Quantcast

Startuoti su pirmuoju verslu daug drąsiau, kai turi palaikymą

  • Teksto dydis:

Dažną žmogų aplankanti dilema: rinktis samdomą darbą, populiariai dar šaržuojamą, kaip „nuo 8 iki 17 val.“ ar vis dėlto surizikuoti ir susikurti darbo vietą sau? Nežinojimas, baimės, aplinkinių palaikymo ir patirties trūkumas neretai pastūmėja paprastesnio sprendimo link. Tačiau vis dažniau atsiranda nepabijančių išdrįsti ir pasirinkti nežinomybės pilną kelią – savo verslo įkūrimą.

Nemalonios patirtys ir įkvėpimas kurti savo verslą

Dangė Rulevičiūtė ir Arnas Daugėla – video kūrimo agentūros „365 degtukai“ įkūrėjai. Gerų draugų įkurta video produkcijos kūrimo agentūra rinkoje dar visai nauja, tačiau drąsiai žengianti pirmyn. Dangė su Arnu dalinasi, kad šiandien sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą pririštą prie įrėminto ofiso darbo laiko – nuo 8 iki 17 val.

„Griežtas darbo grafikas, intrigos, ilgalaikė rutina ir tas jausmas, kai ryte per kančias reikia keltis, tam, kad atsėdėtum tas 8 valandas tiesiog varė iš proto, tad pabandžiusi save keliose darbovietėse supratau, kad dirbti kitam – ne man“ – dalinasi savo atsiminimais Dangė. Tuo tarpu Arnas tarsi prideda, kad nors ir savo verslą kurti yra daug kartų sunkiau, tačiau žinojimas, kad dirbi sau, daug daugiau motyvuoja.

Dalindamiesi savo istorija, kaip kilo įkvėpimas susikurti sau darbo vietą, Dangė su Arnu perkelia mus į savo stažuotę Kroatijoje, kurioje susižavėjo video produkcijos kūrimo virtuve. „Patys ilgą laiką dirbome su video produkcija svetur, tad abu šį amatą puikiai išmanėme. Arnas stipresnis techninėje ir montažo pusėje, o aš pati ir dabar rašau scenarijus, video projektus papildau grafiniais elementais ir meniškomis kadruotėmis“, – apie įgytus ir dabar asmeniniame versle taikomus įgūdžius dalinasi Dangė.

Arnas su Dange neslepia, kad tai, ką daro dabar, nebuvo pirmoji jų verslo idėja. Svajodami apie savo verslą žinojo tik tiek, kad tai turi būti kūrybiškas darbas.

Geriausi dalykai nutinka netikėtai

Netikėtam „365 degtukų“ gimimui didžiausią įtaką padarė gautas kvietimas dalyvauti „Aleksoto vietos veiklos grupės“ inicijuotame jaunųjų verslų inkubavimo projekte – IDEA HUB.

Nerkite į tą paieškų ežerą, kad dirbtumėte tą darbą, kuriame nesijausite, kad „dirbate“.

„Pasiūlymas sudalyvauti IDEA HUB akseleratoriuje atkeliavo visiškai netikėtai. Šis projektas tuo metu buvo dar tik startuojantis ir ieškojo pirmųjų projekto dalyvių – jaunų verslų, kurie norėtų įsikurti būtent Aleksoto mikrorajone“, – pasakoja Dangė. Ji pati nuo mažumės gyvenanti šioje Kauno dalyje susiviliojo galimybe pusei metų gauti nemokamai ofisą, dalyvauti 10-ies mokymų ir konsultacijų cikle, kuris buvo sukurtas būtent jauno verslo įsitvirtinimui rinkoje.

„Kadangi atitikome visus projekto reikalavimus, atrodė, kad mums buvo tarsi lemta startuoti su savo verslu ir išbandyti dar tuo metu atrodančias silpnas savo jėgas“, – vaizdingai situaciją pristato Arnas.

„Būtent ši galimybė pastūmėjo priimti sprendimus greičiau ir pasinerti į visiškai naują verslo kūrimo pasaulį. Greituoju būdu įregistravome dabartinį pavadinimą, čiupome galvoje augusią verslo idėją ir nusprendėme rizikuoti bei pasinaudoti pasitaikiusia galimybe“, – apie lemiamą momentą dalinasi Dangė.

Įkūrėjai džiaugiasi, kad egzistuoja verslo pradžią remiantys projektai, nes jų dėka tampa daug lengviau startuoti verslo rinkoje. Dangė prisimena, kad: „IDEA HUB‘o mokymai leido pamatyti save kitomis spalvomis, išsigryninti savo privalumus ir įsivardyti mūsų kuriamą klientui vertę, kurios iki tol nematėme. O taip pat, atsisakėme daryti viską ir visiems – kas būdinga dažnam jaunam verslininkui. Atėjom su idėja įkurti reklamos agentūrą, bet išsigryninome visų mokymų dėka ir dabar esame video produkciją kurianti įmonė“ – su pasididžiavimu apie savo atradimus dalinasi „365 degtukų” įkūrėjai.

Nors paieškų kelias nelengvas, bet tikrai vertas. „Buvo daug ir emociškai sunkių momentų ir konsultacijų, kai išeidavome supykę ar net sutrikę, bet atsigręžus atgal, matom, kad būtent pačios sunkios situacijos ir griežčiausia ekspertų kritika mums atnešė daugiausiai aiškumo, kur ir kaip norime ar turime judėti pirmyn. Dabar mums patinka tai, ką darome ir kuo tapome“, – su šypsena dalinasi Arnas ir Dangė.

Pagalba jaunam verslui

Nors šiuo metu jauno verslo įkūrimui finansiškai padedančių projektų sutinkama nemažai, tačiau inkubuoti ne startuolius, o išauginti ir padėti įsitvirtinti konkurencinėje rinkoje startuojančius jaunus verslus galimybių randama mažiau. IDEA HUB projektas, kurį ne kartą minėjo Dangė su Arnu, tai „Aleksoto vietos veiklos grupės“ inicijuotas ESFA projektas, skirtas skatinti Aleksoto gyventojų verslumą ir padėti naujiems verslams įsitvirtinti būtent šiame augančiame ir perspektyviame Kauno mikrorajone. Pakalbinus IDEA HUB projektą kuruojantį Liudą Švipą, paaiškėjo, kad projekte dalyvaujantiems asmenims yra suteikiamos pagrindinės priemonės, kurios itin svarbios verslo pradžioje.

„Jaunam verslininkui yra itin svarbu ne tik turėti gerą idėją, resursus ar talentus jai įgyvendinti, bet už visą, dar svarbiau turėti palaikymą ir gauti vertingą patarimą vietoje ir laiku. Ypač verslo pradžioje žmogus būna tarsi orkestras, kuris turi daug klausimų ir mažai atsakymų. Startuojančiam verslui reikia ne tik produktą ar paslaugą išvystyti, bet ir buhalteriją tvarkytis, sutartis pasirašyti ir darbuotojus samdyti. Būtent IDEA HUB projektas skirtas padėti tokiam jaunam verslui nepasimesti ir atsakymus atrasti daug greičiau, o jį supanti verslių žmonių bendruomenė suteikia pasitikėjimo savimi jausmą, matant, kad ne vienam reikia keliauti dar nežinomais labirintais“, – sako  L. Švipas.

Jis pasakoja, kad projekto metu dalyviams suteikiama darbo erdvė, o procese juos lydi įvairių verslo sričių ir darbo pozicijų konsultantai, tuo tarpu mokymuose suteikiama pagalba nuo finansinių klausimų iki įmonės įvaizdžio išgryninimo.

Projekto metu Aleksoto gyventojams jau suteikta daugiau nei 800 valandų įvairių sričių ekspertų konsultacijų ir daugiau nei 30 tikslinių mokymų, aktualių neseniai startavusio verslo vystymui. Pasak projekto koordinatoriaus L. Švipo, projektas yra tęstinis, tad verslo idėjų turintys Aleksoto gyventojai vis dar gali pasinaudoti šia galimybe.

Šešių mėnesių trukmės projekto metu save atradę „365 degtukai“, linki kiekvienam norinčiam nebijoti, o svarbiausia ieškoti galimybių ir bendraminčių startuoti, kad ir pirmasis verslas būtų sėkmingas. Nuoširdžiai pataria jie: „Eikit ir darykit. Pradėkit su viena idėja, išeikit su kita, tačiau jau su išgryninta ir tvirta. Nerkite į tą paieškų ežerą, kad dirbtumėte tą darbą, kuriame nesijausite, kad „dirbate““, – savo patarimais dalinasi Dangė ir Arnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių