Quantcast

Skaitytojus pakeis statybininkai: biblioteka uždaroma daugiau kaip metams

Viename seniausių Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinių, Laisvės alėjoje, netrukus skaitytojus pakeis statybininkai. Už 700 tūkst. eurų atnaujintose patalpose atsiras vaikų ir jaunimo erdvės, pasiūlysiančios unikalių galimybių.

30 tūkst. leidinių

Bibliotekos padalinys Laisvės įsikurdintas istoriniame trijų aukšto pastate. Jame bibliotekai skirtas antrasis aukštas.

Čia saugoma virš 30 tūkst. leidinių, didžioji dalis – spausdintos knygos. Tad kraustymuisi prireiks nemažai pajėgų. Kol vyks remontas, knygas priglaus kiti bibliotekos skyriai.

"Į Jaunimo, meno ir muzikos skyrių, planuojame perkelti paklausiausią, labiausiai skaitomą ir programinę literatūrą, kad mūsų skaitytojams būtų patogu ir toliau rasti norimas knygas. Baldus paskirstysime į kitus padalinius, o čia po remonto bus nauja įranga: baldai, kompiuterinė technika ir t.t.", – sakė bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė ir pridūrė, kad garso, vaizdo dokumentai, filmai, vinilinės plokštelės kaupiami ir skaitytojams į namus išduodami minėtame Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, A.Mapu g. 18.

Patalpos pradėti remontuoti planuojamos spalio pradžioje, jei sklandžiai vyks viešųjų pirkimų procedūros.

Neatitiko reikalavimų

Remonto prireikė, nes patalpos jau neatitiko reikalavimų šiuolaikinei bibliotekai, jos iki šiol nebuvo nepritaikytos žmonėms su judėjimo negalia.

"Būtina ir langus keisti į ekonomiškesnius, nepralaidžius šalčiui, renovuoti šildymo sistemą. Be to, norime teikti naujas paslaugas, priimti bendruomenę jaukiose ir komfortiškai įrengtose patalpose, kuriose kiekvienas jaustųsi patogiai", – vardijo N.Domeikienė.

Bus restauruojami šio kultūros paveldo saugomi pastato elementai (teraciniai laiptai, turėklai, seifai, parketas), keičiami langai, durys, lubos, perplanuojamos erdvės, naujai įrengiami sanitariniai mazgai, atsiras vėdinimo sistema, renovuojama šildymo, vandentiekio, kanalizacijos, elektrotechninė, priešgaisrinė sistemos. "Žodžiu, renovacija apims visą pasato infrastruktūrą", – dėstė vadovė.

Anot jos, paskutinį kartą šis padalinys remontuotas prieš daugiau kaip 20 metų. 1996 m., įgriuvus skaityklos perdangai, bibliotekoje atliktas vidaus patalpų remontas.

Mūsų bibliotekoje nėra erdvių, neprieinamų visiems miestiečiams.

Spausdins ir ant stiklo

Po remonto bibliotekos lankytojų lauks knygos, periodika, renginiai, mokymai, individualios darbo vietos. Tikimasi, kad biblioteka taps populiaria kultūrinių renginių, susitikimų su rašytojais, filmų peržiūrų erdve.

Bus įrengta "Dizaino inovacijų laboratorija" 14–19 metų jaunuoliams. Ši edukacinė erdvė skirta verslumui skatinti ir IRT ir dizaino sričių gebėjimams vystyti. Taip pat atsiras vaikų užimtumo erdvė.

Biblioteka planuoja įsigyti plačiaformatės spaudos spausdintuvą, galintį spausdinti ir ant stiklo, keramikos, akmens, medžio bei kt. "Visi norintieji galės patys susikurti norimo dizaino gaminius ir juos atsispausdinti", – pasakojo N.Domeikienė, tad neabejojama, kad sugrįš ne tik užkietėję skaitytojai, bet ir atsives naujų.

Įgyvendinti visus pokyčius ir vėl atverti duris planuojama iki kitų metų pabaigos.

Projektas iš dalies finansuojamas ES lėšomis. Penktadalis lėšų – iš Kauno miesto biudžeto.

Pradžia – dovanotos knygos

Kol bibliotekos raktai neatsidūrė pas statybininkus, kauniečiams ir miesto svečiams penktadienį buvo surengta ekskursija po turimas patalpas Laisvės al. 57.

Šį pastatą nuomai buvo pasistatęs žydų tautybės pirklys Dovydas Ritenbergas. Kadaise čia veikė krautuvės, taip pat buvo įrengti prabangūs butai, įstaigų biuraui. Vienu laikotarpiu buvo įsikūrusi ir mergaičių gimnazija, vėliau – bankas.

"Mūsų bibliotekoje nėra erdvių, neprieinamų visiems miestiečiams. Esame savivaldybės viešoji biblioteka, tad knygų fondai yra atviri, visiems prieinami, saugyklų ir archyvų nekaupiame, o stengiamės komplektuoti fondą, kuris būtų skaitomas ir paklausus", – kalbėjo N.Domeikienė.

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka yra viena seniausių viešųjų bibliotekų Lietuvoje. Jos veikla skaičiuojama nuo 1925 m., įkūrėju laikomas pedagogas ir muziejininkas Vincas Ruzgas. Tuometį bibliotekos fondą sudarė pedagogų ir kitų inteligentų dovanotos knygos.

Biblioteką sudaro penki funkciniai skyriai ir 20 padalinių, esančių įvairiuose miesto mikrorajonuose.

Bibliotekos padaliniuose galima naudotis knygų, periodinių ar informacinių leidinių fondais, duomenų bazėmis, tradiciniais ir elektroniniais katalogais, internetu, išmokti naudotis kompiuteriu, rengiamos parodos, įvairūs edukaciniai renginiai, taip pat ir vaikų vasaros stovyklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

remigijus

remigijus portretas
rusai puola

x

x portretas
Tau čia svarbiausiai matai pakeis ar ne. :) Labai susirūpino žmogus interjeru.... :)

Kolega

Kolega portretas
nesupratau o kieno ten paveikslas fone tikuosi po remonto direktorius pakeis interjiero detalia
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių