Quantcast

Skundas: „Civinity namai“ tyčiojasi iš gyventojų?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Biržiškų g. 11-ojo namo gyventojai daugiau nei pusmetį skundžiasi, kad dėl neutvarkyto drenažo, į rūsius bėga vanduo, o būsto administratorius jokių veiksmų nesiima.

Skundų tik daugėja

„Kauno diena“ rašė, kad dėl „Civinity namų“ neveiksnumo niršta Biržiškų g. 11-ojo namo gyventojai. Daugiabučio sienos ir taip prieš kelerius metus buvo skilusios, tad vis dar į rūsius bėgantis vanduo gali išplauti pamatus. Prieš mėnesį administratorius viešai žadėjo skubiai išspręsti problemą, tačiau iki šiol nieko nepadarė.

Tvarkant namo sienas buvo parengtas ir drenažo projektas. Jį įgyvendinus, turėjo ne tik kieme nelikti balų, bet ir namo pamatai išvengti vandens. Deja, gyventojai jau daugiau kaip pusmetį baksnoja pirštu būsto administratoriui, kad vanduo rūsiuose vis tiek kaupiasi.

„Kiek dar „Civinity namai“ (buvusi „Būsto valda“) gali tyčiotis iš gyventojų. Mūsų rūsiai, šilumos punktas skęsta, bet niekas nieko nedaro. Rūsyje vanduo bėga per pamatus tarsi upelis, vandens visur pilna“, – piktinosi namo Biržiškų g. 11 gyventojai.

 

 

 

 

Vos prieš kelis mėnesius buvo užbaigtas įrengti naujas drenažas, bet tai situacijos nepakeitė ir vanduo tebebėga į pastatą. Gyventojai dar prieš pusmetį administratoriui dėstė, kad būtina užsandarinti seną drenažą. Iš pradžių „Civinity namai“ tai ir žadėjo padaryti, bet iki šiol su gyventojais  vyksta tik susirašinėjimai.

„Pernai gyventojai už naują drenažą sumokėjo apie 60 tūkst. eurų. 15 proc. sumos kompensavo miesto savivaldybė. Dar praėjusių metų balandį kreipėmės į „Civinity namus“ ir nurodėme, kad drenažas netinkamai funkcionuoja. Gegužę gavome iš jų atsakymą, kad drenažas esą įrengtas tinkamai, tačiau buvo priimtas sprendimas užsandarinti senas drenažo angas, tačiau tai buvo padaryta tik šių metų sausio pabaigoje. Po daugiau nei pusės metų. Deja, problemos tai neišsprendė, nes vanduo rūsyje vis tiek kaupiasi, drenažo sistema iki šiol tinkamai nefunkcionuoja“, – dėstė kauniečiai.

„Laikas vilkinamas, nieko nedaroma. Pamatai nuolat plaunami. Bijome, kad namas vėl taps avarinės būklės. Tiek pinigų sumokėta, o niekas nepasikeitė. Namas dabar stovi tarsi pelkėje. Matyt, visi laukia, kol jis vieną dieną tiesiog prasmegs“, – apmaudo dėl administratoriaus neveiksnumo neslėpė į redakciją parašę namo gyventojai.

 

 

Drenažas per aukštai

„Kauno diena“ kiek anksčiau yra kalbinusi dar vieną minėto daugiabučio Biržiškų g. gyventoją. Tą kartą jis aiškino, kad naujas drenažas yra įrengtas per aukštai, o pamatai yra žemiau, todėl pastatas ir toliau yra skalaujamas vandens.

„Pamatai Biržiškų g. 11 yra apie 2 m gylyje, pamatų drenažas įrengtas 1,2 m gylyje. Naujai įrengtas drenažas nesaugo sienų ir patalpų nuo vandens. Kam tas drenažas, jeigu po juo pamatai toliau plaunami? Ir vanduo bėga į patalpas kaip į šulinį. Įrodymai, koks yra pamato gylis, buvo pateikti inžinerinių geologinių tyrimų ataskaitoje“, – prisegęs šūsnį dokumentų prieš maždaug mėnesį aiškino vyras.

Gyventojai stebėjosi ir sprendimu įrengiant naują drenažą nepanaikinti senojo. Jei darbai būti buvę padaryti vienu metu, galbūt tai būtų leidę labiau kontroliuoti situaciją ir išvengti drėgmės rūsiuose.

Gyventojai daugiau nei pusmetį baksnoja „Civinity namams“, kad rūsyje kaupiasi vanduo. („Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.)

Kaltina kritulius

„Kauno diena“ būsto administratoriaus prašė pakomentuoti, kodėl įrengus naują drenažą, minėto daugiabučio namo rūsiai vis tiek toliau skęsta, o per pamatus vanduo tiesiog čiurkšlėmis bėga. Taip pat užklausėme, kodėl gyventojams reikia daugiau nei pusmetį  įrodinėti, kad drenažo sistema neveikia?

„Senos drenažo sistemos šuliniai buvo sandarinami, tačiau dėl paskutiniu metu iškritusio didelio kiekio kritulių pastebėjome, kad reikalingi papildomi darbai, norint pašalinti vandens skverbimąsi į šilumos punktą.

Kitą savaitę susitiksime su savivaldybės atstovais ir rangovais aptarti kilusių problemų ir imsimės atitinkamų veiksmų, siekdami kuo greičiau pašalinti trūkumus. Rangovas pašalins defektinių darbų trūkumus, nes šiems darbams yra taikomas garantinis laikotarpis“, – dienraščiui tikino įmonės „Civinity Namai Kaunas“ direktorius Rokas Drąsutavičius.

Tačiau liko neatsakyta, kodėl tik dabar, po daugiau nei pusmečio, pradėta aiškintis, kodėl drenažas tinkamai nesurenka lietaus vandens. Nėra žinoma ir kokią žalą galėjo padaryti vanduo, tiek laiko skalaujantis namo pamatus.

Anksčiau „Civinity namai“ žadėjo, kad gyventojams papildomai už drenažo tvarkymo darbus mokėti nereikės.


Prisidėjo ir miestas

Kauno miesto savivaldybė pinigais prisidėjo prie to, kad avarinės būklės namas Biržiškų g. 11 būtų sutvarkytas. Trečiam darbų etapui, kurio metu buvo įrengiamas drenažas ir stiprinami pamatai, savivaldybė skyrė 19 tūkst. eurų.

„Savivaldybė pasirašė biudžeto lėšų naudojimo sutartį, kuria būsto administratorius įsipareigoja atlikti darbus ir savivaldybės skiriama pinigų suma padengti dalį gyventojų išlaidų. Savivaldybė įsipareigojo, gavusi darbų atlikimą patvirtinančius dokumentus, skirti numatytą pinigų sumą. Ši sutartis pasirašyta 2021 m. lapkričio pabaigoje“, – apie miesto paramą dienraščiui yra komentavęs Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis.

Reaguodama į skundus, savivaldybė administratoriaus prašys pateikti statybų dokumentus, jie bus papildomai patikrinti.

Skilo namo sienos

„Kauno diena“ primena, kad 2019 m. vasarą iš šio namo teko evakuoti gyventojus, nes sienose atsivėrė plyšiai. Tarpai buvo matyti ir iš lauko, ir kai kurių gyventojų butuose. Įtrūkimai išraižė ir laiptines. Vienoje jų įskilo ir ties laiptais esančios sienos, tad laiptų pakopos tarsi pakibo ore.

„Rengėme tvarkymo projektus, bet viskas iki tol buvo derinama tik popieriuje. Pastarosiomis dienomis iškrito dideli luitai, atsivėrė centimetrų dydžio plyšiai, pradėjo judėti laiptai, nežinojome, ar grįšime į namus. Namas kiaurai skilo nuo penkto aukšto“, – tąkart detalizavo viena namo gyventoja.

„Per pastarąsias dienas plyšys padidėjo per centimetrą. Yra rizika, kad laiptų aikštelės gali nuo atramų nuslysti ir tada griūtų visa laiptinė, todėl žmonėms ten vaikščioti pavojinga. Dėl šios priežasties nuspręsta, kad reikia laikinai paramstyti laiptų aikšteles, o gyventojai dabar galės tik daiktus pasiimti, nes yra atjungtos visos komunikacijos. Kol nebus sutvirtintos konstrukcijos, pirmos laiptinės gyventojai čia negalės gyventi. Manau, tvarkymo darbai gali trukti apie mėnesį“, – evakavus gyventojus, apie suskilusias sienas kalbėjo įvykio vietoje dirbęs statybų ekspertas Jurgis Ražaitis.

Sienos pradėjo skilti gerokai anksčiau. Buvo daroma prielaida, kad prie sienų skilimo galėjo prisidėti ir viename bute nelegaliai išgriauta atraminė siena.

Tiesa, minėtas Biržiškų gatvės daugiabutis jau buvo skilęs ir anksčiau. Tuomet ekspertizės metu buvo nustatyta, kad paplauti namo pamatai, silpnos tvirtinimo siūlės. Tačiau būsto administratorius avarinės situacijos nesuskubo tvarkyti ir laukė, kol plyšiai sienose bus tokie, kad laisvai tilptų ranka.

Tuomet „Civinity namai“ (buvusi „Būsto valda“) bandė teisintis, esą gyventojai nesutinka mokėti už sienų tvirtinimą, o be jų sutikimo jie nieko negali padaryti. Bet administratorius kaip tik ir turi reaguoti į tokius atvejus ir imtis veiksmų, kol dar ne per vėlu. Ne kartą savivaldybė yra aiškinusi, kad namo administratorius privalo pašalinti avarinę situaciją, o dėl didesnių darbų turi tartis su gyventojais.

Jei anksčiau būtų pradėti darbai, galbūt būtų užkirstas kelias žmonių evakuacijai, ir visi darbai būtų kainavę gerokai pigiau. Dabar kiekvienam butui už suskilusias sienas teko sumokėti ne vieną tūkstantį eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilna ta žodžio prasme,

Pilna ta žodžio prasme, portretas
,,Civinity'' yra velniai .Nors kai pažiūri į juos turi žmonių pavidalą ,bet darbai sako ką kita. Velnias yra mitinis padaras tačiau jų veiksmai leidžia taip teigti jog yra tokie.

Donelaičio g.

Donelaičio g. portretas
Tas Civinity tikra nelaimė,- tik pinigus ėsti sugeba, o naudos jokios.

Nieko nesiims spresti

Nieko nesiims spresti portretas
Nes yra suinteresuoti,kad gyventojai pritartų renovacijai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių