Quantcast

Skaitymai su šunimi įkvepia meilę knygai

Ar žinote, kad terapinis šuo – puikus klausytojas ir labai mėgsta kai vaikai jam skaito?

Akimirka, kai skaitydamas vaikas nejučiomis ima glostyti šunį ir nevalingai jam perduoda skaitymo sukeltas emocijas tampa tokio susitikimo kulminacija.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Z.Kuzmickio padalinyje pradedamas vienas nuostabiausių projektų – skaitymai su šunimi.

Įvadiniame šių skaitymų susitikime mažieji jau galėjo susipažinti su terapiniais šunimis ir apsispręsti ar jie norės šiems klausytojams skaityti.

Pagrindinis skaitymų su šunimi tikslas – įkvėpti vaikus pamilti knygas ir skaitymą, biblioteką.

„Pagrindinis skaitymų su šunimi tikslas – įkvėpti vaikus pamilti knygas ir skaitymą, biblioteką. Įrodyta, kad vaikų skaitymas yra siejamas su geresniais mokymosi rezultatais, aukštesniu raštingumo lygiu ir net sėkme ateities darbo rinkoje. Tokios skaitymo skatinimo iniciatyvos mažiesiems skaitytojams yra labai naudingos“, – įsitikinusi skaitymų iniciatorė Monika Straupytė Kultūrinės veiklos vadybininkė Kauno viešojoje bibliotekoje.

Projekto partneris – Kaniterapijos klubas. Jo prezidentė Vytautė Matusevičienė pabrėžė, kad šių užsiėmimų tikslas nėra terapija. Tai taip pat nėra ir edukaciniai užsiėmimai, kurių tikslas – išmokyti vaiką skaityti.

Skaitymai su šunimi turėtų įkvėpti vaikus pamilti knygą, skaitymas jiems turėtų sietis su teigiamomis emocijomis, kurias ir kelia jauki bibliotekos erdvė, šuns buvimas šalia, bendravimas su juo, kailiuko glostymas.

Išties jaukioje bibliotekos aplinkoje labai derėjo ant grindų įsitaisę trys keturkojai klausytojai ir pilnomis susižavėjimo akimis į juos žiūrintys vaikai. Pirmasis įvadinis susitikimas buvo skirtas labiau tėvams, todėl mažieji galėjo elgtis kaip jų šidelės tuo metu geidė.

Itin mieli terapiniai šunys, pradžioje laikęsi oriai, ilgainiui atsileido nuo vaikų emocijų. Mažos rankytės tiesėsi paglostyti tai uodegą, tai galvą ir atrodė, kad netrukus visi kartu su vaikai suguls čia pat ant bibliotekos grindų draugiškam pažintiniam pasivoliojimui.

Kodėl šuo yra puikus klausytojas? „Jis niekada nekritikuoja, netaiso skaitančių vaikų, tad vaikai įgyja daugiau drąsos ir pasitikėjimo savimi. Jie pradeda lengviau reikšti mintis, atsipalaiduoja. Būtent dėl šios priežasties skaitymuose su šunimi nedalyvauja tėvai, tik vaikas, šuo ir šuns vedlys“, – aiškino  V.Matusevičienė.

„O galima paglostyti?“, – vaikiškas balselis skambėjo užtikrintai. Tuoj pat visi buvo nuraminti, kad po projekto pristatymo galės ne tik paglostyti, bet ir nusifotografuoti.

„Tikrai skaitysiu“, – pažadėjo vietoje nenustygstantis pirmokas Aronas. Jo mama Eglė užsiminė, kad berniukas hiperaktyvus, todėl tikisi, kad skaitymas, o gal labiau pasakojimas šuniui, nes skaityti pirmokui dar sekasi sunkokai, padės vaikui susikauti. 

Planuojama, kad ateityje skaitymai vyks kartą per savaitę. Užsiėmimai individualūs, kiekvienam vaikui skiriamas laikas – 15 min. Skaitymai skirti 5–11 metų vaikams, tačiau pirmojo susitikimo dalyvių amžius buvo neribojamas.

Nors penkiamečiai ar šešiamečiai dažnu atveju dar neskaito, tačiau vien pasakojant tai, ką mato paveikslėliuose, jaučiamas toks pat teigiamas efektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Loretukas

Loretukas portretas
Šunų vedliai savanoriškai ir be jokio atlygio gaišta savo laiką, ruošia šunis tokiam užsiėmimui, moko, prižiūri kailį ir higieną, o kažkam vis tiek vaidenasi blusos ir iškrypimas. Vis dar atsiduoda sovietizmu kai kurie komentarai, nes jiems šuo - prie būdos, o katinas - pelių gaudyt.

Živilė

Živilė portretas
Sveikinimai terapinių šunų šeimininkams ir bibliotekos atstovams, kad pirmiausia įsitikino: šie šunys yra išlaikę egzaminus, yra testuoti, turi galiojančius pažymėjimus, o jų vedliai yra baigę specialius kursus, kaip kokybiškai vesti tokio pobūdžio užsiėmimus. Sėkmės ir meilės knygai.

...

... portretas
Šuo gali įkvėpt tik katę papjaut.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių