Quantcast

Slidžių gatvių aukos plūsta į ligonines

Lietuvoje įsibėgėjanti žiema atnešė ne tik sniegą ir šaltį, bet ir pavojus, tykančius gatvėse ir kiemuose.

Kauno medikai perspėja, kad žiemai būdingų traumų sezonas jau prasidėjo, todėl miestiečiai turėtų būti atsargesni.

„Per šią savaitę į Kauno klinikas kreipėsi žymiai daugiau nei įprasta žmonių, kurie patyrė traumas paslydę gatvėje“, – sakė Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas gydytojas Kęstutis Stašaitis.

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja informavo, kad vakar dėl traumų gatvėje turėjo pagelbėti devyniems asmenims.

„Žmonių, susižeidusių dėl slidaus kelio, sulaukėme daugiau, bet tie skaičiai dar nėra milžiniški, žiema tik įsivažiuoja. Girdėjau, Vilniuje traumuotų pacientų daugiau“, – situaciją komentavo Kauno klinikinės ligoninės Traumatologijos skyriaus laikinasis vedėjas Saulius Noreika.

Anot S. Noreikos, žiemą pargriuvę žmonės dažniausiai susižeidžia rankas, čiurnas, būna, kad plyšta raiščiai.

„Ne visada pacientai atsiperka tik sumušimais, dažnai pasitaiko ir lūžių“, – sakė gydytojas.

Žiemą maždaug 70 proc. traumatologų pacientų būna slidžių gatvių aukos. Kai kuriems jų prireikia ir operacijos.


Traumatologai pataria:

– žiemą batų padas turi būti gruoblėtas, nenudilęs. Jei batai seni ar slidžiais padais, reikia įsigyti jų įtvarus;

– senukams ar neįgaliesiems, besinaudojantiems lazda ar ramentais, ant jų reikia uždėti specialų antgalį, kuris neslystų;

– nešuliams geriau naudoti krepšius su ratukais, kad bent viena ranka būtų laisva ir galima būtų prisilaikyti turėklų. Dar geriau – kuprinė, kad abi rankos būtų laisvos ir būtų lengviau išlaikyti pusiausvyrą;

– reikia būti itin atsargiems prekybos centrų prieigose, nes ten dažniausiai būna labai slidu;

– einant patartina žiūrėti po kojomis, prieš kertant gatvę įsitikinti, kad automobilis tikrai sustos;

– griūnant reikia stengtis pasiremti rankomis: jų kaulų lūžiai ne tokie sudėtingi kaip šlaunikaulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VALANTIEMS SNIEGĄ

VALANTIEMS  SNIEGĄ portretas
Vakar po pietų Laisvės Alejoje, Muzikinio teatro sodelyje sniegą,kurio dar buvo nedaug, valė - šlavė mašinos su metaliniais šepečiais. Po to valymo purus siegas tapo čiuožykla,neįmanoma buvo paeiti. BŪTINA po tokio gatvių valymo IŠ KARTO barstyti smėlį.

skaitove

skaitove portretas
o kam gi barstyt smeli,o kaip tada otkata padaryti?kaune per sezona niekas nevalo ir nebarsto gatviu.Jau kelintinti metai namai aplink Girstupi skendi tamsoje,sniege ir niekam tai nerupi,miesto savivaldybe tvarko tik aplink savo nosi.Ojei zmones eina,griuva tai ju asmeninis reikalas,savivaldybe dar ziemai nesiruosia,o be to cia ir pinigeliu nurasyt neiseis,ot vaiku zaidimo aikstele 50000,tai kas kita,cia rimtesne suma.....

Neviltis

Neviltis portretas
Aš nebežinau, kiek gi galima apie tai kalbėti ir rašyti? Kantrybė baigiasi. Kasmet tas pats, o dar tik pirmosios žiemos dienos. Kada gi tie balvonai pradės savo smegenis judinti? Kas brangiau, ar gatves gerai prižiūrėti, ar šimtams nedarbingumo pašalpas mokėti? Tuos, kuriems "pasiseks" patirti traumą einant į darbą ar iš darbo, kai tau priklauso 100 proc., perspėju: tik nesugalvokit paslysti ir susilaužyti eidami į darbą arba iš jo. SODROS būsite ištardyti kaip KGB rūsiuose: kodėl ėjai ta gatve, o ne kita, kodėl išlipai toje stotelėje, o ne kitoje. Jei susilaužei 17,45 - gerai, jei 18,02 - blogai (kai pargriūsi, turi nepamiršti pažiūrėti į laikrodį). Nelaimingas atsitikimas einant iš darbo laikomas tokiu tik tada, jei iš darbo nosies tiesumu ėjai namo. Jei eidamas namo, dar užsukai į parduotuvę - nelaimingas atsitikimas tokiu nelaikomas. Tyčiojasi visi, kas netingi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių