Quantcast

Tikrasis gyvenimas prasideda už komforto zonos ribų (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Savanorystė atstovaujant jaunuosius medikus, savanorystė ginant šalį. Gilinimasis į psichoemocinės sveikatos sritį, psichiatriją, sportinių aukštumų siekis. Šiomis dviem „Metų kaunietės“ projekto dalyvėmis, su kuriomis kviečiame iš arčiau susipažinti šiandien, užbaigiame 20-uko dalyvių pristatymą.

07. Kristina NORVAINYTĖ – psichiatrijos gydytoja rezidentė, Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentė, aktyviai kalbanti apie opią problemą – prastą medicinos darbuotojų psichoemocinę sveikatą ir sunkias darbo sąlygas, šiuo metu koordinuojanti medikų psichoemocinės sveikatos stiprinimo projektą „Išsaugokime medikus“, psichologinės pagalbos medikams projektą „MEDo medikams“ ir socialinę kampaniją "Dramblys ligoninėje", siekiančią padrąsinti medikus kreiptis psichologinės pagalbos.

K.Norvainytę nuo pat medicinos studijų pradžios žavėjo žmogaus proto kompleksiškumas ir žmogiškojo ryšio įtaka sveikimo procesui. „Čia galiu skirti pakankamai laiko dirbti su žmogumi kaip su visuma ir pagrindinių žmogaus formavimosi aspektų analizei, – tiek laisvės, manau, neturi jokia kita medicinos sritis. Kiekviena diena vis kitokia, kiekvienas atvejis be galo unikalus ir įdomus“, – aiškino medikė, daug laiko ir jėgų skirianti visuomeninei veiklai.

Ši veikla kaunietę žavi neribotomis galimybėmis tobulėti pačiose įvairiausiose srityse, tai viena geriausių gyvenimo mokyklų. „Savanorystė man apskritai yra vienas gražiausių žmonijos reiškinių, atskleidžiantis, ką žmogus turi geriausio, kilniausio. Niekas kitas taip neįkvepia, kaip buvimas tarp tų, kurie dėl kitų ir visos Lietuvos kasdien dalijasi viskuo, ką savyje turi geriausio“, – kalbėjo K.Norvainytė ir džiaugėsi, kad jos vadovaujamoje jaunuosius gydytojus vienijančioje asociacijoje šie pirmiausia randa užuovėją nuo studijų ir darbo aplinkos sunkumų. „Didžiuojuosi, kad šioje organizacijoje auginame progresyvius, tvirtą vertybinį pagrindą turinčius ateities lyderius“, – pridūrė pašnekovė.

Jai asmeniškai labai svarbu, kad medikų bendruomenė vis laisviau kalba apie savo emocinę sveikatą, o psichologinės pagalbos stigma  mažėja. Prie to nemažai prisideda ir JGA vykdomi projektai. „Labai tikiuosi, kad ilgainiui šį pokytį medikų bendruomenėje ims jausti ir pacientai“, – vylėsi K.Norvainytė.

Savanorystė man apskritai yra vienas gražiausių žmonijos reiškinių, atskleidžiantis, ką žmogus turi geriausio, kilniausio.

Didžiausias jos profesijos iššūkis – su savimi nesinešioti skaudžių istorijų ir emocijų, kuriomis dalijasi pacientai, nepriimti tam tikrų paciento reakcijų asmeniškai ir kartu išlaikyti empatiją kiekvienam. „Visuomeninėje veikloje, ypač veikiant tokioje kompleksiškoje sistemoje kaip sveikatos, į kurią pokyčiai skverbiasi labai lėtai, sunkiausia išlaikyti bendruomenės viltį, kad jie įmanomi. Žinoma, ir pačiai tos vilties neprarasti“, – apie sunkumus prabilo aktyvi specialistė.

Cituodama Neale'o Donaldo Walscho mintį, kad tikrasis gyvenimas prasideda už komforto zonos ribų, ji Kauno moterims ir merginoms linki išdrįsti išeiti iš asmeninio gyvenimo, tarpusavio santykių, profesinio kelio ar bet kurios kitos srities komforto zonos. „Neįtikima, kiek taip į gyvenimą ateina įkvepiančių žmonių ir patirčių, kiek daug sužinoma apie save, kiek atsiveria galimybių augti ir dalytis. Linkiu per tai kiekvienai patirti visas gyvenimo spalvas“, – ragino K.Norvainytė, kurios vadovaujama JGA yra laimėjusi LRT apdovanojimų „Metų nuomonės“ nominacijoje, o savanorystės apdovanojimuose „Savanorystės spalvos“ buvo įvertintas asociacijos „MEDo medikams“ projektas.

09. Liveta JASIŪNAITĖ – ieties metikė, geriausia 2021 m. Lietuvos lengvaatletė, šalies rekordininkė, Tokijo vasaros olimpinėse žaidynėse iškovojusi septintą vietą. Sportininkė yra ir karė savanorė, meilę Tėvynei rodanti ir jos garbę ginanti ne vien stadione.

„Labai mėgstu tai, ką darau. Ir treniruotes? Treniruotės ir varžybos – neatsiejami dalykai. Neįsivaizduoju, kaip būtų galima dalyvauti tik varžybose, kurios yra malonioji sporto dalis, nesitreniruojant, arba, atvirkščiai, treniruotis nevykstant į varžybas“, – kalbėjo trenerės Teresės Nekrošaitės auklėtinė, išbandžiusi ir disko metimo, rutulio stūmimo treniruotes.

Savo veiklos ji nesureikšmina, daro tai, kas patinka, niekada nesiekė tapti kažkam pavyzdžiu, tačiau nemažai žmonių džiaugiasi jos gerais rezultatais, o dalis, ypač jaunimo, ir lygiuojasi į ją, nori judėti, išbandyti ir jos propaguojamą sporto šaką.

Merginos žodyne yra žodis „tingiu“, bet stengiasi jį ignoruoti. Jeigu tingi, nenori eiti į treniruotę, nekreipia į tai dėmesio – įjungia automatinį režimą ir nieko negalvodama vyksta ten, kur reikia. „Pajudėjus tingulys dingsta, atsiranda noras. Jeigu žinai, kad tai reikalinga, tiesiog eini ir darai“, – strategija pasidalijo sportininkė.

Pajudėjus tingulys dingsta, atsiranda noras. Jeigu žinai, kad tai reikalinga, tiesiog eini ir darai.

Prakalbusi apie įsitraukimą į karių savanorių veiklą, ji tai vadina labai geru įpročiu, kuris kelia malonių jausmų. „Su metais pradedi vis labiau branginti savo šalį. Didžiuojuosi, kad galiu atstovauti Lietuvai sporto arenose, didžiuojuosi, kad, būdama kare savanore, jei reikės, galėsiu prisidėti prie krašto gynybos“, – kalbėjo L.Jasiūnaitė.

Kaunietėms ji linkėjo visapusio grožio, tvirtybės, galimybių ir noro tobulėti, siekti savo svajonių, niekada nepasiduoti.

Jos pačios svajonė – išlikti sveikai ir dar bent kelerius metus aktyviai sportuoti. „Kad būtų ką atsiminti iš tų ateinančių metų. Norisi save visiškai realizuoti. Norisi pasimėgauti visu procesu, o tai gali daryti tik tada, kai nieko neskauda. Tada pasieki ir rezultatų“, – sakė kaunietė.

2019-aisiais L.Jasiūnaitei iki olimpinio normatyvo trūko vos 2 cm. Iki Tokijo olimpinių žaidynių, kuriose debiutavo, ji subrendo, per tą laiką reitinge jos pozicija išliko stabili, sportinė forma tik gerėjo. Tai atsispindėjo ir žaidynėse, kuriose pateko į savo rungties finalą, kuriame varžėsi dvylika stipriausių šios rungties dalyvių, ir iškovojo septintąją vietą.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite ir užpildykite kuponą / kuponus ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu „MKN XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1,00 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių