Quantcast

Teismo kirčiai Kauno naktinėms girdykloms

Nuo vasaros vidurio apribojus alkoholio prekybos laiką naktiniuose pseudobaruose, pasipylė skundai. Iš pradžių teismai buvo verslo pusėje, tačiau dabar užtrenkia naktinėms girdykloms duris.

Konkurencijos neriboja

Vos tik Kauno miesto valdžia keturiolikai naktinių barų apribojo prekybos alkoholiu laiką ir leido svaigalais prekiauti ne visą parą, o tik keturias valandas, verslininkai pradėjo masiškai skųstis teismui. Tačiau keletas verslininkų jau liko it musę kandę – teismas pripažino, kad Kauno miesto savivaldybė pasielgė teisėtai ir konkurencijos neriboja.

Trijose miesto vietose (Varnių g. 44A ir 15 bei Žemaičių pl. 11A) įsikūręs "Brolių juodvarnių" naktinis baras buvo mėgstama svaigalų pritrūkusių žmonių vieta. Iš pradžių verslininkai teisėjams įrodė, kad priimtas miesto sprendimas leisti prekiauti alkoholiu tik nuo 10 iki 14 val. žlugdo verslą.

Bendrovė liepos 17 d. pateikė skundą Kauno administraciniam teismui, prašydama panaikinti tarybos sprendimus dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo. Skunde nurodyta, kad sprendimai priimti skubotai, neįvertinus aplinkybių. Be to, teismui bandyta įrodyti, kad įmonė patirs daug nuostolių, taip pat prašyta taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones – sustabdyti minėtų sprendimų galiojimą, iki byla bus išnagrinėta teisme.

Verslininkai net rėmėsi ankstesne teismų praktika pačių "Brolių juodvarnių" atžvilgiu. Anksčiau ši bendrovė jau buvo apskundusi miesto savivaldybės sprendimus ir laimėjo, tad alkoholio upės vėl galėjo laisvai lietis visą parą. Lankytojai galėjo atidarytus butelius išsinešti į namus, nors pagal licenciją barui buvo leidžiama prekiauti tik vietoje.

Kauno apygardos administracinis teismas patenkino naktinės girdyklos prašymą ir rugpjūčio 9 d. nutartimi pritaikė reikalavimo užtikrinimo priemones – sustabdė tarybos sprendimų galiojimą.

Vis dėlto visą parą veikiančiu alkoholio čiaupu nei "Broliai juodvarniai", nei vietiniai svaigalų mėgėjai ilgai nepasidžiaugė. Kauno miesto savivaldybės atstovai pranešė, kad rugpjūčio 17 d. atskiruoju skundu miestas apskundė taikytas reikalavimo užtikrinimo priemones.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tenkino Kauno savivaldybės skundą ir šias priemones panaikino. Taigi tarybos sprendimas šiuo metu yra galiojantis ir turi būti vykdomas.

Savivaldybė džiaugiasi

Pasak Kauno savivaldybės atstovų, pagaliau teismai įvertino naktinių pseudobarų daromą žalą visuomenei ir priėmė sprendimą, kad savivaldybė  gali toliau riboti prekybos alkoholiu laiką.

"Vertiname labai teigiamai. Pagaliau visi pradėjome žiūrėti viena kryptimi. Vertinant pirminį sprendimą taikyti laikinąsias priemones, buvo nurodyta jas taikyti tik "Broliams juodvarniams", nes kitose įstaigose tai nebuvo pritaikyta. Tačiau galutinis sprendimas mus visiškai tenkina, nes ši veikla nenaudinga piliečiams, tad teismas kuria teisingus precedentus, kad verslas užsiimtų teigiama veikla, o ne tokia, kuri sukuria nesaugią aplinką", – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Anot jo, sulaukus Lietuvos administracinio teismo palaikymo, bus galima dar labiau rūpintis saugia ir sveika aplinka. G.Petrausko teigimu, miestas nesiekia naikinti verslo, tačiau nori, kad šis nedarytų žalos visuomenei.

"Gal dabar naktiniams barams ir sudėtingiau, tačiau mes sakome, kad norime mieste tokio verslo, kuris nebūtų nukreiptas į nesaugios aplinkos kūrimą, žmonių tiesioginį girdymą. Galima verslą daryti kiek kitaip, kreipiant kita linkme. Kai kurie jau persitvarkė, kiti – išnuomojo patalpas ir tokiu būdu be didesnio vargo gauna pajamų. Manau, kad ir šie verslininkai pakeis kryptį į naudingą miestui", – apie verslo perspektyvas kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius.

Teismas kuria teisingus precedentus, kad verslas užsiimtų teigiama veikla, o ne tokia, kuri sukuria nesaugią aplinką.

Gėrimai dar neišvežti

"Kauno dienos" žurnalistams nuvykus į minėtą naktinį barą,  pasitiko užrašas "Nedirbame". Neveikė ir kitas "Brolių juodvarnių" baras, tačiau pro langus buvo matyti, kad alkoholinių gėrimų arsenalas vis dar išdėliotas ant prekystalio.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius priminė, kad savivaldybė į dienos šviesą naktinius barus pradėjo traukti po nesibaigiančių žmonių skundų. Aplinkinia gyventojai skundėsi dėl triukšmo, iš naktinių barų išėjusių asmenų netinkamo elgesio, šiukšlių ir nesaugumo jausmo.

Kauno apskrities policininkams ne kartą teko vykti į įvairius naktinius barus. Dažniausi įstatymų pažeidimai – muštynės, vagystės, triukšmas.

Tarybai priėmus sprendimus riboti alkoholio prekybos laiką nuo 14 iki 10 val., labai sumažėjo viešosios tvarkos pažeidimų bei policijos iškvietimų į pseudobarus.

Bandė apsiginti ir kiti

Kauno miesto taryba siekė išnaikinti visas vietas, kur naktimis nelegaliai išsinešti buvo parduodamas alkoholis.

Buvo nuspręsta probleminių taškų imtis vienu ypu. Prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimai Kauno miesto tarybos sprendimu pritaikyti šiais adresais įsikūrusiems barams, kavinėms ir viešojo maitinimo įstaigoms: M.Riomerio g. 1A, Ukmergės g. 34A, Savanorių pr. 266, Varnių g. 15, Varnių g. 44A, Baltijos g. 41B, Sukilėlių pr. 74, Draugystės g. 1E, A. Juozapavičiaus pr. 49, Šv. Gertrūdos g. 10, P.Lukšio g. 60, Žemaičių pl. 11A, Šiaurės pr. 43A, Krėvės pr. 104A.

Rugsėjo viduryje sąrašą papildė dar dvi vietos: V.Pranciulienės įmonei "Veronika" priklausančioje kavinėje-bare Savanorių pr. 95 ir G.Muzikevičiaus firmai priklausančioje kavinėje Veiverių g. 47L. Visose vietose leista alkoholiu prekiauti vos keturias valandas per parą – nuo 10 iki 14 val.

Sprendimai buvo priimti įvertinus gautą informaciją iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir dėl gyventojų skundų.

Šis miesto politikų žingsnis buvo sutiktas palankiai. Žmonės skambino į "Kauno dieną" ir prašė padėkoti už tokią rajono valymo akciją.

"Esu pensininkė ir turiu alkoholiką sūnų, kuris nuolat eidavo į tą pseudobarą. Ten visi sėdėdavo galvas padėję, apsisnargliavę. Kai dabar apribojo laiką ir prekiauja tik keturias valandas, mes galime pro tą vietą ramiai praeiti. Ir mano sūnus dabar mažiau geria, draugę susirado. Tikrai noriu labai padėkoti, kad Kaunas apsivalė", – savo patirtimi pasidalijo paskambinusi garbaus amžiaus moteris.

Žinoma, verslininkams labai sumažėjo gaunamos pajamos, todėl dauguma jų, kaip ir "Broliai juodvarniai", siekė savo teises apginti teisiniu būdu. Skundų esmė – sumažėjusi apyvarta ir dėl to patiriami nuostoliai, kadangi pagrindinės pajamos būtent iš alkoholinių gėrimų pardavimo, o ne iš viešojo maitinimo veiklos.

Tačiau teismas nepatenkino jų skundų ir paliko galioti tarybos sprendimą. Jei gyventojai pamato, kad svaigalais minėti barai prekiauja po 14 val., gali apie tai pranešti policijai ar Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diwas

Diwas portretas
Idiotizmas.

Anonimas

Anonimas portretas
kad jaunimas daugiau narkotiku vartoja

liudas

liudas portretas
o kada uždarys tą barą valančiaus vilniaus kampe prie arkikatedros bazilikos durų,riešute net alų pardavinėt buvo draudžiama,mat prie bažnyčios durų,tikintieji piktinasi,tai dabar narkomanai šlapinasi ant tų pačių durų ir nieko
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių