Quantcast

V. Makūnas: 2023-iųjų prioritetas – darna ir tvarumas visose srityse

Iki šiol Kauno rajono savivaldybė, planuodama kitų metų darbus, prioritetą skirdavo vienai sričiai: naujoms vietoms darželinukams kurti, pradinių mokyklų plėtrai, kelių infrastruktūrai gerinti ir pan. 2023-iųjų prioritetas – darna ir tvarumas visose srityse, vykdant funkcijas, deleguotas savivaldai. Apie ateinančių metų planus ir šiemet nuveiktus darbus kalbamės su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu.

– Kaip apibūdintumėte šiuos metus?

– 2022-ieji buvo darbingi ir kūrybingi. Siekdami užtikrinti darnią šio krašto plėtrą, nuveikėme išties daug: gerinome gyvenimo kokybę, švietimo ir transporto paslaugas, kelių infrastruktūrą, modernizavome ugdymo įstaigas. Daug dėmesio skyrėme bendruomenėms ir bendruomeniškumui stiprinti. Ypač akivaizdūs pokyčiai kultūros srityje – buvome projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalis.

– Kas šiemet jus džiugino labiausiai?

Kodėl pasakiau drąsūs? Kaip kitaip įvardyti ryžtą į metalo laužo krūvą panašią žemkasę paversti unikalia kultūros erdve?

– Man, kaip pedagogui, džiugu, kad padarėme didžiulį proveržį spręsdami vietų vaikų darželiuose klausimą. Per pastaruosius kelerius metus jų sukūrėme 2 tūkst. – tai prilygsta dešimčiai darželių. Galėčiau daug pasakoti apie modernizuotas mokyklas, atnaujintus stadionus, įdirbį ir įdėtas pastangas pritraukiant reikalingų pedagogų, keliant ugdymo kokybę.

Džiaugiuosi, kad buvome drąsūs ir dalyvavome projekte „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“. Šiuolaikinių seniūnijų renginiai kultūrą kilstelėjo į aukštesnį lygį, atsirado naujų, puoselėti ir sustiprinti tradiciniai renginiai. Projektas finišavo, tačiau jis turės tęstinumą: su naujomis idėjomis sugrįš kai kurie kitų šalių menininkai. Kodėl pasakiau drąsūs? Kaip kitaip įvardyti ryžtą į metalo laužo krūvą panašią žemkasę paversti unikalia kultūros erdve?

Negaliu nepaminėti ir bendruomenių. Jos pakaunėje – stiprios ir iniciatyvios, siekiančios gyventi gražiau, patogiau, sveikiau, siūlančios idėjų. Tai puikiai atspindi trečius metus vystomas Dalyvaujamojo biudžeto projektas. 2021 m. savivaldybė tam skyrė 50 tūkst. eurų, šiemet – 100 tūkst. eurų, o kitų metų biudžete ketinama numatyti net 350 tūkst. eurų. Penkis šiųmečius projektus Domeikavoje, Raudondvaryje, Kulautuvoje ir Babtuose drąsiai galima vadinti sėkmės istorijomis, jiems įgyvendinti užteko pusmečio.

Didžiuojuosi Kauno rajono sportininkų, kurie stovėjo ant aukščiausių apdovanojimo pakylos laiptelių pasaulio, Europos ir šalies čempionatuose, pasiekimais. Džiaugiuosi, kad savivaldybė sudaro vis geresnes sąlygas jiems ir būsimiesiems čempionams treniruotis: renovuodami esamus ir įrengdami naujus stadionus, sporto sales.

– Su kokias sunkumais teko susidurti?

– Dar tebesiaučiant pandemijai, prasidėjo karas Ukrainoje. Buvome ir tebesame solidarūs su kovojančia šalimi: į Užkarpatę iškeliavo ne viena paramos siunta, vasarą karių vaikams surengėme stovyklą.

Dėl pandemijos ir karo sutriko statybinių medžiagų srautai, užsidarė rinkos, išaugo kainos. Reikėjo kantriai derėtis, kad galėtume laiku užbaigti ne vieną stambų projektą, stipriai mobilizuoti turimus resursus, kad galėtume pasirūpinti žmonėmis, priklausančiais labiausiai pažeidžiamų grupei.

Apmaudu, tačiau reikia pripažinti, kad labai išvargino teisminiai procesai dėl atliekų tvarkymo, užsitęsę transporto paslaugų pirkimai, ilgai neleidę teikti kokybiškesnių paslaugų. Kartėlio paliko kaktomuša su verslu, norinčiu žvyrą kasti istorinėse ir vaizdingose vietose Pakarklės miške ir Virbaliūnų kaime.

– Kokios nuotaikos ir su kokiais planais žengiate į kitus metus?

– 2022-uosius galime vadinti proveržio metais kuriant patogesnę viešojo transporto sistemą. Pagaliau baigėsi teismų maratonas ir pavyko nupirkti transporto paslaugas. Jas teiks „Kautra“: kitais metais rajono keliuose pamatysime naujos kartos autobusų, startuos nauji maršrutai, priemiesčio zonoje pradės veikti vieninga su miestu e. bilieto sistema.

Su „Kauno autobusais“ taip pat esame baigiamojoje derybų stadijoje: paslaugos turėtų peržengti miesto ribas ir plėstis Domeikavos–Voškonių, Mastaičių–Garliavos, Neveronių–Sergeičikų kryptimis, naujų maršrutų atsiras Raudondvario seniūnijoje, bus grąžintas maršrutas į Ringaudus. Paslaugos bus saugesnės ir patogesnės, transporto priemonės – modernios ir ekologiškos.

Kylančios kainos, auganti infliacija kelia daug iššūkių, tačiau turime sumanymų, kaip mažinti energijos sąnaudas, padėti labiausiai pažeidžiamiems gyventojams. Planuojame statyti saulės elektrinių parką, kurti energetinės bendrijos modelį, steigti įmonę, kuri valdytų saulės elektrinių parką. Įdirbį ir praktikos šioje srityje jau turime: saulės energija naudojama Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėje, Ringaudų pradinėje mokyklose, Domeikavos gimnazijoje, „Vyturėlio“ vaikų darželyje Raudondvaryje. Dabar mokesčiai už elektrą šiose įstaigose penkis kartus mažesni nei anksčiau. Be to, svarbus ir tvarumo aspektas, tai, kad atliepiame žaliojo kurso reikalavimus.

Planų turime ne tik atsinaujinančios energijos srityje: ketiname įrengti 40 elektromobilių įkrovimo stotelių, vienuolika parkų ir dvylika aktyvaus poilsio aikštelių.

Svarba: merui, kaip pedagogui, itin rūpi mokyklų atnaujinimas, ugdymo kokybės kėlimas. / Kauno rajono savivaldybės nuotr. 

Tęsime ikimokyklinių įstaigų plėtrą. Mūsų planuose – pastatyti Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazijos priestatą, Domeikavoje ir Ražiškių kaime (Garliavos apylinkių seniūnija) – pradines mokyklas, rekonstruoti Neveronių ir Raudondvario gimnazijas. Esame užsibrėžę atnaujinti 20 ugdymo įstaigų, devynis kultūros židinius: laisvalaikio sales, bibliotekas, aštuonis stadionus, išasfaltuoti 150 km gatvių, atnaujinti 70 km asfalto dangos, nutiesti 45 km šaligatvių ir dviračių takų.

Didelė problema pakaunėje – melioracijos statiniai, jų priežiūra ir atnaujinimas. Šiuo metu jau baigiamas rengti specialusis melioracijos planas ir žemėlapis. Ir toliau stengsimės kurti verslui palankią aplinką ir mokestinę politiką, atleisdami įmones nuo žemės, žemės nuomos ir turto mokesčių, jei 50 proc. darbuotojų yra Kauno rajono gyventojai.

Socialinėje srityje ir toliau puoselėsime tradicijas tėveliams įteikdami kūdikio kraitelį, pirmąkart peržengiantiems mokyklos slenkstį – pirmoko kraitelį, kompensuosime mokytojų ir socialinių darbuotojų kelionės į darbą ir iš jo išlaidas.

Bendradarbiaudami su Lietuvos automobilių kelių direkcija perimsime dešimt jai priklausančių kelių, kurie yra pagrindinės arba vienos pagrindinių miesteliuose ir gyvenvietėse. Iš esmės sutvarkysime šias arterijas, įrengdami šaligatvius, paklodami naują asfalto dangą, modernizuodami apšvietimą, didinsime finansavimą vietinės reikšmės keliams tvarkyti, sumažinsime transporto srautus per Ramučių gyvenvietę.

Su komanda dirbame ne vienus metus, žinome pakaunės žmonių problemas ir lūkesčius, todėl kitais metais sieksime tęsti pradėtus darbus, įgyvendinti naujus sumanymus, skatinsime bendruomeniškumą, nes tik surėmus pečius, veikiant vieningai ir kryptingai galima pasiekti gerų rezultatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aliona

aliona portretas
Sveiki, kiek pamenu meras zadejo iseit i pensija. Pas ji pensininkams ne vieta, gal jau uztenka girtis, visi dirba. Nepakeiciamu nera.

As

As portretas
Džiaugiuosi gyvendama Kauno rajone. Ačiū mere už darbus Garliavoje,

Pilietis

Pilietis portretas
Niekas už jį nebalsuos...
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių