Quantcast

Aiškėja po koronaviruso sprogimo: uzbekai Kaune dirbo ir per karantiną

Į Kauną „Hegelmann Transporte“ kvietimu atvykę dirbti uzbekai sukėlė sumaištį ir nerimo, nes net 17-ai jų nustatytas koronavirusas. Susirgo ir mokymus jiems vedusi lietuvė.

Pasidomėjus paaiškėjo, kad Kaune dar iki karantino darbavosi apie 750 darbuotojų iš trečiųjų šalių. Didžioji dalis jų čia liko ir per karantiną. Birželį ir liepą pasipylė nauji prašymai dėl leidimų pasikviesti užsieniečius.

„Užimtumo tarnybos duomenimis, pagal bendrovės „Hegelmann Transporte“ informaciją, į įmonę 22 uzbekai yra atvykę pagal profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą. Tai tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojai su nacionaline viza“, – „Kauno dienai“ komentavo Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Darbdaviams, kurie įdarbina trečiųjų šalių piliečius pagal šį sąrašą, nereikia kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl leidimų dirbti. Tad ši bendrovė prašymų Užimtumo tarnybai dėl tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojų įdarbinimo neteikė, nes pagal teisės aktus ir nereikia, tačiau nuo šių metų sausio 1 d. UAB „Hegelmann Transporte“ Užimtumo tarnybai yra pateikusi 24 prašymus dėl logistikos specialistų įdarbinimo.

Birželį, vardijo M.Jankauskienė, Kaune leista įdarbinta 43 asmenis iš trečiųjų šalių. Tai yra, išduoti penki leidimai dirbti pagal bevizį režimą iki trijų mėnesių Ukrainos piliečiams ir „priimti 38 sprendimai dėl darbo rinkos atitikties Lietuvos Respublikos darbo rinkos poreikiams“. Daugiausiai Ukrainos – 24, Indijos – 4, Baltarusijos ir Kinijos – po 3, Gruzijos – 2, Pietų Afrikos ir Uzbekistano – po 1, iš jų vienam – aukštos kvalifikacijos specialistui.

Liepą iki 15 d. Kaune išduotas vienas leidimas dirbti pagal bevizį režimą iki trijų mėnesių Ukrainos piliečiui, taip pat leista dirbti vienuolikai ukrainiečių, trims baltarusiams bei vienam Kirgizijos piliečiui.

Skaičiuojant pagal profesijas, Kaune pirmąjį vasaros mėnesį daugiausiai įdarbinta betonuotojų – 9, virėjų – 7, logistikos specialistų (vadybininkų) ir slaugytojo padėjėjų – po keturis. Liepą iki 15 d. daugiausiai įdarbintų: betonuotojų – 4, baldų apmušėjų – 3, medinių baldų surinkėjų ir programinio valdymo staklių operatorių – po du.

Birželį Kaune leista įdarbinti 43 asmenis iš trečiųjų šalių.

Kaune iki karantino su leidimais dirbti ir dėl darbo rinkos atitikties buvo įdarbinti 753 užsieniečiai. Tarp jų daugiausiai – Ukrainos piliečių (464), Baltarusijos (119), Kinijos (11) ir jau spėjusio pagarsėti Kaune ir visoje Lietuvoje Uzbekistano – (49). Pagal profesijas daugiausiai įdarbinta virėjų – 144, pakavimo įrangos operatorių – 76, logistikos specialistų (vadybininkų) – 36, betonuotojų –16, kepėjų – 28, tinkuotojų – 14.

Kaune paskutinę karantino dieną (birželio 16 d.) pagal galiojančius leidimus ir sprendimus dirbti turėjo 761 užsienietis: Ukrainos – 475, Baltarusijos – 117, Uzbekistano – 51, Kinijos – 11, Filipinų – 10. Pagal profesijas daugiausiai buvo virėjų – 145, pakavimo įrangos operatorių – 76, logistikos specialistų – 47, technologinių vamzdynų ir įrenginių montuotojų – 13, betonuotojų – 101.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zose

Zose  portretas
Kas bus kai ateis ruduo, šaltas sezonas? Jeigu dabar medikai užsidarę. Siaubas, kas čia šioje valstybėje darosi,nežino dešinė ką daro kairė toks vaizdelis. Bet gal tai yra daroma visa specialiai, kad kuo daugiau nuvaryt į kapus.

Pensininkė.

Pensininkė. portretas
Darbingiems, nemokėti išmokų. Kas nori ,tas randa darbo. Norės valgyti, norės ir dirbti.
Anonimas portretas
kodel darbinami pilieciai is treciuju saliu? Ar savo bedarbiu mazai? Tegu darbdavys ir apmoka visas gydymo islaidas. Kodel turi eiti pinigai is mokesciu moketoju? Absurdas. Tokius darbdavius reikia teisti
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių