Quantcast

Taikiai spręsti problemas ir garsinti pergalėmis (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Teisėjos misija – padėti žmonėms išklausyti vienas kitą ir kartu rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą, o karatė čempionė skina pergales ir garsina Kauną bei Lietuvą, savo patirtį perduoda jaunajai kartai ir skiepija pagarbą aplinkiniams bei meilę aktyviam gyvenimo būdui.

7. GIEDRĖ JAKŠTIENĖ – Kauno teisėja, teisminės mediacijos pradininkė Lietuvoje, pati jau padėjusi daugybei šeimų ir toliau didinanti mediacijos prieinamumą, vesdama specialius seminarus, paskaitas specialistams apie šią efektyvią ginčų sprendimo procedūrą, kurios metu ginčą padedama išspręsti taikiai, randant abiem šalims geriausią sprendimo variantą.

Kai abi pusės lieka patenkintos, be teisinės taikos pasiekiama ir socialinė taika.

G.Jakštienės manymu, mediacija verta tapti svarbia ginčų sprendimo kultūros Lietuvoje dalimi dėl trumpesnio ir paprastesnio proceso ir galimybės išsiaiškinti šalims tarpusavyje.

"Man patinka bendrauti su žmonėmis, malonu, kai pavyksta padėti, problema išsisprendžia", – sakė Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja. Ji neslėpė, kad būti mediatoriumi yra sunkiau nei būti teisėju tradicinėse bylose, nes, visų pirma, reikia apraminti abi puses, įgauti jų pasitikėjimą. Tik tada prasideda konstruktyvus pokalbis. Tačiau visas pastangas atperka rezultatas: praktika rodo, kad maždaug dvi iš trijų mediacijos bylų pasibaigia taikos sutartimi, o dalyje bylų, per mediaciją jose nepasiekus susitarimo, taikos sutartis sudaroma bylai grįžus į teismą.

Mediacija – nemokama ir greita ginčų sprendimo procedūra, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose taikiai išspręsti ginčą, tarpininkaujant vienam ar keliems mediatoriams. "Tai konfidencialus ir laisvas procesas. Jis leidžia žmonėms kalbėti atvirai. Susėdę prie stalo jie gali normaliai pasikalbėti. Mediatorius pataria, padeda, bet susitarimą žmonės pasiekia patys. Kai abi pusės lieka patenkintos, be teisinės taikos pasiekiama ir socialinė taika. O ji ypač svarbi šeimos bylose", – aiškino G.Jakštienė. Geranoriškai susitarus, būna visai kitoks teismo sprendimo vykdymas – jis vykdomas noriai.

Teisėjų tarybos sudarytos Teisminės mediacijos komisijos narė džiaugėsi, kad žmonės vis labiau domisi mediacija, kuria pasinaudoti ji vis paragina ir teismo posėdžiuose, ir vesdama įvairius mokymus, seminarus, kitokius susitikimus su visuomene. Pavyzdžiui, 2019 m. dalyvaudama Teisingumo ministerijos projekte ji vedė 220 val. paskaitas apie mediaciją, konfliktų valdymą ir sprendimą, streso valdymą, pateikė naudingų teisinių žinių.

Rengdamasi tapti mediatore G.Jakštienė tam skyrė daug savo laisvalaikio, o dabar ne tik veda mediacijas, skleidžia žinią plačiajai visuomenei, bet ir prisideda prie kolegų žinių papildymo. Šiuo metu jau yra aštuoniolika teisėjų mediatorių (vyksta ir ikiteisminės mediacijos).

10. INGA MIKŠTAITĖ – Europos viso kontakto kiokušin karatė suaugusiųjų čempionė ir pasaulio kiokušin karatė suaugusiųjų čempionato 2019 m. antros vietos laimėtoja, savo patirtį perduodanti mokiniams. Ji išrinkta geriausia 2019 m. Kauno sportininke.

"Laimėjimų svarbumu tai buvo geriausi mano karjeros metai. Aišku, jausmas būtų dar geresnis, jei pasaulio čempionate būtų pavykę užlipti ant aukščiausios apdovanojimo pakylos", – pažvelgė atgal I.Mikštaitė.

Mano tikslas nėra masiškumas. Noriu savo treniruojamiems vaikams skirti maksimaliai laiko ir pastangų.

Jos karjera ir iki tol klostėsi puikiai, tačiau pernai varžybose ypač žibėjo. "Nežinau, kodėl būtent pernai. Galbūt atėjo laikas tiems laimėjimams. Galbūt tai visų ankstesnių metų darbas, patirtis, didelis noras ir meilė tam, ką darai. Gal būtent visa tai ir atnešė puikius rezultatus", – sakė sportininkė.

Asmeniškai varžybose įrodinėti savo meistriškumą jai patinka, bet ir dirbdama mokykloje, ir vesdama karatė treniruotes jaučiasi būdama savo kelyje.

"Tai veikla, kuri man – daugiau nei darbas", – kalbėjo I.Mikštaitė.

Auklėtinių, treniruojamų vaikų skaičių stengiasi per daug nedidinti, kad liktų laiko sau, pasirengti varžyboms, o gal kaip tik stengiasi perduoti savo patirtį kuo didesniam vaikų ratui?

"Mano tikslas nėra masiškumas. Noriu savo treniruojamiems vaikams skirti maksimaliai laiko ir pastangų. Todėl kol kas turiu kelias vaikų grupes, kuriems stengiuosi perduoti savo patirtį ir mėgautis treniravimu. O be to, kol pati siekiu asmeninių rezultatų, turiu šiek tiek laiko skirti ir savo treniruotėms. Kol kas viską suderinti pavyksta, tai ir veda į priekį", – aiškino kovotoja.

Prakalbus apie tai, ką norėtų pasiekti, kad pasakytų: jau pasiekė viską, ko norėjo, ir gali ramiai baigti aktyvią sportininkės karjerą, ji sakė, kad su kiekvienu pasiekimu norisi pasiekti vis naujus horizontus.

"Sportininkai visada ras naujų tikslų ir svajonių. Tai ta karjeros pabaiga gali taip ir neateiti. Sunku pasakyti stop, nors tai neišvengiama. Tam ir kuriu tikslus, ieškau veiklų, kuriose galėčiau save realizuoti pasibaigus aktyviai karjerai", – sakė I.Mikštaitė, pridūrusi, kad jai asmeniškai svarbiau pats procesas, mėgavimasis juo, o ne pats rezultatas. "Rezultatas – tai tik įdėto darbo įvertinimas", – konstatavo sportininkė, trenerė ir mokytoja, kuriai svarbiausia, kad vaikai po pamokos jaustųsi laimingi, išeitų su šypsena.


Į kitą etapą pateks dešimt daugiausia skaitytojų palaikymo sulaukusios dalyvės.

Už 20-tuko dalyves balsuoti kviečiame iki vasario 10 d.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Vieną pretendentę į finalinį šešetuką deleguos speciali komisija. Likusios pretendentės bus išrinktos susumavus balsavimo taškus.

Iki vasario 10 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Vasario 12 d. paskelbsime dešimtuką.

Vasario 18 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 18 d. iki kovo 3 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite Metų kaunietę.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Rinkimų „Metų kaunietė“ mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“, "Bosca" (be alkoholio).

Renginio automobilis: naujasis "Peugeot 2008".

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauinietė

kauinietė portretas
Nu ryškiausia metų kaunietė tai buvo Aistė, tai geriausiai ta korta ir pasinaudojo. Gal taps ir turtingiausia...

ali

ali portretas
Kultūra?: Jūs man pasakykite, kas darosi su radijo reklama LRT ?... ten per reklamą girdisi vibratoriaus garsas, kuris reklamuojamas ir per retransliuojamą ORT televiziją mūsų respublikos reklamuotojų ?... skandalas... reklama jau iki šlykštumo...

zose

zose portretas
kodel nera rinkimuose mero suguloves kokia cia gali buti diskrinacija
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių