Quantcast

Statytojų finansiniai viražai Raudondvaryje sudomino FNTT

Tapome neskaidrių finansinių operacijų įkaitais ir neįvykdytų pažadų aukomis – toks gyventojų pagalbos šauksmas "Kauno dieną" pasiekė iš Raudondvario kaimo Šiaudinės gatvės.

Sudomino teisėsaugą

Teigiama, kad daugiabučių namų kvartalą stačiusi kompanija "NS Nevėžio investicijos" spjovė į gyventojus ir susižėrusi pinigus nusiplovė rankas. Tyrimą dėl to jau pradėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

"Įmonės atstovai mums žadėjo savo lėšomis visiškai pabaigti daugiabučio statybą, sutvarkyti aplinką, taip pat ištaisyti per 2012–2016 m. atsiradusį statybinį broką, priduoti daugiabutį namą 100 proc.", – rašoma anoniminiame laiške.

"Kauno diena" dar 2017 m. rašė apie į keblią padėtį patekusius Šiaudinės gatvės daugiabučio gyventojus. Tąsyk gyventojai pasakojo, kad byrančios plytelės, trūkinėjančios sienos, griūvančios laiptinės, rūdijantys balkonai – tik keletas keistų naujos statybos ypatumų.

Gyventojai skundžiasi, kad pagal pirminius statytojų pažadus likę daug kas nepadaryta ir nebaigta. Susitarimų esą buvo daug. Kiemas turėjo būti visai kitoks, vaikų žaidimų ir automobilių aikštelės turėjo būti privačios su užkardu.

Šiandien gyventojai tvirtina, kad situacija pasikeitė tiek, kad visa tai, ko nepadarė statytojas "NS Nevėžio investicijos", jie tvarkosi patys. Tačiau išlindo dar vienas niuansas, dėl kurio gyventojai kreipėsi į FNTT.

Galimą statytojo siekį nuslėpti dalį mokesčių nuo parduodamų butų, patvirtina pasirašytos preliminarios sutartys.

Anot "Kauno dienos" kalbintų gyventojų (prašiusių viešai neskelbti pavardžių), "NS Nevėžio investicijos" ne tik nesilaikė žodžio dėl statybos užbaigimo ir namo atidavimo vertinti, bet ir susuko finansinę maklę – už dalį perkamo buto jie buvo priversti  "NS Nevėžio investicijos" atstovams mokėti grynaisiais.

Galimą statytojo siekį nuslėpti dalį mokesčių nuo parduodamų butų, patvirtina pasirašytos preliminarios sutartys. Jose nurodoma ta kaina, kurią gyventojai ir mokėjo, tačiau galutinėje, notaro patvirtintoje, sutartyje kaina įrašyta gerokai mažesnė.

Pavyzdžiui, preliminarioje pirkimo–pardavimo sutartyje nurodoma, kad pirkėjas už 60 kv. m bendro ploto butą įsipareigoja nustatyta tvarka sumokėti 135 tūkst. litų (apie 39 tūkst. eurų). Pasirašant galutinę sutartį, kaina puikuojasi jau kita – už tuos pačius 60 kv. m mokama 75 tūkst. litų (apie 22 tūkst. eurų).

Pradėtas tyrimas

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas patvirtino, kad skundas iš Šiaudinės gatvės daugiabučio gyventojų tikrai gautas. "Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Apsklausiame žmones, tačiau dar jokio sprendimo nėra", – paaiškino R.Urbonas.

Ir preliminarios, ir notaro patvirtintos pirkimo–pardavimo sutartys pasirašytos 2012, 2013 m. Ilgą laiką toks sandoris niekam nekliuvo.

Gyventojų teigimu, "NS Nevėžio investicijos" jiems pateikė gana įtikinamą versiją, kodėl perkamų butų kaina preliminarioje sutartyje skiriasi nuo galutinės kainos. Esą šiame nekilnojamojo turto sandoryje be banko paskolos pirkusiems  butus pardavėjas pritaikė nuolaidą.

"Pasirašant notarines pirkimo–pardavimo sutartis, mums buvo paaiškinta, kad įmonė negali rodyti visos parduodamų butų, parkavimo vietų kainos. Esą jeigu rodys visą kainą, negalės pritaikyti nuolaidos. Mūsų buvo paprašyta kainos skirtumus grynaisiais perduoti į rankas įmonės atstovams", – rašoma anoniminiame laiške "Kauno dienai".

Nevykdo veiklos

Oficialiai "NS Nevėžio investicijos" direktoriumi pristatomas Laimonas Daniliauskas "Kauno dienai" paaiškino, kad įmonė jau kelerius metus nevykdo veiklos ir neatmeta galimybės ją parduoti, tačiau sutiko pasidalyti prielaidomis, kodėl daugiabučio gyventojai vis dar rūstauja.

Namą Šiaudinės gatvėje per krizę stačiusi įmonė "PG valda" bankrutavo. Ji spėjo pastatyti kelis pastatus, išasfaltavo dalį Tilto gatvės ir Pakrantės alėją, pastatė žibintus, įrengė šaligatvį. Maždaug 2011 m. projektą perėmė bendrovė "NS Nevėžio investicijos" ir pavadino jį "Pilies slėniu".

"NS Nevėžio investicijos" direktorius L.Daniliauskas "Kauno dienai" to laikotarpio veiksmus aiškina dar išsamiau. "Namą perėmėme iš bankroto administratoriaus ir banko. Gal žmonėms ėmė atrodyti, kad mes esame atsakingi už visas projekto dalis, bet mes buvome atsakingi tik už savo dalį, kurią pirkome", – atsakomybe su kitais dalininkais linkęs dalytis L.Daniliauskas.

Jis tikino, kad namo atidavimo vertinti klausimus sprendė ne tik namą administruojanti įmonė. Esą namo atidavimo vertinti klausimais rūpinosi bendromis jėgomis namą administruojanti bendrovė ir "NS Nevėžio investicijos". "Šiuo metu 100 proc. viskas yra baigta", – savo įsipareigojimus gyventojams gynė L.Daniliauskas.

Rolandas Urbonas

Atsakė abstrakčiai

Parduodamų butų kainų skirtumų preliminariose ir notaro patvirtintose sutartyse L.Daniliauskas nebuvo linkęs išsamiai komentuoti. "Labai sunku kažką pasakyti, nes žmonės daug ką sako. Gal jie jaučia pyktį, nusivylimą ir kuria istorijas visokiausias. Manau, kad turi žiūrėti sutartis ir jomis vadovautis. Sakyti ir apie jus, ir apie mane gali ką nori", – bandė aiškinti "NS Nevėžio investicijos" direktorius L.Daniliauskas.

Kai projektą vykdai nuo nulio iki pabaigos, esi atsakingas nuo pradžios iki galo.

Jis svarstė, kad vis dar kylantis gyventojų nepasitenkinimas esą gali būti susijęs dėl per didelių jų pačių lūkesčių.

"Kai projektą vykdai nuo nulio iki pabaigos, esi atsakingas nuo pradžios iki galo. Mes namą perėmėme iš bankroto administratoriaus jau su tam tikra situacija ir daliniu įsipareigojimu daryti toje dalyje, kurią mes įsigijome. Gal žmonės sumaišė šias atskiras dalis, gal mes net nedalyvaujame toje vietoje, kuria jie skundžiasi", – L.Daniliauskas dalijosi galimu nesusipratimu.

L.Daniliauskas yra ir oficialus bendrovės "Baltic Realty Investments" (BRI) direktorius. Bendrovė prisistato vykdanti investicinius projektus visoje Lietuvoje. Perka, atkuria ir pritaiko nekilnojamąjį turtą šiuolaikiškam vartotojui.

Prieš porą metų ši bendrovė vis dar pardavinėjo butus Šiaudinės gatvės daugiabutyje. Šiandien bendrovės tinklalapyje apie toje vietoje parduodamus butus skelbimų nėra.

Tvarkosi patys

Su "Kauno diena" sutikę pasikalbėti daugiabučio Šiaudinės gatvėje gyventojai pasakojo, kad pavargę nuo "NS Nevėžio investicijos" abejingumo ir visiško ignoravimo praėjusiais metais kreipėsi į Namų priežiūros centrą, kuris ėmėsi daugiabučio administravimo.

Administratorius esą ir užsiėmė šio daugiabučio atidavimo vertinti klausimais, nebaigtų arba nekokybiškai atliktų darbų šalinimu. "Jie rūpinasi, kad tam tikri darbai būtų padaryti ir mums išrašo sąskaitas", – nenumatytas būsto įsigijimo išlaidas skaičiavo gyventojai. Papildomi mokesčiai už vieną ar kitą darbą skaičiuojami pagal buto plotą.

Gyventojus stebina, kad dabar projekto vystytojai bando išsisukti teigdami, esą gyventojų lūkesčiai buvo per dideli. "Didžioji dalis gyventojų gali patvirtinti, kad tokie pažadai buvo, jų tikrai niekas neprisigalvojo", – verslininkų išsisukinėjimu stebėjosi gyventrojai.

Laiptinės, jų langai, išorinių sienų apdaila buvusi statytojų rūpestis, ėmė byrėti ko ne akyse. Galų gale žadėta vaikų žaidimų aikštelė, kurią gyventojai įrengė patys, buvo pamiršta kaip ir kiti pažadai.

Žmonės neslepia esantys nusivylę kompanija "NS Nevėžio investicijos", tačiau neturi kitos išeities, kaip patys pabaigti jų darbus.

Teisme neišsisuko

"NS Nevėžio investicijos" nekokybišką darbą patvirtina vienas teismo procesas. Kauno apylinkės teismas pripažino, kad dėl daugiabučio laiptinės trūkumų vienas butas Šiaudinės gatvės daugiabutyje buvo aplietas vandeniu.

Dėl žalos atlyginimo į teismą kreipėsi draudimo bendrovė, kuri padengė Šiaudinės gatvės gyventojui padarytą žalą. "Draudžiamojo įvykio metu atsakovės ("NS Nevėžio investicijos" – aut. past.) darbuotojai vykdė laiptinės įrengimo darbus, kurie buvo baigti 2012 m. balandžio mėn. Dėl atsakovės darbuotojų, kurie paliko neuždarytus laiptinės langus, kaltės laiptinė buvo nešildoma ir dėl neigiamos laiptinėje buvusios oro temperatūros trūko vandentiekio sistemos vamzdis. Aplinkybė, kad atsakovės darbų atlikimo metu įvyko vandentiekio sistemos gedimas, lėmė, jog buvo sugadintas asmens turtas", – rašoma teismo nutartyje.

Įdomi detalė ta, kad teisme "NS Nevėžio investicijos" pripažino, jog namas tuo metu buvo neatiduotas vertinti ir nebaigtas statyti. Esą tokio būsto nebuvo galima drausti. Tačiau teismas statytojo argumentą, kad namas nebuvo atiduotas vertinti ir gyvenamas, todėl ieškovė negalėjo turto drausti, atmetė kaip nepagrįstą.

"Draudimo sutarties sudarymo metu apdraustam butui buvo suteiktas unikalus numeris. Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko duomenų bazėje buvo nurodyta, kad statyba yra baigta. Butas buvo draudžiamas, nes trečiajam asmeniui buvo suteikta banko paskola būstui įsigyti", – vertino teismas.

Kauno apylinkės teismas įpareigojo bendrovę "NS Nevėžio investicijos" padengti draudimo atlygintą žalą. Statytojams tokia nutartis greičiausiai nepatiko ir apylinkės teismo nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui.

Kauno apygardos teismas atmetė skundą ir paliko galioti Kauno apylinkės teismo nutartį, kuri įsigaliojo nuo jos paskelbimo momento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekspertas43

ekspertas43 portretas
Kazka aptaria, o paskui santazuoja verslininkus su visokiais straipsniais...

Anonimas

Anonimas portretas
Linkiu sekmes gyventojams:) o kalbant apie kauno diena teko girdeti ivairiausiu atsiliepimu del rasomu straipsniu. KD savininkas- fntt “mentas”, kas zino jie tarpusavyje kiek visko aptaria...

Vilius

Vilius portretas
Kad kauno diena mafijozai aisku kiekvienam :)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių