvoros fotografuotis, primindami Zapyškio bažnyčios atvejį.

Nesu teisėjas, kad čia ir dabar viešai kaltinčiau konkrečius asmenis, tačiau visi matome akivaizdų faktą: be jokių leidimų ir derinimų su atsakingomis institucijomis veikiama tiesiog laukiniais principais. 

Didžiuojuosi savo komandos žmonėmis, kurie tą pačią dieną kategoriškai sureagavo ir iki šiol nuolat dirba įvykio vietoje, padedami kolegų iš kitų institucijų. Fizinės prievartos imtis neturime teisės, tačiau galiu užtikrinti, kad už chamišką elgesį teks atsakyti įstatymų numatyta tvarka. 

Nesvarbu, kad šeimininkaujama privačioje valdoje, tačiau visi darbai turi būti atliekami pagal galiojančias taisykles, o šįkart į jas tiesiog užsimerkta. Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus bei Kultūros paveldo departamento specialistai, o galiausiai ir policijos pareigūnai viską užfiksavo. Jie įspėjo, kuo gresia toks savivaliavimas, todėl neabejoju, kad kaltininkas nuo atsakomybės neišsisuks.

Visi matome akivaizdų faktą: be jokių leidimų ir derinimų su atsakingomis institucijomis veikiama tiesiog laukiniais principais.

Jei kažkam praeities turtas atrodo nieko vertas, tokiam smegenų jau nepakeisi ir proto nebepridėsi. To reikia mokyti dar mokyklos suole, istorijos pamokose, kad nuo mažumės atsirastų suvokimas, kas yra paveldas, kuo jis brangus ir kodėl turi būti saugomas“, – komentarą dėl situacijos portalui kauno.diena.lt pateikė miesto meras.

Primename, kad sujudimas dėl šio griaunamo namo prasidėjo dar praėjusios savaitės trečiadienį. Tuomet vietos gyventojai pranešė, kad neturint jokių leidimų, griaunamas tarpukario pastatas. Į įvykio vietą atvykę miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas bei Kultūros paveldo departamento specialistas griovimo darbus sustabdė. Pirmuoju kartu, kai buvo užkurta sunkioji technika, griuvo dalis stogo.

Nors specialistai buvo pažymėję, kad griovimo darbai neteisėti, jiems leidimai nebuvo išduoti, ketvirtadienį griovimo darbai buvo atnaujinti. Sunkioji technika vėl nusitaikė į stogą, griuvo ir dalis sienos. Į Perkūno alėją sulėkę paveldosaugininkai vėl darbus sustabdė ir pažadėjo, kad objektas bus akyliau prižiūrimas, specialistai dažniau pro jį pravažiuos, stebės, ar neatnaujinti griovimo darbai. Tai suveikė tik penktadienį. Šią dieną nebuvo nuardyta nei viena art deco stiliaus pastato detalė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tukas

tukas portretas
Štai taip .Matijošaitis smerkia griovėją ,o pats nupirkęs vienuolyną ir nugriovė senus pastatus tai kuris blogesnis ar verslininkas ,ar meras

Antanas

Antanas portretas
Kalčiausi kultūros paveldo,Kauno miesto specialistai,kurie pastatą neįtraukė į vertingų saugotinų pastatų.registrą,arba klaidina savo dviprasmiška pozicija,del to taip ir gaunasi...Ne vienas žaliakalnį vertingesnis pastatas nugriautas. O ir sovietmečio L.Alėjoje savo arch.išraiška vertingą pastatą - "Merkurijų" neįtraukė į registrą ,o paskui nugriovė.Stovi dabar kelis dešimtmečius griovys.Aišku ,kažkam reikėjo geros vietos,o kultūros paveldo saugotojai ir kt.vald. galimai pasipelnė. Kur tada buvo protestuotojai...

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ko jūs runkeliai triukšmaujat? Matjošaičiui viskas galima-priklauso išrinktųjų kąstai.
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių