Quantcast

Sukvietė „Oho“ kryžiažodžių turnyras

Savaitgalį Kaune prie užduočių lapų palinko 85 "Oho" kryžiažodžių sprendimo turnyro dalyviai, susirinkę iš visos Lietuvos.

Trise išsprendė viską

Trys entuziastai per skirtą laiką teisingai išsprendė visas užduotis ir surinko didžiausią įmanomą taškų skaičių. Nugalėtojo taurė atiteko greičiausiam iš minėto trejeto – šiemet 50-metį švęsiančiam Vaidui Aleknavičiui.

Marijampolietis kiek ilgiau pasukęs galvą ties paskutine užduotimi, atsakymų lapą vertinimo komisijai pateikė po 1 val. 15 min. Pirmą ir trečią vietas skyrė vos 4 min.

Turnyro metu sprendėjams skirta pusantros valandos ir iki penkiolikos įvairaus sudėtingumo ir tipų kryžiažodžių, kurie įvertinti skirtingais balais priklausomai nuo sudėtingumo. Anksčiau išsprendę kryžiažodžius įgauna pranašumą prieš tiek pat balų surinkusius varžovus.

"Kryžiažodžių sprendimas man – jau kaip liga. Traukia naujienos, bendravimas", – apie savo pomėgį "Kauno dienai" pasakojo vyras.

"Atvažiavau užtikrintas, bet dabar nesu garantuotas dėl paskutinės užduoties. Strigau ties ja", – sakė sprendėjas, dar laukdamas rezultatų, kol kiti dalyviai dar tik bandė baigti krimsti rengėjų sumąstytus riešutėlius. Kaip paaiškėjo vėliau, ir paskutinę užduotį, ir visus kitas jis įveikė sėkmingai. Visa trijulė yra ne kartą tapusi prizininkais.

Kryžiažodžiai ir grybavimas

Tą padarė ir Lina Krivulia iš Karmėlavos bei Kamilė Vilimaitė iš Kretingos rajono, atitinkamai laimėjusios antrąją ir trečiąją vietas.

L.Krivulia kalbėjo, kad į tokius turnyrus traukia azartas. Šįkart jai asmeniškai buvo sunkiausia priešpaskutinė užduotis. "Visi lyderiai laikosi taktikos pradėti spręsti nuo sunkiausių užduočių", – atskleidė taktiką oro uoste dirbanti jauna moteris, kuri turnyrams treniruojasi laisvalaikiu tiesiog spręsdama kryžiažodžius.

Transporto vadybininke dirbanti kretingiškės K.Vilimaitės stiprybė – matematinės ir loginės užduotys, o V.Aleknavičiui prie širdies – klausimai, užduotys iš sporto ir geografijos srities. Kai jis prieš maždaug 15 metų įsitraukė į kryžiažodžių turnyrus, norėdamas tobulėti daug laiko leisdavo bibliotekoje. "Dabar jau retai kada prireikia atsiversti enciklopediją. Gal smegeninė gerai dirba? Aišku, ne viską pasaulyje išmanau, bet svarbu mokėti atsirinkti atsakymus ir atmetimo būdu", – kalbėjo marijampoliškis.

Paklaustas apie kitas laisvalaikio praleidimo formas, vyras sakė, kad su kryžiažodžių sprendimu galėtų konkuruoti nebent grybavimas. "Grybauti galiu kiaurą parą, nors valgyti grybų – ne mėgėjas", – pridūrė V.Aleknavičius.

Rengia entuziastai

"Oho" kryžiažodžių sprendimo turnyrus visoje Lietuvoje prieš dešimtmetį inicijavo kryžiažodžių entuziastai, tokias varžybas pradėję rengti savo miestuose padedant "Oho" redakcijai. Šių turnyrų per metus vidutiniškai surengiama apie 6–8.

Birštonietis Aurimas Mikulevičius – vienas tokių organizatorių entuziastų. Ne tik pats mėgsta spręsti kryžiažodžius, bet ir nepatingi surengti turnyro, kad vėl galėtų susitikti, pabendrauti, o kartu ir pasirungti visi norintieji.

"Oho" redakcijos komercijos vadovas Audrius Murauskas pasakojo, kad apie trečdalį ar pusę turnyrų dalyvių būna vietinių, kiti dalyviai – svečiai. Vieni suvažiuoja pavieniui, o kai kurių miestų atstovai yra ypač organizuoti. Pavyzdžiui, ir į Kauną biržiečiai atvyko gausia komanda, kuriai jau prigijęs ir pavadinimas "Oho unt ratų".

Jauniausias turnyro dalyvis Kaune buvo devyniolikmetis, o kituose turnyruose yra dalyvavę net ir dešimtmečių. Vyriausi dalyviai – senjorai. Didžiąją dalį dalyvių sudaro vidutinio amžiaus žmonės.

Kryžiažodžių sprendimas man – jau kaip liga. Traukia naujienos, bendravimas.

Kol komisijos nariai tikrina dalyvių pateiktus atsakymus, šie dalyvauja edukacinėse programose: eina į ekskursijas, klausosi pranešėjų įvairiomis temomis ir pan. Praėjusį savaitgalį dalyviai turėjo progą išsamiau susipažinti su Kauno tarpukario architektūra, pranešimą apie tai parengė ir jį pristatė Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvos istorijos doktorantas Ričardas Jaramičius.

I–III vietų prizininkai buvo apdovanoti "Oho" redakcijos įsteigtomis taurėmis, metinėmis "Oho" kryžiažodžių prenumeratomis, kitomis dovanomis, o likusiems dalyviams atiteko "Oho" kryžiažodžių ketvirčio prenumeratos.

A.Murauskas atkreipė dėmesį, kad kryžiažodžių žurnalų populiarumas stipriai auga. "Oho" redakcija iš viso leidžia jau 44 pavadinimų įvairaus tipo ir sudėtingumo kryžiažodžių žurnalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas tau sakė, žmogau? Nesugebi ieškot?

Kas tau sakė, žmogau? Nesugebi ieškot? portretas
Kauniečiui

kaunietis

kaunietis portretas
Kodel Kd. nera krryziazodziu ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių