Quantcast

Sulaužyta tradicija: kodėl nutilo istorinis Kauno karilionas?

Kauno menininkų namai purtosi miesto karilionininko mestų kaltinimų dėl pavogto koncerto, o miesto valdžia žada suklijuoti išsiskyrusias trikampio kraštines, kad istorinis instrumentas vėl suskambėtų.

Dingęs koncertas

Gruodžio 31-osios popietę, karilionas Karo muziejaus sodelyje tylėjo – 49 varpai prabilo tik likus pusvalandžiui iki Naujųjų, vildamiesi, kad jau kitą dieną pasiklausyti jų skambesio ant medinių suolelių ir vėl pritūps ištikimiausi melomanai.

Deja, sausio 1-ąją susirinkę miestelėnai liko nieko nepešę – tylą muziejaus pašonėje vaikė gatve važiuojančių automobilių burzgimas ir spragsinti amžinoji ugnis.

Sulaužyta tradicija glumino ne tik varpų muzikos mylėtojus, kurie taip ir nesuprato, kodėl praėjusį savaitgalį nutilo istorinis Kauno karilionas. Bene labiausiai dėl pavogtų koncertų krimtosi karilionininkas Raimundas Eimontas.

"Likus kelioms dienoms iki Naujųjų pasiteiravau, kaip bus su sekmadieniniu koncertu. Kitame laido gale išgirdau atsakymą: pailsėk. Neslėpsiu, kiekvienas koncertas man – pinigai, miestui – graži tradicija, kaip ir sodelyje deganti amžinoji ugnis. Jos juk neužpučiame! Vis dėlto tąkart nurijau karčią piliulę, o visą kaltę suverčiau vidurnaktį besibaigiančiai sutarčiai", – paskutiniųjų metų dienų akibrokštą prisiminė muzikantas.

Jaučiasi apgautas

Tiesa, kur kas didesnis netikėtumas menininko laukė kitą dieną. Besiruošdamas tradiciniam šeštadieniniam prisilietimui prie varpų, R.Eimontas dirstelėjo į renginių grafiką. Didžiulei jo nuostabai, 16 val. koncerto gruodžio 31-osios sąraše nebuvo. Besibaigiančius metus vainikavo tik vienas varpų muzikos reveransas publikai – "Naujųjų belaukiant".

Tąkart nurijau karčią piliulę, o visą kaltę suverčiau vidurnaktį besibaigiančiai sutarčiai.

"Manęs paklausė, ar galėsiu koncertuoti naujametę naktį. Apskaičiavau, kad  man priklauso dirbti savaitgaliį, todėl nėra didelio skirtumo, lipti vieną ar du kartus į bokštą. Sutikau. Apie tai, kad popietės koncerto nebus, manęs niekas neinformavo", – karilioninkas neslėpė besijaučiantis apgautas.

Esą jei iš anksto būtų žinojęs apie panaikintus net du savaitgalio koncertus, šeštadienio vidurnaktį jis būtų atsisakęs lipti į bokštą.

"Galėjau sėdėti pas seserį", – puse lūpų apie žlugusius planus prasitarė pašnekovas.

Sugriovė planus

Ar istorinis Kauno karilionas skambės šį savaitgalį, R.Eimontas galėjo tik spėlioti.

Praėjusiais metais varpai į Karo muziejaus sodelį kviesdavo šeštadieniais ir sekmadieniais. Retsykiais karilionieriai juos prakalbindavo viduryje savaitės – repeticijų metu.

"Jei praleisdavau savo repeticijų dieną, kitos – kaip kompensacijos, jau negaudavau. Esame biurokratiniuose gniaužtuose – kiekvienas patekimas į bokštą labai komplikuotas", – ydingą sistemą peikė R.Eimontas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Untė

Untė portretas
Vilniaus liuteronų karilionas jau irgi tyli beveik metus, nors visai neseniai pastatytas... Kažkoks virusas?

Stasys

Stasys portretas
Atmenu,kad šeštadieniais ir sekmadieniais,16 val būdavo nuleidžiama Vyčio kryžiaus ordino vėliava,o po nuleidimo prasidėdavo koncertas. Bet pasikeitė miesto valdžia ; atėjo verslininkas,kuriam visa tai visai nereikalinga. Jokio biznio,jokių pajamų,o tik išlaidos.Ir tas "verslininkas" sugriovė tradiciją,sugriovė tai kas Kaune unikalu. Laukime naujo mero.

Pilietis

Pilietis portretas
Lavai gerai kad nutilo ,reikia nutildyti dar ir važnyčios varpus.Žaliakalnio gyventojai negali pertą triukšmą vasarą langų atsidaryti,trukdo mažiem vaikam varpų gausmas.Mes gyvename netoli tos bežnyčios ,todėl manau kelti triukšmą varpais ,reiktu suderinti ir atsiklausti su šalia gyvenančiais gyventojais.Labai keista ,remontą daryti reikia atsiklausti savivaldybės,varpų gaudesių trikdyti gyventojų gyvenimą, nereikia nieko atsiklausti.Užkniso tas daugesys,nutildykite juos,bepročiai.Neteko nei vienoje šalyje girdėti tokių dalykų,žmogaus ramybė saugoma visur yra.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių