Quantcast

Šunų pragaras Marijampolėje: mėtėsi nustipusių šunelių palaikai, nudirti kailiai

Šį savaitgalį aktyvūs savanoriai baisiomis sąlygomis laikomų gyvūnų šeimininkams užvirė tikrą pragarą. Daugelyje šalies miestų vykdomi reidai įgavo neregėtą mastą, o vis naujose sodybose, apleistuose pastatuose randami keturkojai galiausiai atsidūrė gerose rankose. Viena tokių sėkmingų istorijų sekmadienį įvyko Marijampolėje. Apie pamatytus košmariškus vaizdus, sunkiai apibūdinamas emocijas ir laimės krislelį pagaliau išgelbėjus gyvūnus – iš savanorės Redos Jarės lūpų.

Sekmadienį dešimtys savanorių pajudėjo link Marijampolėje esančio Surgučių kaimo. Jau kurį laiką buvo žinoma viena sodyba, kurioje, kaip manoma, nelegaliai veisiami keturkojai. Negana to, jie laikomi tiesiog tragiškomis sąlygomis.

Atvykus pirmiesiems savanoriams, tarp jų – ir į Kauną iš Palangos neseniai persikėlusiai gyventi Redai, – rasta dešimtys šunų. Visi jie buvo laikomi skirtingose kiemo vietose – kai kurie be stogo virš galvos, prirakinti grandinėmis, be ėdalo ir vandens. Nemažai šunelių – veisliniai, tačiau dėl košmariškų laikymo sąlygų, galima spėti, kad ir badavimo, buvo sunku juos atskirti nuo gatvėmis lakstančių benamių.

 

 

„Šioje sodyboje buvome apie 18 val. Norėjosi dar šviesiu paros metu apeiti visą nemenką teritoriją. Tai, ką išvydome, buvo nesuvokiama. Daugybė šunelių, kurie buvo išsekę, taip pat visiškai nustekentų vištų, ožkyčių ir ponių. Vaikštant po teritoriją radome ir ne vieną šuniuko lavonėlį. Vienas dar nespėjęs suirti, vadinasi – neseniai miręs. Ant medžio šakų buvo pakabinti nudirti kailiai. Jų radome ir kieme stovinčiame neveikiančiame šaldytuve. Tikras gyvūnų pragaras“, – emocijas ir kitą dieną dar sunkiai tramdė moteris, kuri į savanorių būrį įsijungė prieš tai dvi dienas praleidusi ligoninėje.

Redos asmeninio arch. nuotr.

Reda pasakojo, kad į šią vietą iškart buvo iškviesti ir pareigūnai, kadangi be jų savanoriai negali imtis jokių veiksmų.

Daugybė šunelių, kurie buvo išsekę, taip pat visiškai nustekentų vištų, ožkyčių ir ponių. Vaikštant po teritoriją radome ir ne vieną šuniuko lavonėlį.

„Atvyko du pareigūnai – moteris ir vyras. Tikrai didžiausia padėka jiems – už jautrumą, supratimą ir visą pagalbą. Kartu vaikščiojome po sodybos teritoriją ir viską fiksavome. Pamatyti vaizdai šokiravo“, – toliau dėstė pašnekovė.

Namuose buvusi sodybos ir visų gyvūnų šeimininkė iš pradžių nesuprato, ką pas ją kieme veikia tiek žmonių, pareigūnai. Ji nebuvo nusiteikusi piktybiškai, kitaip nei kartu buvęs jos sūnus.

„Vyras bandė mus vyti, aiškino, kad kai kurie šunys jo, o ne mamos. Tačiau vėliau nurimo, nes, veikiausiai, suprato, kad mes taip lengvai nepasiduosime“, – pasakojo savanorė.

Netrukus šioje sodyboje jau buvo apie 60 savanorių, policijos pareigūnai, vėlų vakarą atvyko ir tyrėjai.

„Mūsų paprašė išeiti iš teritorijos, nes tyrėjai norėjo pasikalbėti su sodybos savininke, viską užfiksuoti. Klausėme visko, ką sako teisėsaugos atstovai, nenorėjome kelti chaoso. Tuo metu pakvietėme atvykti ir kelis veterinarijos gydytojus. Tarp jų – žinomą veterinarą Paulių Morkūną. Mums buvo svarbu, kad jie įvertintų gyvūnų būklę. Tikėjome, kad tik tokiu būdu galėsime gyvūnus pasiimti iš tų baisių sąlygų. Blogiausia tai, kad nė vieno Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovo taip ir nepavyko prisikviesti, nes savaitgaliais jie nedirba“, – įvykių seką vardijo Reda.

Pasak jos, sulaukus veterinarijos gydytojų, gyvūnai buvo apžiūrėti ir nustatyta, kad kai kuriems skubiai reikalinga pagalba. Jų šeimininkė galiausiai sutiko juos atiduoti.

„Paimti visi, virš 20 čia buvę šuniukai. Taip pat katytė, o ožkytes ir poniukus žadėjo nuvykti paimti pirmadienį. Dalis šuniukų perduoti gyvūnų globos organizacijai „Lesė“, dalį tų, kuriems reikėjo skubios pagalbos, į kliniką išsivežė P. Morkūnas“, – teigė gyvūnų mylėtoja ir nuoširdžiai dėkojo visiems, buvusiems kartu ir padėjusiems.

Redos asmeninio arch. nuotr.

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su Marijampolės policijos atstovu spaudai Renatu Siaurusaičiu, jis patvirtino, kad sekmadienį 19.36 val. buvo gautas pranešimas dėl galimo žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų laikymo antisanitarinėmis sąlygomis.

„Atvykus mūsų policijos pareigūnams rasti trys negyvi ir 21 galimai netinkamai prižiūrimi šunys. Visi duomenys užfiksuoti, šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais“, – komentavo Marijampolės policijos atstovas primindamas, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Primename, kad šį savaitgalį visoje Lietuvoje užsiliepsnojo karštieji šunų kankintojų taškai. Jie buvo rasti Kauno, Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose. Dėl daugumos jų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimus.

„Žmonės nepirktų, nebūtų ir nelegalių veisyklų“

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas pabrėžė, kad šiuo atveju svarbiausiais žmonių sąmoningumas – jeigu nebūtų paklausos nelegaliai auginamiems gyvūnams, nebūtų ir nelegalių veisyklų.

„Žmonės nepirktų, tai nebūtų ir nelegalių veisyklų, – BNS sekmadienį sakė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Blogiausia, kad atsiranda žmonių, kurie nori įsigyti tokius gyvūnus. Veislinis gyvūnas yra brangus, bet kam tada pirkti gyvūną iš tokių sąlygų?

„Blogiausia, kad atsiranda žmonių, kurie nori įsigyti tokius gyvūnus. Veislinis gyvūnas yra brangus, bet kam tada pirkti gyvūną iš tokių sąlygų? Juk yra globos namai, kur tikrai yra nereikalingų gyvūnų, kurių kažkas atsisakė“, – pridūrė jis.

Jis stebėjosi, kodėl anksčiau tarnybai nebuvo pranešta apie tokius atvejus, nes veikla greičiausiai buvo vykdoma ne vienerius metus.

„Žmonės gyvena visiškai šalia. Gal kaimynai ir įtarė kokią veiklą, nes vis tiek šunų laikymas – juk ten ne vienas ir ne dešimt šunų buvo, bet mūsų institucija anksčiau nebuvo gavusi jokio pranešimo“, – sakė tarnybos atstovas.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas G. Blekaitis taip pat priminė, kad už pažeidimus, administracine tvarka, numatytas įspėjimas, galima piniginė bauda, gyvūnų konfiskavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Br.

Br. portretas
Kas rasot pensininkais ir benamiais labiau rupinikites, tai jus esat debilai. Arba patys nueikit ir padarykit kazka gero. Viskuom reikia rupintis. Visose vietose valstybej turi buti tvarkomasi. O del gyvunu tai baisu, turi grest baudziamoji atsakomybe ir ilgi metai kalejimo. Nuzmogejimas isvis

Anonimas

Anonimas portretas
Naujas šau po Baltarusijos...

Egidijus

Egidijus portretas
Kaip tapt savanoriu ir naikyt išgamas kurie skriaudžia gyvūnus
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių