Quantcast

Sugriežtinus karantiną – painiava: vairuoti moko, bet egzaminai nukelti

Paskelbus sugriežtintas karantino sąlygas, nemažai painiavos įnešė ir patys ribojimai, ir išimtys.

"Taip, mes dirbame"

Kai kurie kauniečiai piktinasi nesustojusia vairavimo mokyklų veikla, nes mano, kad praktiniai vairavimo užsiėmimai yra uždrausti.

Būsimieji vairuotojai susidūrė su keista situacija: mokytis vairuoti leidžiama, bet praktiniai vairavimo egzaminai nevyks iki pat vasario.

"Noriu pranešti, apskųsti. Įsigaliojus griežtam karantinui, kai įmonės, kurios teikia kontaktines paslaugas ilgiau nei 15 min., negali vykdyti veiklos. Kalbama apie vairavimo mokyklas. Pilnas miestas mokomųjų automobilių. Tai, manau, net ir labai kontaktinė veikla. Viename automobilyje keli žmonės, per dieną keičiasi iki dešimt asmenų. Pabrėžiu, kad "Regitra" savo veiklą sustabdė. O paskambinus į privačią mokymo įstaigą atsakymas buvo teigiamas: taip mes dirbame", – situacija piktinosi kaunietis.

Sustabdytas "Regitros" vairavimo egzaminų laikymas supykdė būsimus vairuotojus. (Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

Kitas atvirkščiai – rėžė priekaištus dėl to, kad nevykdomi praktinio vairavimo egzaminai, nors teorinius laikyti galima ir jie net ir dabar vykdomi kontaktiniu būdu.

"Teorijos egzaminai vyksta, vairuotoju pažymėjimo išdavimo skyrius dirba, registracija dirba. Bet vairavimo egzamino laikyti negalima, nors sunkvežimių teisės ar pažymėjimo vairuoti lengvąjį automobilį susigrąžinimas yra būtinybė", – dėstė kitas kaunietis. Ne vienam žmogui transporto priemonė ir teisė jį vairuoti yra svarbiausia darbo priemonė.

Egzaminai nukelti

Dėl "Regitros" abu jie yra teisūs – ji laikinai yra sustabdžiusi praktikos egzaminų vykdymą iki sausio 31 d. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į sugriežtėjusius karantino reikalavimus ir valstybės siekį imtis visų priemonių suvaldant COVID-19 plitimą.

Visi suplanuoti egzaminai kol kas atšaukiami iki sausio 3 d. imtinai, o toliau atšaukimo procesas vyks palaipsniui atsižvelgiant į tuo metu esamą situaciją šalyje.

Teigiamas teorijos egzamino rezultatas įprastai galioja vienus metus ir per šį laikotarpį būtina išlaikyti praktikos egzaminą. Tačiau šiuo metu šis terminas yra pratęstas visos ekstremalios situacijos paskelbimo metu ir dar šešiems mėnesiams po jo pabaigos.

Pilnas miestas mokomųjų automobilių. Tai, manau, net ir labai kontaktinė veikla.

Teorijos egzaminai vyksta kontaktiniu būdu, laikantis visų saugumo ir srautų valdymo reikalavimų.

Veikia ne visu tempu

Vairavimo mokyklos šiuo metu teikia visas paslaugas. Joms padaryta išimtis. Vyriausybės nutarime nurodoma, kad "neformalus suaugusiųjų švietimas ir neformalus profesinis mokymas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktikos mokymus".

"ARV-Auto" vadovas Valdas Šlepikas "Kauno dienai" pasakojo, kad dalis žmonių nusprendė laikinai sustabdyti vairavimo kursus. "Tai pasakytina tik apie praktinę vairavimo mokymo dalį, nes teorijos mokymus pakankamai aukštu lygiu vykdome nuotoliniu būdu. Anot jo, gruodį visuomet jausdavosi sezoniškumo įtaka.

V.Šlepikas teigė, kad mokymosi vairuoti procesas net ir sugriežtinus karantino sąlygas iš esmės nepakito. "Tik gatvės yra tuštesnės ir mokiniams dar nepasiekusiems reikiamų įgūdžių jau galime suteikti galimybę važiuoti ir į sudėtingesnius maršrutus", – kalbėjo vadovas.

"Regitros" sprendimo dėl egzaminų jis neėmė vertinti. "Priimtas sprendimas, ir tokia yra ta realybė", – sakė V.Šlepikas.

VšĮ AUTO ABCDE direktorius Visvaldas Petrulis pasakojo, kad vairavimo mokykla irgi veikia, tačiau ne visu pajėgumu. Natūraliai atkrito dalis besimokiusiųjų vairuoti – saugodamiesi kai kurie klientai laikinai sustabdė savo kursus.

Dalis darbuotojų išreiškė norą taip pat šiuo metu apriboti savo kontaktus iki minimumo. "Mes pasirinkome tokį variantą, kaip kas nori. Neverčiame dirbti", – kalbėjo V.Petrulis. Jis prognozuoja, kad vėliau susidarys labai didelės egzaminų eilės. "Bet nieko nepadarysi", – sakė direktorius, žvelgdamas į šių dienų sergamumo realijas.

"Rigvedos" atstovai tik patvirtino, kad vairavimo kursai tęsiami, tačiau platesnių komentarų nesulaukėme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi

Oi portretas
Gal yra nuotolinis vairavimas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių