Quantcast

Širsta dėl Lietuvos pašto darbo: tai – atviras valstybinės bendrovės reketas

Artėjant didžiausioms žiemos šventėms ne vienas tautietis laukia siuntų. Visgi pasitaiko atvejų, kai atkeliavęs siuntinys ne pradžiugina, o nuliūdina, nes tenka nemenkai patuštinti piniginę.

Įžvelgia reketą

Skaitytojas Rimantas iš internetinės prekybos parduotuvės "AliExpress" užsisakė šiek tiek daugiau nei 22 eurus kainuojančią kuprinę. "Pasirinkau patį pigiausią, nors ir lėčiausią siuntimo būdą, – teigia pašnekovas ir priduria, – siuntai atkeliavus į Lietuvos paštą, iš įmonės gavau SMS žinutę, kad turiu deklaruoti savo siuntą per www.post.lt/deklaruok. Pagal instrukcijas pradėjau pildyti anketas ir pabaigoje pamačiau, kad deklaravimas per Lietuvos paštą kainuoja 8,69 euro – beveik pusę kuprinės kainos – ir jokio kito pasirinkimo aš neturiu. O man dar teks ir mokesčius muitinei susimokėti."

Nustebintas siuntos deklaravimo paslaugos mokesčio vyras paskambino pasikonsultuoti su Lietuvos pašto darbuotojais. Čia, anot pašnekovo, buvo paaiškinta, kad jeigu netenkina Lietuvos pašto siūlomos paslaugos kaina, tuomet jis turėjo rinktis kitą siuntų vežimo bendrovę.

"Paklausiau, ar jie matė "AliExpress" pasirinkimą Lietuvos paštas? Tokio pasirinkimo net nėra. O man vėl kartoja: "Turėjote nurodyti kitą siuntų vežimo bendrovę, jei netinka Lietuvos paštas", – sako vyras.

Rimantas paklausė, kokiu būdu jis pats gali deklaruoti siuntinį. "Sulaukiau atsakymo, kad tokio pasirinkimo nėra. Tai, kaip supratau, yra taip: arba susimoku 8,69 euro Lietuvos paštui už tai, kad jie pateikia deklaraciją už mane, ir dar muito mokesčius, arba siuntos išvis negaunu. Tai yra tiesioginis ir atviras valstybinės bendrovės reketas. Nežinau, ar gali būti akivaizdžiau", – sako Rimantas, dar nenusprendęs, ar siuntą išvis atsiims.

Skaitytojas teigia, kad su tokiu dideliu mokesčiu jis susiduria pirmą kartą. "Anksčiau esu gavęs iš skirstymo centro elektroninį laišką, sumokėjau nedidelę sumą ir gavau siuntą. Tada šoko nepatyriau, o šis atvejis yra absurdas – aišku, gal pasirausęs įstatymuose ir rasi atsakymus, tačiau informacijos trūksta, o net Lietuvos paštui paskambinus, sako, kad turi mokėti ir neturi kito pasirinkimo. Kol nepradedi pats aiškintis, tol jie nutyli informaciją", – nuostabos neslepia vyras.

Deklaravimas per Lietuvos paštą kainuoja 8,69 euro – beveik pusę kuprinės kainos – ir jokio kito pasirinkimo aš neturiu. O man dar teks ir mokesčius muitinei susimokėti.

Prekėms iki 22 eurų

Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius teigė, kad iš trečiųjų šalių atlygintinai įsigytos prekės, gautos paštu ar per skubių siuntų tarnybas, kuriose nėra akcizais apmokestinamų prekių ir kurių vertė neviršija 22 eurų, importo mokesčiais (PVM) neapmokestinamos, tad tokios siuntos muitinei nedeklaruojamos.

Anot V.Volungevičiaus, siuntos muitinei nedeklaruojamos ir tuomet, jeigu jos gautos iš internetinės parduotuvės, veikiančios ES šalyje narėje, kuri nėra tarpininkė siunčiant prekes iš trečiosios šalies.

"Nurodytus atstovavimo muitinėje paslaugos mokesčius nustačiusi ne muitinė, bet šios paslaugos teikėjas – Lietuvos paštas arba skubių siuntų vežėjai, jų atstovai muitinėje, deklaruojantys siuntas. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad apskaičiuojant PVM į prekės apmokestinamąją vertę turi būti įtraukiamas ir atstovavimo muitinėje paslaugos mokestis", – anot V.Volungevičiaus, deklaravimo paslaugos mokestis, prekes gaunant per skubių siuntų vežėjų atstovus muitinėje, siekia apie 20 eurų.

Be tarpininkų – nė iš vietos?

Kalbinti žmonės, turintys nemažai patirties siunčiant prekes iš trečiųjų šalių, lyg susitarę tvirtino – pačiam asmeniui deklaruoti gautą siuntą nėra galimybių. "Tai padaryti be tarpininkų Lietuvoje yra neįmanoma. Jie pasiima dalį mokesčio sumos, o darbo daug neįdeda – užpildo vos vieną lapą", – pasakojo kaunietis Alius.

"Lietuvos paštas laikomas turinčiu pašto siuntų siuntėjų arba gavėjų įgaliojimą deklaruoti tokias siuntas, kurių vertė neviršija 1 000 eurų, o neto masė neviršija 1 000 kilogramų, šių asmenų vardu, jeigu jie nėra iš anksto informavę pašto, kad pageidauja deklaruoti jų siunčiamas arba gaunamas pašto siuntas patys arba paskirdami kitą atstovą muitinėje. Kai šias prekes siuntėjai arba gavėjai pageidauja deklaruoti patys ar naudodamiesi kitų atstovų paslaugomis, turi apie tai iš anksto, iki pašto siuntose siunčiamų prekių pateikimo muitinei, raštu, elektroniniu paštu ar telefonu informuoti paštą. Apie tai neinformavus pašto, laikoma, kad pašto siuntų siuntėjai arba gavėjai įgaliojo šią įmonę jų vardu deklaruoti pašto siuntose siunčiamas prekes", – aiškino V.Volungevičius.

Anot pašnekovo, standartinės muitinės deklaracijos muitinei pateikiamos elektroniniu būdu Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos (MDAS) priemonėmis. Pageidaudamas prekes muitinei deklaruoti pats, asmuo turi pasirašyti rašytinę sutartį su teritorine muitine dėl deklaravimo duomenų teikimo elektroniniu būdu. Pasirašius sutartį ir gavus prisijungimo duomenis MDAS, elektroninės deklaracijos pildomos naudojantis MDAS Verslininko portalu nemokamai.

Atitenka Lietuvos paštui

Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė tikino, kad pačiam asmeniui deklaruoti savo siuntą yra sudėtinga.

"Jeigu klientas nori pats deklaruoti siuntinį, tuomet Lietuvos paštą turi informuoti iki duomenų pateikimo muitinei. Pačiam žmogui tikrai labai sudėtinga pateikti deklaracijas, – teigė V.Budrienė ir pridėjo, – deklaravimo paslaugos mokestis 8,69 euro visiškai atitenka deklarantui (šiuo atveju Lietuvos paštui, red. past)."

Siuntos laukęs vyras tikina, kad informacijos apie mokesčius siunčiantis siuntas trūksta, o Lietuvos paštas neskuba nieko aiškinti, kol pats žmogus nepradeda gilintis.

Lietuvos pašto atstovė teigė, kad norintys sutaupyti pinigų turėtų kreiptis į Vilniaus teritorinę muitinę ir deklaruoti siuntas patys. "Skundų dėl deklaravimo mokesčio pasitaiko nedaug, nes Lietuvos pašto deklaravimo mokestis nėra didelis palyginti su kitais vežėjais, – V.Budrienė teigė, kad tiksliai negali pasakyti, kiek žmonių siuntų nepasiima. – Lietuvos paštas neseka tokių duomenų, tačiau tokių klientų yra nedaug. Dažniausiai žmonės yra susipažinę su mokesčių procedūromis ir pasiskaičiavę, kiek jiems iš viso kainuos siunta. Be to, žmonės ir paskambina pasiteirauti bei pasikonsultuoti."

Lietuvos pašto atstovė priminė, kad nuo 2021 m. šioje srityje laukia dideli pokyčiai – PVM mokėsime iškart pirkdami prekes, o tai reiškia, kad importo mokesčiai bus taikomi jau nuo 0 vertės siuntos iš trečiųjų šalių.

Daugiau patirties siunčiantis prekes turintys žmonės pasakojo, kad užsisakant prekes jie itin atidžiai išnagrinėja pateiktą informaciją, renkasi tas prekes, kurioms netaikomas šis mokestis ar ieško bendrovių, kuriose susimoka šiek tiek brangiau už norimą daiktą, tačiau tada netenka mokėti deklaravimo paslaugos mokesčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
22 EUR todėl, kad Litais kažkada buvo 75 Lt: 75/3.4528 = 21.72 EUR ->22 EUR. Tačiau muito mokestis mokamas tik nuo 150 EUR, o pašto "atstovavimo muitinėje mokestis" 8.69 EUR mokamas ir kai prekės kaina yra nuo 22.01 EUR iki 150 EUR. Matyt dėl importo PVM irgi reikia kažkokius popierinius ar elektroninius popierėlius muitinei pateikti. Ir realiai atstovavimo mokestis yra ne 8.69 EUR, o 8.69*1.21=10.51 EUR Skelbiamas 8.69 EUR, todėl, kad įmonės paprastai viską skaičiuoja be PVM, realiai PVM sumoka žmogus. Už 22.01 EUR prekę reiks primokėti (22.01+8.69)*.21+8.69=15.14 EUR, o tai sudarys 15.14/22.01*100=68.78691 ~68.79% nuo siuntos kainos. Jei nenorit susidgadinti nuotaikos - nesisiųskit mažos vertės siuntų > 22 EUR (įeina ir siuntimo mokestis). Nuo 2021 m. tikėtina importo PVM bus visoms prekėms nepriklausomai nuo siuntos vertės, tik kaip tada su "atstovavimo mokesčiu"? Logiškai mąstant, jo turėtų nebelikti.

Kis

Kis portretas
Bijau suklysti,bet mokesciai prasideda nuo 25 euro,mazesnems kainoms problemu nera.N metu siunciu pabrikuskes is Kinijos ir neturejau jokiu problemu,gal todel ,kad kainos neperkope tu leidziamu.

Politikas

Politikas portretas
Neatsiimkit prekės. Tegul suka galvas ir gražina prekes siuntėjui už savo (tai yra pašto) pinigus. Cha... Cha... Cha...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių