Quantcast

Teatralai prašo nenešti gėlių

Sėkmingai suvaldžiusi viruso plitimą kolektyve, Kauno valstybinio muzikinio teatro administracija stiprina apsaugą ir ruošiasi premjeroms.

Teko stabdyti procesą

Įgavęs pagreitį visoje šalyje, koronavirusas, baigiantis rugsėjui, įsisuko ir į Kauno valstybinio muzikinio teatro užkulisius. Sužinojusi apie sunegalavusius kolegas, savarankiškai atlikusius testus, teatro administracija reagavo žaibiškai – sustabdė repeticijas, o spektaklius, turėjusius vykti iki spalio 5 d. perkėlė į lapkričio ir gruodžio mėnesius. Visi teatro darbuotojai saviizoliavosi.

"Esame labai dėkingi Kauno ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovui Pauliui Kerui už supratingumą ir pagalbą. Tinkamas jų požiūris leido patikrinti visus darbuotojus", – Muzikinio teatro direktoriaus pavaduotojas Rimantas Lekavičius pasakojo, kad testai buvo atlikti 300 žmonių. 40 testų buvo teigiami. R.Lekavičius spėjo, kad užkratą teatralai pasigavo nuo kitų kūrybininkų, su kuriais dalyvavo  bendrose repeticijose.

"Žiūrovams jokio pavojaus nebuvo, nes visi užsikrėtę žmonės jokio kontakto su jais neturėjo, – direktoriaus pavaduotojas džiaugėsi ir dėl greit suvaldyto židinio plitimo, ir dėl teatro darbuotojų, kuriems virusas pasireiškė nesunkia forma. – Aš pats jaučiau nugaros skausmą, dingo uoslė, skonio pojūtis. Temperatūros nebuvo. Kiti skundėsi lengvais peršalimo simptomais. Rimtesnės medikų pagalbos niekam neprireikė."

Svarbiausia – geros emocijos. Jos juk prisideda prie geresnės savijautos.

Maksimali apsauga

Praėjusį savaitgalį, po trumpos pertraukos, teatras ir vėl atvėrė duris žiūrovams. Tiesa, prieš įsileisdama žmones į vidų, administracija atliko būtiniausias procedūras.

"Padarėme pakartotinius testus net ir tiems, kurių pirmieji testai buvo neigiami. Nustačius, kad neatsirado naujų židinių, galėjome ramiai ruoštis kitiems darbams", – kalbėjo R.Lekavičius.

Prieš kiekvieną repeticiją ir po jos dezinfekuojamos visos patalpos. Ta pati procedūra kartojama prieš spektaklius ir po jų. Stiprinant apsaugą teatre pradėtas naudoti prieš dvejus metus įsigytas oro recirkuliacijos aparatas, ultravioletiniais spinduliais kovojantis su ore sklandančiais virusais. Salėje tarp žiūrovų laikomasi saugių atstumų, todėl dabar teatro salė talpina 360 žmonių, nors įprastai jų galėdavo būti 520. Linijomis sužymėta ir antrame aukšte esančio baro teritorija.

"Esamą situaciją vertiname remdamiesi dviem išmintingomis mintimis. Pirmoji – tai, kas lemta, neišvengiama. Antroji primena, kad jei stengsiesi, tai ir Dievas padės. Tai mes ir darome. Kiek įmanydami rūpinamės savo ir aplinkinių saugumu", – R.Lekavičius kvietė būti atsakingus ir teatro bičiulius – spektakliuose dėvėti apsaugines veido kaukes ir bent jau kurį laiką nenešti gėlių artistams.

R.Lekavičiaus teigimu, teatras deda maksimalias pastangas, kad nuo viruso apsaugotų kolektyvą ir žiūrovus. (Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

"Svarbiausia – geros emocijos. Jos juk prisideda prie geresnės savijautos. O aš tik dar kartą noriu priminti, kad lietuviai yra stiprūs – susidorojo dar ne su tokiais sunkumais, tad įveiks ir šį", – stiprybės linkėjo teatro direktoriaus pavaduotojas.

Ruošiasi premjeroms

Jau kitą savaitgalį Kauno valstybiniame muzikiniame teatre žiūrovai išvys antrą šio sezono premjerą – dviejų dalių Tadeuszo Dobrzanskio operetę "Karaliaus antrininkas". Gruodį teatralai pasitiks su trečiąja premjera – jubiliejine "Traviata".

"Lygiai prieš 100 metų, 1920-aisiais, Kaune debiutavo pirmasis nacionalinio operos teatro spektaklis – Giuseppe's Verdi "Traviata". Paskutinę metų dieną įvykusioje premjeroje dainavo Kipras Petrauskas ir Adelė Galaunienė, o spektakliui dirigavo Juozas Tallat-Kelpša", – Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys patikino, kad ne mažiau garsių vardų komanda pristatys ir naująjį "Traviatos" spektaklį. Muzikinis vadovas ir dirigentas – Ričardas Šumila, režisierė ir choreografė – Anželika Cholina, scenografas – Marijus Jacovskis. Kostiumais ir grimu pasirūpins Olga Filatova. Teatro vadovas apgailestavo, kad šiemet neįvyks Kosto Smorigino benefisas. Iš spalio mėnesio jis perkeltas į 2021-ųjų sausį.

Vietoje įprastų 520, salė dabar pasiruošusi priimti pusketvirto šimto žiūrovų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Šis laikotarpis yra didelis išbandymas ir teatralams, ir žiūrovams. Tačiau tikiu, kad menas niekur nedings. Dabar dėl saugumo salės iki galo neužpildome, tačiau neabejoju, kad po kurio laiko į ją grįš visi žiūrovai", – B.Želvys linkėjo, kad 2021-ieji, į kuriuos teatralai ruošiasi žengti pilni naujų jėgų, būtų geresni nei besibaigiantys 2020-ieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teatro garbstytojas

Teatro garbstytojas portretas
Taigi jums gėles nešame tik dėl to, kad kiti mus matytų, kokie mes pažengę jūsų pavėsyje, o je.

Saulius

Saulius portretas
Ir nereikia po eilinio raugalo© atsistojus ploti.

agninuke444@gmail.com

agninuke444@gmail.com portretas
Kas dainavo 1920 m.parašėt, o 2020 m. nieks nedainuos, nevaidins tik svarbiausia, kas pudruos. Tai ir būkit be žiūrovų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių