Quantcast

Unikalią erdvę užliejo vanduo: per purvą ir varles nesimato autentiško grindinio

Pirmąją gegužės dieną Parako sandėlio teritoriją užliejo vandeniu. Unikali erdvė, kurioje buvo ruošiamasi netrukus surengti didelį renginį, pasidengė dumblo ir jame paskendusių varliagyvių sluoksniu. Vanduo į teritoriją plūstelėjo „Kauno energijai“ atliekant darbus, tačiau įmonės atstovai savo kaltės nemato. Kultūros paveldo departamentas skaičiuoja žalą ir tikina, kad ją kaltininkas privalės atlyginti.

Kauniečių ir miesto svečių pamėgtas buvęs parako sandėlis, esantis tarp Aukštųjų ir Žemųjų Šančių, priklauso „Kauno tvirtovės parkui“. Jį naujam gyvenimui prikėlė ilgametė Žemųjų Šančių gyventoja Vida Bliumkienė, o nuolat tvarką prižiūri būrys savanorių. Čia organizuojami ir nemažai smalsuolių pritraukiantys renginiai. Vienas tokių buvo numatytas ir gegužės 10-ąją, tačiau planus sujaukė bendrovės „Kauno energija“ atlikti darbai.

Gegužės 1-ąją internete pasirodė nuotraukos, kuriose matyti, kad visa Parako sandėlio teritorija užlieta vandeniu. Kiemas pasidengęs storu dumblo sluoksniu, o jame – negyvos varlės. Ši situacija netruko sulaukti daugybės dėmesio. Žmonės socialiniame tinklalapyje klausė, kas taip neatsakingai pasielgė ir kokia žala padaryta. Pasidomėjus paaiškėjo, kad nemalonų įvykį jau aiškinasi ir „Kauno tvirtovės parko“ atstovai bei Kultūros paveldo departamento specialistai.

Vadim Poluškin nuotr.

Galėjo išplauti ir sprogmenis

„Kauno tvirtovės parko“ Teritorijų tvarkymo skyriaus vedėjas Alvydas Rimkus „Kauno dienai“ tikino šiandien nuo pat ryto buvęs apsemtoje teritorijoje.

„Čia buvo nuleistas labai didelis kiekis vandens – gali būti net iki 1 tūkst. kubinių metrų. Taip galima manyti, nes sugriuvo net betoninė pralaida, kuria buvo leidžiamas vanduo. Jei tiksliau – tokio vandens kiekio neatlaikė 600 centimetrų diametro vamzdis. Vanduo išplovė visas pralaidas, išplovė daug šiukšlių, apsėmė teritoriją. Neatmetame, kad pradėjus tvarkytis galima bus rasti ir sprogmenų. Kadangi čia buvo planuojamas renginys, greičiausiai jo surengti jau nepavyks“, – „Kauno energijos“ atliktų darbų padarinius detalizavo specialistas.

A. Rimkus patvirtino, kad kone visa teritorija pasidengė dumblu, o vaizdas išties niūrus. „Kauno tvirtovės parko“ atstovas tikino, kad dėl tolimesnių veiksmų ir padarytos žalos kol kas dar sprendžiama, bet paminėjo, kad planuojant tokio masto darbus būtina įsitikinti, ar jiems atlikti yra tinkamos sąlygos, ar saugu ir ar veiksmai nepridarys žalos.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

„O jei tuo metu ten būtų buvę žmonių? Tikrai galėjo nutikti nelaimė“, – apie baisesnį scenarijų užsimena A. Rimkus ir pamini, kad „Kauno energija“ šį kartą darbų su parko atstovais nederino.

Neatmetame, kad pradėjus tvarkytis galima bus rasti ir sprogmenų. Kadangi čia buvo planuojamas renginys, greičiausiai jo surengti jau nepavyks.

Pasiteiravus, kokia žala padaryta šiai saugomai teritorijai, „Kauno tvirtovės parko“ atstovas labiau akcentavo moralinius dalykus.

„Pinigais pamatuoti sunku, ji labiau moralinė. Čia nuolat dirba daugybė savanorių – jie tvarkosi, organizuoja renginius. Labiausiai ir nekentėjo teritorija lauke, sandėlio viduje vandens nedaug. Tačiau manau, kad atsakingi asmenys turėtų skirti kompensaciją – ten tvarkymo bus labai daug, kadangi teritorija didelė“, – pokalbį baigė pašnekovas.

Turės atlyginti padarytą žalą

Kadangi Kauno fortai – saugomi objektai, į šią vietą vyko ir Kultūros departamento atstovai. „Kauno dienai“ susisiekus su Kauno skyriaus vyr. specialistu Andriumi Liaku, jis patvirtino, kad šiam kultūros paveldo objektui padaryta žala.

„Žala padaryta galimai išleidus vandenį – užpilta teritorija, purvu užneštos pralaidos ir autentiškas akmens grindinys“, – po vizito patikslino specialistas.

Pasiteiravus, kokių veiksmų bus imamasi, A. Liakas teigė, kad bus teikiamas reikalavimas kaltininkams.

„Jie privalės atkurti pirminę padėtį ir atlyginti kultūros paveldo valdytojui padarytą žalą. Kol kas kaltininko neįvardijame, nes vyksta tyrimas. Po jo viskas ir paaiškės“, – sakė jis. Specialisto teigimu, teisės aktuose nėra numatyta, kad su Kultūros paveldo departamentu tokie vandens nuleidimo darbai turėtų būti derinami, tačiau, pasak jo, atliekant juos negali būti daroma žala kultūros paveldo objektui. 

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Atsakomybės kratosi

Nors „Kauno energijos“ atstovai pripažino šioje vietoje atlikę vandens drenavimo darbus, tačiau savo kaltės neįžvelgia.

„Prieš kiekvienų vamzdynų rekonstrukciją, vamzdynai yra nudrenuojami. Taip buvo daroma ir šį kartą. Įprasta tvarka vyko vamzdynų nudrenavimas. Paprastai, kai vyksta šie darbai, vanduo nubėga į drenažo šulinius ar kitus vandens nuvedimo kanalus. Šiuo atveju vanduo turėjo nubėgti į griovį, kuris yra Parako sandėlio teritorijoje. Tačiau tame griovyje yra primesta medžių, šiukšlių, pralaidos užsikimšę, todėl vandeniui nebuvo kur nubėgti“, – taip situaciją aiškino „Kauno energijos“ atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

Jie privalės atkurti pirminę padėtį ir atlyginti kultūros paveldo valdytojui padarytą žalą.

Paklausus, ar buvo įsitikinta, jog vanduo turės kur nubėgti, atstovas atsakė, kad to padaryta nebuvo.

„Toje vietoje tinklai rekonstruojami pirmą kartą. Mes nei matėme, nei turėjome kitos išeities. Mes ir negalėjome to pamatyti ar žinoti. Prieš atliekant darbus mes įsitikinome savo įrenginių saugumu. O pačios pralaidos nėra nei mūsų nuosavybė, nei mūsų teritorija. Tose pralaidose neturėtų būti nuvirtusių medžių ar primestų šiukšlių“, – teigė Ū. Staselka. Dėl padarytos žalos atstovas nedaugžodžiavo, nes kol kas aplinkybės aiškinamos. Tačiau pašnekovas užsiminė, kad net po stipresnio lietaus ten situacija gali tapti panaši ar dar blogesnė.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Artilerijos sandėlių kompleksas Aukštuosiuose Šančiuose statytas 1883-1889 metais, kai kurie pastatai iškilo XX a. pradžioje. Sandėliai buvo skirti Žemuosiuose Šančiuose dislokuotai 28 artilerijos brigadai. Pastatai buvo naudojami panašiai paskirčiai, todėl mažai keitėsi. 1993 metais dalis pastatų perėjo Lietuvos kariuomenės medicinos tarnybos žinion. Kaip skelbia asociacija „Kauno tvirtovės parkas“, pilnai išliko autentiška teritorijos plano struktūra, susiformavusi XIX a. pabaigoje. Yra išlikę 36 istoriniai statiniai, įskaitant šulinius, atrastos septynios vandens pralaidos po keliais ir pravažiavimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kada šitie kenkėjai savo kaltę matė naujas gatves iskasineja fortus užtvindo.

...

... portretas
O kur gyvūnėlių mylėtojai, juk VARLYTĖS kenčia: "Surinkt jas visas, į varlių prieglaudą išgabent, o kaltiems asmenims baudas už gyvūnų kankinimą išrašyt!".

xx

xx portretas
Kokia ten zala gali būti padaryta? Puse amziaus stovejo ir trunijo viskas. Savartynas ir bomzu gyvenviete buvo daug metu, medziais, krumais uzeles stovejo. Nei kam rupejo nei ka tas vadinamas kulturos paveldas. O dabar atlygint zala, nera ka ten atlygint.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių