Quantcast

Sugiharos savaitėje šurmuliuoja japoniškų kovos menų mugė: tai – dalis istorijos

  • Teksto dydis:

Paskutinę Sugiharos savaitės dieną į Kauno „Akropolį“ sugužėjo japoniškų kovos menų gerbėjai.

Sekmadienį nuo 12 iki 16 val. Kauno „Akropolyje“ vyksta japoniškų kovos menų mugė, kurioje pristatomi aikido, dziudo, karate ir kiti menai.

„Kiekvienas iš šių kovos menų yra dalis Japonijos karų istorijos, kur senovės kariai – samurajai – sprendė išlikimo klausimą su kardu rankose“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo renginio organizatoriai.

Šalyje minint Sugiharos metus, Kaune šurmuliavo Sugiharos savaitė. Festivalis lankytojus kvietė iš arčiau pažinti japonišką kultūrą bei Lietuvą su Tekančios Saulės šalimi jungiančią istoriją, dalyvaujant filmų peržiūrose, koncertuose, paskaitose, mugėse ir kitose veiklose. Kauno širdyje greta Laisvės alėjos atidengta bronzinė skulptūra, įamžinusi drąsiojo konsulo atminimą.

Čiunė Sugihara – Japonijos diplomatas, 1939–1940 metais rezidavęs Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsulas. Antrojo pasaulinio karo metais jis padėjo apie 6 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų pabėgti iš Europos, išduodamas jiems tranzitines Japonijos vizas. Taip jis rizikavo savo karjera, nes oficialiai tam neturėjo Japonijos vyriausybės pritarimo.

1940 m. rugsėjį, kuomet konsulatas Kaune buvo uždarytas, Č. Sugihara ir toliau pasirašinėjo vizas „Metropolio“ viešbutyje. Liudininkų teigimu, paskutinėmis akimirkomis, prieš išvažiuojant į Vokietiją, konsulas pildęs vizas netgi traukinyje Ryga–Berlynas, kurias pasirašytas mesdavęs pro traukinio langą.

Manoma, kad galėjo būti išduota iki 10 tūkst. vadinamųjų „gyvybės vizų“.

Už savo veiklą, išgelbėjusią tūkstančius gyvybių nuo baisios lemties, Izraelio vyriausybė japonų diplomatą titulavo Pasaulio tautų teisuoliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių