Quantcast

Šventė „Bokšte“: mamos vertos geriausio!

  • Teksto dydis:

Pirmą gegužės sekmadienį skubėsime pasveikinti savo mamas – apkabinimu, gėlės žiedu, dovana. Tačiau labiausiai jos nusipelnė pabūti ne namų, o šventiškoje aplinkoje.  Pačioje Kauno širdyje, Muzikinio teatro sodelyje, esantis restoranas „Bokštas“ – nuostabi vieta ir įmonių vakarėliams, bet ir šeimos susibūrimams. Mamų šventės proga čia skambės gražiausios Edmundo Kučinsko dainos ir bus patiektos gurmaniškos vaišės.

Dainos – kaip biografija

Gatvėje E.Kučinską kartais pasiveja komentaras: "O, laimės žiburys!", tačiau ne vien šis šlageris tapo scenos veterano vizitine kortele. 45-erius metus aktyviai koncertuojančio atlikėjo repertuare – itin daug dainų, kurių dvasią ir prasmę geriausiai išjaučia moterys.

Pernai didžiosiose šalies arenose įvyko jubiliejinis susitikimas su publikos numylėtiniu – "Edmundo Kučinsko šou", skirtame sceninės veiklos 45-mečiui, skambėjo legendinės ir naujos dainos. Šiemet ši programa keliauja per mažesnių miestų kultūros centrus.

Galimybę dainuoti gausiai klausytojų auditorijai E.Kučinskas vertina kaip geriausią gyvenimo dovaną. "Ją gaunu jau daugelį metų", – sako stabiliai koncertuojantis atlikėjas, vadinantis savo gerbėjus sielos dvyniais.

"Laimės žiburys", "Meilės laiptai", "Už tuos, kurie...", "Prakalbink man širdį", "Ugnis ir ledas", "Už strazdo giesmę", "Raudonom rožėm sninga" – išvardyti visas ant kojų klausytojus pakeliančias dainas neįmanoma.

Daugelis iš daugiau nei 300 E.Kučinsko atliekamų kūrinių  sukurtos paties talentingojo atlikėjo. Tai tarsi biografija. "Tik tada, jei kursi nuoširdžiai, žmonės patikės tavimi ir pamėgs tavo dainas", – dalijasi nemėgstantis apie save kalbėti dainininkas ir siūlo geriau jau pasiklausyti dainų, kuriose sudėtas visas jo gyvenimas.

Brangiausias žmogus

Tarp metų išbandymą išlaikiusių dainų nemažai skirta mamai. Naujausią jų paskyrė savo šviesaus atminimo mamai Zitai Kučinskienei, o nuskambėjo ji jubiliejiniame koncerte.

Didžioji dalis mano repertuaro – gyvenimiškos dainos, kurias labiausiai išjaučia ir supranta moterys.

"Mano mama paliko šį pasaulį seniai, prieš 25-erius metus. Kuo daugiau laiko praeina, tuo didesnis ilgesys. Vis dažniau kamuoja kaltė, kodėl nepadariau to ar ano, kodėl nepasikalbėjau, – atvirauja E.Kučinskas. – Tai labai sudėtinga, jausminga tema."

Ir dainas, skirtas mamai, atlikėjas vadina ypatingomis. "Kuo vyresnis darausi, tuo labiau cenzūruotai žiūriu į šią temą. Savo repertuare turėjau daug dainų apie mamą, bet dabar galvoju, kad ne visos jos buvo vykusios, nors iki šiol skamba pageidavimų koncertuose. Šiandien manau, kas nebūtinai daina mamai yra ta, kurioje nuskamba žodis "mama". Juk mama visų pirma – moteris, – svarsto atlikėjas. – Taip jau susidėliojo mano kūrybinis gyvenimas, kad pačios pirmosios mano dainų klausytojos ir gerbėjos buvo moterys. Nors turiu ir vyrišką savo kūrybos gerbėjų auditoriją, vis dėlto didžioji dalis mano repertuaro – gyvenimiškos dainos, kurias labiausiai išjaučia ir supranta moterys."

Papuošė ir scenai

60-ies mirusi E.Kučinsko mama, pasak garsaus atlikėjo, apdovanojo besąlygiška meile jį ir brolį Rimvydą. "Liga ją anksti iš mūsų atėmė. Paskutiniaisiais jos gyvenimo metais brolis arčiau mamos buvo. Aš daug koncertavau", – su gailesčiu konstatuoja.

Palangoje, kur gimė ir augo abu su broliu, mama ir atgulė amžinojo poilsio. E.Kučinskas dažnai lanko jos kapą, tačiau labiausiai puoselėja jos atminimą širdyje.

"Muzikalumas, jausmingumas manyje – iš mamos. Ji buvo labai meniškos sielos, labai gražiai piešė, puikiai mokėjo derinti spalvas, o jau mezgė kiek daug ir kaip gražiai! – dalijasi prisiminimais apie ypatingais talentais apdovanotą mamą. – Buvau visas apmegztas, nesuskaičiuočiau, kiek turėjau įvairiausių megztinių. Net ir scenai mama buvo numezgusi blizgantį bluzoną iš eglutei skirto vadinamojo lietaus – tokių blizgių puošmenų."

Šiandien ir tėčiu, ir seneliu esantis E.Kučinskas žavisi mamos gebėjimu puošti savo vaikus tokiomis sąlygomis, kai nebuvo nei medžiagų, nei galimybių. "Buvo toks žurnalas "Burda". Mama visas jo iškarpas saugojo, kad tik ką nors gražaus pasiūtų."

Tačiau labiausiai visus žavėjo nuostabus mamos balsas. "Ypač gražiai dainavo liaudiškas dainas. Turėjo gal kokius penkis sąsiuvinius su jų tekstais. Kai kokių trylikos metų pradėjau kurhauze šokiams groti, net kelias dainas iš tų mamos sąsiuvinių buvau aranžavęs", – nuklysta mintimis į praeitį.

Mamos sesuo irgi buvo dosniai apdovanota muzikiniais talentais. "Ji savarankiškai išmoko groti su tuomet dar septynstyge gitara, akordeonu. Mūsų giminės susiėjimai tokie dainingi buvo! Augau tikrai meniškoje aplinkoje", – vertina iš šeimos gautą palikimą.

Jaukus laikas su šeima

E.Kučinskas su ypatingu jauduliu laukia Motinos dienos. "Juk kiekvieno normalaus žmogaus gyvenime mama užima ypatingą vietą. Didžiulė laimė galėti ją apkabinti, išsakyti šilčiausius žodžius", – sako scenos džentelmenas, Motinos dieną tik mintimis prisiglausiantis prie brangiausio savo gyvenime žmogaus.

"Motinos diena yra visos šeimos šventė, – neabejoja atlikėjas, šia proga pakviesiantis savo gerbėjus į netradicinę erdvę, Kaune esantį restoraną "Bokštas". – Man ši aplinka yra gerai pažįstama ir miela, nes nuo keturiolikos dainavau kavinėse."

Tokia aplinka, pasak atlikėjo, šeimiškesnė nei koncertų salė, čia galima drauge ir pasivaišinti, ir pasimėgauti gyva muzika. "Tai tikras moters pagerbimas, kai ji ištraukiama iš įprastos buities. Užuot plūkųsis virtuvėje ruošdama vaišes, ji galės porą valandėlių be jokių rūpesčių pasimėgauti artimiausių žmonių draugija ir mėgstamomis dainomis“, – sako E.Kučinskas, žadantis daug jausmingų ir nuoširdžių akimirkų.

Be sielos vaišių – E.Kučinsko koncerto, restorane "Bokštas" laukia ir gurmaniškos vaišės. Aukšto lygio šefai patieks trijų dalių degustacinę vakarienę. Užkandžiams bus patiekta anties kepenėlių pašteto su mangų kremu, karštajam patiekalui – ėriuko šonkauliukai pistacijų plutelėje su burokėlių ir pastarnokų piurė, desertui – burnoje tirpstantis naminis ekleras su plikytų pasiflorų kremu.

„Mūsų restoranas yra toks, kuriame jaukiai, šiltai, linksmai praleisti laiką, pasivaišinti išskirtinio skonio patiekalais gali ir šeimos su vaikais, ir jaunimas, ir solidaus amžiaus žmonės“, – sako restorano „Bokštas“ vadovė ir ragina padovanoti savo mamoms ypatingą šventę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundai edmundai

Edmundai edmundai portretas
Dėl moterų pomęgio kaltini aplinką...dėl to kad nebuvai kartu su mama kai ji sorgo, kaltini aplinką...dainuo reikėjo..brolis buvo. O tai broliui nereikėjo dirbt? Ech kokie tie dainininkai lengvabūdžiai ir pasikėlę. O kai youtube dainos apue mamą klipas žemiau kritikos, rodos du paminklai prie mamos karsyo dainuoja, o kai pabaigoj bažnyčios varpas per visą ekraną, nu tai mamoms kurios dar gyvos tai ženklas į grabą gyvoms gultis. Jei iš tiesų mama ir gražiai piešė, turėjo skonį, tai šita savybė broliams neperduota. Gal tėvas buvo koks policajus kuriam pasaulis tik juodai baltas. O kur tas iš mamos jausmingumas išvis neaišku. Nu kad save kaip žvaigždę labai myli ir jautriai reaguoja, tas taip,nekart visi turėjo progų įsitikinkt.

Rita

Rita portretas
Gražiausias atpildas vaikų mamoms ,tai matyti vaiką gerą,sveiką,laimingą.Tų dienų išskirtinių tikrai nereikia .

Mama

Mama portretas
Esu mama ir manau kad ši šventė visai nereikalinga.Tai biznis.Mamas reikia gerbti visada o ne per tam tikrą skirtą dieną .Bloga darosi nuo prievartos jauniem žmonėm.Jie taip pat kažkada taps tėvais,mamomis.Manau pasidžiaugti pavsariu,gražiomis dienomis galima ir be tokių įpareigojamčių dienų.Prievartą ,piršimas,kažkos paliepimas skatina atvirkštinį požiūrį.Dauguma jaunų žmonių beturi pinigų,jų neužtenka viskam,dėl prasideda nekokios nuotaikos nepasitenkinimas ir piktumas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių