Quantcast

Tradicinės Joninės Rumšiškėse – su lietumi

  • Teksto dydis:

Šeštadienį kauniečiai nepabijojo apniukusio dangaus ir rinkosi į Joninių šventę Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.

Šventei prasidėjus, kiekvienas turėjo praeiti pro ąžuolo lapais apipintus vartus ir nusiprausti - simboliškai apsivalyti. Taip lankytojai tapo šventės dalyviais.

Šventėje lankytojai galėjo ne tik kupoliauti, nusipinti vainiką, ieškoti paparčio žiedo, važinėtis arklių traukiamais vežimaičiais, bet ir sužinoti daugiau apie žolynus, renkamus Joninių naktį ar pasivaišinti muziejuje surinktų žolelių arbata. Imtynių mėgėjai galėjo stebėti atvirų lietuviškų ristynių pirmenybes „Velnias ant menčių 2017“.

Pasigirdus dūdų garsams, buvo uždegtas aukuras - ugnis simbolizuoja moralinį apsivalymą. Prie aukuro skambėjo tradicinės kupolinės dainos, mintyse išsakyti ateities lūkesčiai.

Šventės dalyviai buvo kviečiami parodyti savo žinias apie Joninių papročius. "Kas yra stebulė?" - tokio klausimo sulaukė šventės dalyvis Pranas, kuris už teisingą atsakymą buvo apdovanotas prizu. Čia pat merginos, nusipynusios vainikus, būrėsi prie kupolės medžio. O kaip burtis, joms papasakojo muziejininkė: "reikia nusisukti nuo kupolės medžio ir žengti 9 žingsnius, tada mesti vainikėlį. Jei vainikas užkibs ant šakos - šiais metais galimos vestuvės".

Šventėje pagerbti Jonai ir Janinos, kuriems užkabinti ąžuolo vainikai, upėje plukdyti vainikėliai su degančiomis žvakėmis, uždegtos stebulės ir Joninių laužas. Manyta, kad, jei mergina ir vaikinas kartu peršoka laužą susikibę rankomis, jie šiemet susituoks.

Renginį vainikavo Anykščių kultūros centro teatro spektaklis A. Vienuolio „Prieblandoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smagu

Smagu portretas
smagu, kad yra gražių švenčių, kad lietuviai pamėgę įvairias pramogas...

tadas

tadas portretas
liudnas vaizdelis. tikrai liudnas.

Tomas

Tomas portretas
Geras oras, puiki svente, nemazai lankytoju is uzsienio .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių