Quantcast

Skyrybų dramoje – ginčai ir dėl skaitiklio

Skyrybos dar negarantuoja, kad abi pusės galės atversti naują švarų gyvenimo lapą. Viena kaunietė kreipėsi į įvairias tarnybas, vardydama buvusio sutuoktinio padarytus pažeidimus, nors kol gyveno kartu, jie nerūpėjo. Aleksotiškis jai klijuoja išnaudotojos etiketę ir prašo palikti jį ramybėje.

Verda emocijos

Nuosavame name, esančiame ramioje gatvelėje Aleksote, kaunietis su sutuoktine buvo pradėjęs kurti bendrą gyvenimą, tačiau po kelerių metų įvyko skyrybos ir turto dalybos.

Abiejų herojų vardai ir pavardės redakcijai žinomi, kaip ir aplinkiniams bei daug iškvietimų gavusiems „Kauno vandenų“ atstovams.  Moters žeriamų priekaištų strėlės lekia į pastarųjų langus: kodėl jie esą nepriverčia jos buvusio sutuoktinio name atlikti tam tikrus darbus.

Per skyrybas dalytas ir vyro iki vestuvių turėtas namas bei žemė. Vyrui atiteko pirmas aukštas, moteriai – antras.

Kaunietė pasakojo daug slenksčių numynusi, kad būtų atskira sunaudojamo vandens, nuotekų ir kt. apskaita. Dėl to, anot jos, ir kreipėsi į žurnalistus.

„Elektros skaitiklio atskiro irgi dar nesusitvarkiau, bet susitvarkysiu. Čia tai ne problema, bet dėl vandens aš kovoju jau nuo 2018 m.“, – skaičiavo moteris.

„Kaip taip gali būti? Jūs pabandykite įsivesti, pavyzdžiui, dujas, ir neįsirengti skaitiklio. O elektrą? Tas pats kitur ir su miesto vandeniu. Jeigu sužinotų, kad nėra skaitiklių, jums kaipmat skirtų baudą. Maža nepasirodytų, o čia yra visai kitaip. Ir toliau viskas taip tęsiasi“, – piktinosi moteris, jos nuomone, aplaidžiu „Kauno vandenų“ požiūriu.

Ji pasakojo oficialiai informavusi bendrovę apie visas jai žinomas negeroves, bet, darbuotojams apžiūrėjus, sulaukė ne tokios reakcijos, kokios tikėjosi: „Susitvarkykite.“

Abu buvę sutuoktiniai šiame name, virtusiame dviem būstais, nebegyvena.

Yra ar nėra?

Tam, kad į moters valdomą antrą aukštą būtų tiekiamas miesto vanduo ir kad būtų vykdoma jo apskaita, reikia, jog namas būtų prijungtas prie miesto vandentiekio ir įrengtas skaitiklis. Iš pradžių buvęs sutuoktinis jai neva aiškino, kad namo nepasiekia miesto vandentiekis.

„Kauno vandenų“ atstovai patvirtino, kad minėtame name Aleksote vandens skaitikliai nebūtini. (I. Juodytės nuotr.)

„Bet aš žinau, kad kai kartu gyvenome ir remontą darėme, jis nusuko tuos skaitiklius. Jie kažkaip buvo nefiksuoti. Sakau, tu juos kažkur padėk, nes jie reikalingi. Numetė jis juos, ir viskas. Vamzdį užklojo, čia, sako, pastatome hodroforą, vandenį iš šulinio pumpuosime“, – pasakojo pašnekovė.

Teko, kaip pasakojo, pačiai įrodinėti, kad name yra miesto vandentiekis name.

„Aš dar išsiėmiau pažymą iš Registrų centro, vandentiekis yra įvestas. Nusiunčiau „Kauno vandenims“. Pas juos iš viso nerodo, kad name yra vandentiekis“, – skundėsi nesutapimais moteris. Bet pagaliau teisybė paaiškėjo.

Jokių ten problemų nėra. Aš jau pardavęs tą pirmą aukštą, man jau viskas įgriso, atsikračiau šitos bėdos.

Tada „Kauno vandenys“ vyrą nubaudė „už tą vandenį“. „Gavo gal 20 eurų baudos. Nežinau. Nedaug. Nesvarbu. Bet neįpareigojo, kad jis įrengtų skaitiklį. Naudoja miesto vandenį, nubaudė už tai, bet pastatyti skaitiklį neįpareigojo“, – traukė pečiais kaunietė.

Anksčiau nerūpėjo

Pasitikslinome: ir jos buvęs vyras, ir ji, kol čia gyveno, vogė miesto vandenį? „Nu tai čia nesvarbu man“, – numykė pašnekovė ir nukreipė kalbą kita linkme.

„Mokėjimas man ne problema. Galiu mokėti ir už abiejų namo aukštų vandenį. Esmė, kad teismas dėl namo baigėsi taikos sutartimi. Joje įrašyta, kad pirmo aukšto savininkas turi leisti įsivesti antro aukšto savininkui atskirą vandentiekį iš pirmo aukšto“, – dėstė toliau. Ji gavo „Kauno vandenų“ leidimą įsivesti vandentiekį. Bet pirmame aukšte nėra skaitiklio...

„Todėl aš turiu įvesti jam skaitiklį. Turiu ieškoti, kur yra tas vamzdis, griauti betoną, draskyti plyteles. „Kauno vandenų“ darbuotojas sakė neturįs teisės to daryti“, – savo situacijos beviltiškumą bandė nupiešti moteris.

Jeigu pirmo aukšto savininkas turėtų vandens skaitiklį, darbuotojas greitai būtų galėjęs į antrą aukštą nuvesti vamzdį, įrengti antro aukšto skaitiklį, ir viskas būtų buvę gerai.

Neapsikentęs pardavė

Buvęs moters vyras, kai su juo susisiekėme, išsakė savo požiūrį į situaciją. „Jokių ten problemų nėra. Aš jau pardavęs tą pirmą aukštą, man jau viskas įgriso, atsikračiau šitos bėdos, – sakė aleksotiškis ir čia pat pateikė nuomonę apie buvusią gyvenimo draugę. – Ta barakuda jau nebežino, ką daugiau daryti, kaip kam dar įkąsti. Kur tik gali, ten kanda.“

„Dvejus metus ir tris mėnesius kartu pagyvenome. Pasiėmė pusę namo ir pusę žemės. Ant gatavo atėjo, o dabar skundžiasi visiems, kam tik įmanoma. Ji man taip padarė, kad vajetus vajetus. Skundė ir skundė, važiavo komisija po komisijos. Atvažiuoja, surašo, kad viskas gerai, o ji vėl skundžia. Pusę metų buvo lapė: gal tau baltinukus išlyginti, gal tu pavargai, gal tau valgyt, o po to…“ – pasakojo kaunietis.

Sugrįžus prie vandens skaitiklių temos, jis teigė, kad name jų iš viso nebuvo. „Buvo uždėta plomba ant krano. Miesto vandens nenaudojome“, – aiškino vyras. Patvirtino, kad yra gavęs baudą. Vis landžioję tikrintojai galų gale nustatė, kad plomba sugadinta. „Gerai, sumokėjau“, – atsiduso vyras. Tačiau reikalavimams įsirengti vandens skaitiklius jis neketina paklūsti. „Jei tau reikia, veskis įvadą iš gatvės, ir pasistatyk nors ir šešis skaitiklius“, – dėstė aleksotiškis.

Skaitiklis – nebūtinas

„Kauno vandenų“ atstovai patvirtino, kad minėtame name Aleksote nėra įrengtų vandens skaitiklių, tačiau miesto vandeniu jo gyventojai naudotis gali, nes sudaryta sutartis, kai mokama ne pagal skaitiklio duomenis, o pagal vidutinį savivaldybėje gyventojo suvartojamą vandens kiekį.

„Kauno vandenys“ iš minėtos poros yra gavusi nemažai raštų. Dar 2016 m. gautas vyro prašymas dėl centralizuotų nuotekų tinklų atvedimo iki sklypo ribos, o nuo 2018 m. reikalus tvarkyti ėmėsi moteris. Iš pradžių pateiktas prašymas dėl vandentiekio išaiškinimo jų adresu, pernai – projektas dėl vandens skaitiklio atskyrimo (atskiros sutarties sudarymo) ir prašymas įrengti skaitiklį.

„Skaitiklį įrengti nėra techninių galimybių, kadangi įvadas užbetonuotas vartotojo. Pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2019 05 13 įsakymu Nr. D1–279 patvirtintas Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros naudojimo ir priežiūros taisykles, prašydamas pastatyti šalto vandens skaitiklį, vartotojas turi paruošti reikiamos konfigūracijos ir sudėties stacionarią vietą skaitikliui sumontuoti. Dabar tame name yra dvi atskiros sutartys tik už vandenį. Vartotojai atsiskaito pagal mano anksčiau minėtą vidutinį kiekį“, – aiškino „Kauno vandenų“ viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėna



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
gerai perskaitykite teismo sprendimus , turtas atidalintas , suformuoti du atskiri nekilnojamojo turto objektai šiuo adresu pagal besiskundžiančios ponios prašymą , tikriausiai nepateiktas sprendimas Kauno vandenims dėl turto atidalijimo ir naudojimosi tvarkos nustatymo

Taigi

Taigi portretas
Barakuda užgrobus svetimą turtą, bet lazda turi du galus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių