Quantcast

V. Makūnas: pandemijos iššūkiai dar labiau sutelkė bendruomenę

Metų pradžioje Kauno rajono savivaldybė patvirtino 100,6 mln. eurų biudžetą ir planavo įgyvendinti ambicingus tikslus. Tačiau, užklupus pandemijai, teko priimti naujus iššūkius ir kilusias problemas spręsti nedelsiant, todėl ir biudžeto išlaidas prireikė padidinti iki 114,6 mln. eurų. Apie tai, kas padaryta šiemet ir kokios permainos pakaunėje numatytos 2021 m., kalbamės su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu.

– Kuo šie metai Kauno rajonui buvo ypatingi?

– Šie metai išskirtiniai ne tik mūsų kraštui, bet ir visam pasauliui: dėl pandemijos gyvename kitoje realybėje, reikia priimti greitus sprendimus, labiau matyti šalia esančius žmones, juos raminti, palaikyti, sutelkti.

Užgriuvusi pandemija pareikalavo didžiulių pastangų, susitelkimo ir komandinio darbo. Tai didelis iššūkis ir savivaldybei, ir visai bendruomenei. Teko pergrupuoti jėgas, koreguoti finansinius išteklius, atsisakyti kai kurių suplanuotų kultūros renginių, tapo sudėtingiau teikti švietimo, medicinos ir socialines paslaugas, iškilo sunkumų verslui. Spėjome įsitikinti, kad kovojant su virusu ypatingą vaidmenį atlieka visų visuomenės narių sąmoningumas ir kolektyviniai veiksmai.

Nepaisant sudėtingos situacijos, tai buvo augimo metai: mūsų krašte ir toliau didėjo gyventojų skaičius, kilo naujos įmonės, sėkmingai dirbo žemdirbiai, statėme vaikų darželius, tiesėme kelius, dviračių takus.

Valerijus Makūnas

– Kaip jūsų komandai sekėsi dorotis su pandemija?

– COVID-19 paveikė įvairias gyventojų grupes, neaplenkė ir savivaldybės. Atsirado specifinių problemų. Per karantiną žmonės daug laiko praleidžia uždarose patalpose, šeimos nariai rečiau lanko vienišus senukus, todėl padaugėjo gaisrų.

Sudėtingomis sąlygomis funkcionuoja mokyklos, vaikų darželiai. Nuotolinis mokymas – didelis iššūkis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, pedagogams.

Labai nudžiugino mūsų krašto žmonių solidarumas. Pandemija tik patvirtino, kokia stipri mūsų bendruomenė. Spręsti kilusias problemas padeda policija, šauliai, ugniagesiai, žemdirbiai, verslininkai, bendruomenių lyderiai.

Teko pertvarkyti ir Kauno rajono savivaldybės tarybos darbą, dalis posėdžių vyko nuotoliniu būdu. Per šiuos metus svarstyta 500 klausimų ir galiu pasidžiaugti, kad tarybos nariai dažniausiai būna vieningi.

Didžiuliai darbo krūviai tenka Šarūno Šukevičiaus vadovaujamam Operacijos štabui, savivaldybės gydytojai Mildai Labašauskaitei, Greitosios medicinos pagalbos stoties komandai, Visuomenės sveikatos biurui, medikams, socialiniams darbuotojams. Esu dėkingas visam savivaldybės kolektyvui, nes visi dirba pasiaukojamai – negailėdami jėgų ir laiko.

– Įvardykite svarbiausius šiemet atliktus darbus.

– Šiemet savivaldybė pastatė arba rekonstravo aštuonis darželius ir sukūrė beveik 1 tūkst. naujų vietų mūsų darželinukams. Išskirtinės architektūros darželį naujame kvartale pastatė UAB "MBS Baltic", dabar čia mažiesiems domeikaviškiams teikia paslaugas Kauno rajono savivaldybė.

Užliedžiuose, Giraitėje, Garliavoje ir Akademijoje pastatėme modulinius darželius, iš pagrindų atnaujinome ir išplėtėme Raudondvario vaikų darželį "Vyturėlis". Tapo jaukesnė ir erdvesnė Ilgakiemio pradinė mokykla-darželis, tris Eigirgalos darželio "Saulutė" grupes įrengėme buvusiame Voškonių mokyklos pastate.

Iš pagrindų atnaujintas ir išplėstas Raudondvario vaikų darželis "Vyturėlis".

Kaip ir planavome, pradėjome Lapių darželio, Ramučių daugiafunkcio centro su vaikų darželiu ir pradine mokykla bei Užliedžių daugiafunkcio centro rekonstrukcijos darbus.

Bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu, Akademijoje įsteigta VDU Ugnės Karvelis gimnazija.

Šiemet startavo net trys PPP projektai. Iki 2022 m. bus modernizuotas Mastaičių baseinas, šalia jo pastatyta pradinė mokykla ir darželis. Kačerginėje irgi atsiras šiuolaikinė mokykla su sporto sale. Iškils modernus Zapyškio pagrindinės mokyklos priestatas, kuriame taip pat bus sporto salė ir technologijų kabinetai.

Tęsėme ir kitą – sporto aikštynų modernizavimo – programą, nukreiptą į bendruomenių sveikos gyvensenos skatinimą, jaunimo užimtumą. Prasidėjo Raudondvario gimnazijos sporto aikštyno ir Babtų stadiono rekonstrukcijos darbai, Čekiškėje kitąmet atsiras kartodromas.

Nepaisant pandemijos, tai buvo augimo metai: mūsų krašte didėjo gyventojų skaičius, kilo naujos įmonės, sėkmingai dirbo žemdirbiai, statėme vaikų darželius, tiesėme kelius, dviračių takus.

Kartu su Lietuvos futbolo federacija įgyvendinome 1,3 mln. eurų vertės projektą ir Garliavoje, šalia Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, įrengėme tarptautinius reikalavimus atitinkantį futbolo stadioną. Tai svarbus objektas visam regionui.

Šiemet kelininkai Kauno rajone išasfaltavo daugiau kaip 30 km vietinės reikšmės kelių, nutiesė 7,2 km pėsčiųjų-dviračių takų, įrengė penkiolika stovėjimo aikštelių.

Karantinas neleido surengti visų suplanuotų kultūros renginių viešose erdvėse, tačiau galime pasidžiaugti, kad įvyko įspūdingas Lietuvos valstybės dienos minėjimas Zapyškyje, aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus". Medžio drožėjo Raimondo Uždravio ir Kauno rajono savivaldybės pastangomis Kauno marių įlankoje (Samylų sen.) atsirado unikalus medžio skulptūrų parkas ant vandens – kol kas toks vienintelis Lietuvoje.

Mažąja Lietuvos kultūros sostine paskelbtoje Kačerginėje surengta daug renginių: parodų, koncertų, plenerų, festivalių, netrūko ir aktyviam poilsiui skirtų priemonių. Kauno rajono dalyvavimas Europos kultūros sostinės projekte "Šiuolaikinės seniūnijos" taip pat sudarė sąlygas pagyvinti vietos bendruomenių kultūrinį gyvenimą.

Daug gražių sumanymų buvo suplanuota Kauno rajono muziejuje ir Raudondvario dvare. Deja, karantinas gerokai pakoregavo šiuos planus. Teko stabdyti čiuožyklos darbą, o parodas ir koncertus kelti į virtualiąją erdvę.

Kaip ir kasmet, buvome pastebėti ir įvertinti. Kauno rajonui už aktyvų ekologiškų ir pagal nacionalinę kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo ir vartojimo skatinimą įteikta Žemės ūkio ministerijos padėka ir "Kokybe paženklinto maisto" prizas. Didžiąja dalimi tai vyriausiosios specialistės Žydros Narbutienės nuopelnas.

Kauno rajonui už aktyvų ekologiškų ir pagal nacionalinę kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą įteikta Žemės ūkio ministerijos padėka ir "Kokybe paženklinto maisto" prizas.

– Ar buvo projektų, kurių dėl pandemijos nepavyko įgyvendinti?

– Dėl įvairių aplinkybių liko senų skolų kai kurioms bendruomenėms: reikėtų sutvarkyti Vandžiogalos gimnaziją, norėtųsi, kad greičiau prasidėtų Raudondvario ir Neveronių gimnazijų rekonstrukcijos darbai.

Kitąmet esame pasiryžę sutvarkyti pagrindines Kulautuvos ir Kačerginės gatves.

Žmonės nori dviračių takų, parkų, kokybiško vandens, geresnių kelių. Tam reikia daug lėšų. Todėl norėčiau padėkoti Vyriausybei, kuri pagal Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso plitimo sukeltų padarinių mažinimo priemonių planą skyrė lėšų įvairiems projektams. Magistralėje A6, ties Kauno LEZ, įrengtas šiuolaikinis transporto mazgas, Ramučiuose rekonstruotos K.Bielinio, Kauno, Gėlių ir kitos gatvės.

Magistralėje A6, ties Kauno LEZ, atidarytas šiuolaikinis transporto mazgas, Ramučiuose rekonstruotos K.Bielinio, Kauno, Gėlių ir kitos gatvės.

– Kokius prognozuojate ateinančius metus?

– Jaučiu, kad jie taip pat bus kupini iššūkių, tačiau tikiu, kad biudžetas leis įgyvendinti įsipareigojimus žmonėms. Pirmiausia sieksime, kad būtų pastatytos trūkstamos ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Jų bus ne viena. Suplanuotas dvylikos grupių darželis Garliavoje, aštuonių grupių darželiai Užliedžiuose ir Akademijoje. Rekonstruojant senuosius Neveronių, Lapių ir Karmėlavos darželius, juose sukursime po dvi papildomas grupes, Šlienavoje – tris grupes.

Rengiami projektai Raudondvario, Neveronių ir VDU Ugnės Karvelis gimnazijoms rekonstruoti. Tikiuosi, kad mums pavyks pritraukti lėšų šiems darbams.

Bendradarbiaujant savivaldybei ir Vytauto Didžiojo universitetui, Akademijoje įsteigta VDU Ugnės Karvelis gimnazija.

– Kam bus skiriami prioritetai 2021 m.?

– Šalia švietimo, daugiausia dėmesio bus skiriama vandentvarkai, keliams ir melioracijai. Panaudosime savivaldybės resursus, valstybės skirtas ir regionų dimensijos lėšas. Vandentvarkos projektai bus įgyvendinami ir bendradarbiaujant su nekilnojamojo turto vystytojais.

Darbai apims daug pakaunės vietovių, miesteliuose ir kaimuose bus tiesiami vandens ir nuotekų tinklai, statomos vandens gerinimo stotys. Melioracijos projektams įgyvendinti tikimės pritraukti ES lėšų.

Turime tankų kelių tinklą, kurį reikia prižiūrėti ir atnaujinti. Prie jų prisidės ir sodininkų bendrijose esantys keliai. Tai vėl nemenkas iššūkis.

– Ar pandemija smarkiai paveiks kitų metų biudžetą?

– Planuojame, kad 2021 m. Kauno rajono savivaldybės biudžetas bus panašus kaip ir šiemet. Išsprendus vienas problemas, atsiranda vis naujų iššūkių, kuriems irgi reikia lėšų. Sukūrę tūkstantį vietų mažyliams darželiuose, kartu įsteigėme ir 120 darbo vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigų personalui. Darbo užmokestis, patalpų nuoma ir jų išlaikymas gula ant savivaldybės pečių. Tačiau investicijos į vaikus būtinos, nes jie – mūsų ateitis.

– Ko 2021 m. linkite Kauno rajono žmonėms?

– Šiemet mūsų šventės yra šiek tiek kitokios, be didelių susibūrimų ir fejerverkų. Todėl labai svarbu, kad mūsų širdyse degtų ta nematoma ugnelė, kuri mus suvienija, nepriklausomai nuo atstumo.

Kauno rajono bendruomenė įrodė, kad yra vieninga šeima, todėl nuoširdžiai linkiu ir kitąmet puoselėti šį bendruomeniškumo jausmą, kuris mus sušildo, sujungia ir padeda įveikti sunkumus. Kiekvieną dieną stenkimės būti vieni kitiems jautresni, geresni, atlaidesni. Šviesių ir jaukių švenčių visiems!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo  portretas
Kiek galima girtis..? Juk tai jūsų darbas , o ne nuopelnai ...

Eugenijus

Eugenijus portretas
Visiems sveikatos. Bus sveikata bus visko. Svarbiausia visiems užaugti ir nesiskųsti palinkėsiu.

Albina

Albina portretas
Labai ačiū už stadijoną ir žaidimų aikštelę vaikams ir parką, pagaliau turime kur leisti laiką, pabendraut su kaimynais. Ačiū.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių