Quantcast

Laisvės alėjoje – didelio atgarsio sulaukusios LGBT eitynės (vaizdo įrašas)

Kauno centre šeštadienį prasidėjo „Kaunas Pride“ eitynės, kuriomis siekiama atkreipti dėmesį į LGBTQ+ bendruomenės žmonių problemas. Portalas kauno.diena.lt suteikia galimybę eiseną stebėti tiesiogiai!

Šimtų žmonių kolona, pasipuošusi vaivorykštės vėliavomis ir šūkiais, tokiais kaip „Born this way“ (angl. toks gimiau) ir „Mums nerūpi jūsų vaikai“, pajudėjo Laisvės alėja skambant energingai mušamųjų muzikai.

Renginio organizatoriai dalyvius aprūpino rožinėmis veido kaukėmis, ant kurių parašyta „Tyla = mirtis“.

Renginį saugo gausios policijos pajėgos: šimtai pareigūnų tikrina į miesto centrą ateinančius žmones ir prižiūri tvarką. Centrinės miesto gatvė atitverta tvoromis.

Policija taip pat praneša fiksavusi keletą incidentų, yra sulaikytų asmenų.

Eitynių dalyviams besirenkant, Nepriklausomybės aikštėje skambėjo tiek palaikančių juos miestiečių pasisakymai, tiek pasipiktinusių gyventojų balsai.

„Tai yra gamtos dovana ir mes nieko nepakeisime. (...) Jie – žmonės, didesni žmonės, nei tie, kurie prieš“, – kalbėjo vyresnio amžiaus vyras, atėjęs palaikyti dalyvių.

Tuo tarpu ant Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, žinomos kaip Soboras, laiptų susibūrė grupelė žmonių, kalbėjusių maldas.

„Niekas jų... aš taksistu buvau, veždavau juos ir panašiai. Lai susirenka, bet žmonės labiausiai piktinasi dėl eitynių, o ne dėl to, kad jie yra“, – kalbėjo buvęs politikas Vytautas Šustauskas, taip pat atėjęs į renginį.

Į renginį iš Vilniaus atvykęs Venjaminas, pasipuošęs aukštakulniais ir rožiniu sijonu, pasakojo, kad į Lietuvą prieš kelerius metus persikraustė iš Maskvos.

„Čia, Lietuvoje, laisviau, esu laisvas“, – žurnalistams sakė jis.

Jis teigė, jog žmonės jį pamatę reaguoja „beveik normaliai“.

Eitynės vyksta nuo Nepriklausomybės aikštės prie Soboro Laisvės alėja iki jos pabaigos, tuomet jų dalyviai apsisuks ir judės tuo pačiu maršrutu atgal. Eitynės pasibaigs vėl susirenkant Nepriklausomybės aikštėje.

Dar penktadienio vakarą Laisvės al. pradėti statyti atitvarai, skirti eisenos dalyvių ir atvykusiųjų pasižiūrėti atskyrimui.

Policija pranešė, kad Kauno miesto centrinėje dalyje šeštadienį bus apribojamas eismas, galimos asmenų ir jų turimų daiktų patikros, siekiant įsitikinti, ar su savimi nėra gabenami draudžiami daiktai į renginio vietą.

Daug dėmesio ši eisena sulaukė dėl Kauno miesto savivaldybės pozicijos atsisakyti derinti maršrutą. Eisenos rengėjai dėl galimybės žygiuoti miesto centru kreipėsi į teismą. Teigiamas šio sprendimas savivaldybės buvo apskųstas. Apeliacija atmesta eitynių išvakarėse.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Ramūnas Gadliauskas žurnalistams sakė, jog teismo neįtikino savivaldybės pateikti argumentai dėl Laisvės alėjoje vykstančių statybos darbai, dėl per mažo praėjimo ploto.

Po savivaldybei nepalankaus teismo sprendimo, nurodančio, kad ši per pusdienį privalo suderinti eisenos maršrutą, Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras akcentavo niekur nedingusią grėsmę.

„Svarbu pabrėžti, kad tokia nutartimi didžiąją dalį atsakomybės už galimus renginio padarinius šiuo atveju prisiima pats teismas“, – teigė P. Keras.

V. Skaraičio/Fotobanko nuotr.

Teisme pasisakę policijos atstovai abejojo dėl galimybių užtikrinti gausios eisenos dalyvių ir kitų žmonių saugumą, ne tik dėl pasirodžiusių pranešimų apie galimas provokacijas ar kitokius nekorektiškus nepritariančiųjų veiksmus LGBT atstovų atžvilgiu.

Ilgai vengęs pasisakyti LGBT eitynių tema Kauno meras Visvaldas Matijošaitis iš pradžių tvirtino, kad jam – visi lygūs, tačiau nesusilaikė pajuokavęs. Paklaustas apie Kauną užplūdusią paslaptingą smarvę, meras tarstelėjo, kad nemalonus kvapas atsirado dėl planuojamo parado. Tačiau kalbėdamas visai rimtai jis tikino, kad viskas priklausys nuo teismo sprendimo.

„Viskas bus taip, kaip nuspręs teismas. Mūsų nuomonė yra tokia, jų prašymas – kitoks. Jeigu teismas nuspręs leisti, tegu vaikšto“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Kauno meras.

Eisenai sutelktos sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos. Saugumą užtikrinti padės ir organizatorių suburti savanoriai. Pareigūnai ruošiasi įvairiems renginio scenarijams, neatmetama ir riaušių tikimybė.

Eisenos organizatoriai savo kvietimo į paradą atšaukti neplanavo, buvo pasiryžę žygiuoti ir be leidimo.

Paradas organizuojamas kaip seksualinių mažumų atstovų protesto akcija su šūkiu „Mes esame visur“. Šių eitynių tikslas, anot rengėjų, padrąsinti laisvai gyventi savo gyvenimus.

Ketvirtadienį su „Kaunas Pride“ rengėjais susitiko Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Eisenos organizatoriai jai pristatė reikalavimus dėl LGBTQ+ bendruomenės teisių užtikrinimo. Tarp jų – dėl teisės tuoktis ir įsivaikinti.

„Neapykantos kalba ir kurstymas nėra „nuomonė“ – tai turi realių ir skausmingų padarinių mūsų gyvenimams ir saugumui. Todėl turime stengtis ne „sutilpti“ visi ir gerbti „visas“ „nuomones“, o aktyviai kovoti ir pasmerkti homofobijos, bifobijos ir transfobijos apraiškas“, – kviesdami į eiseną dar gegužę rašė aktyvistai.

„Mes esame visur, todėl nenorime slėptis. Mes esame visur, todėl norime laisvai gyventi savo gyvenimus be patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, be smurto gatvėje ir mokykloje. Mes esame visur, todėl neleisime prisidengiant tradicinėmis vertybėmis spręsti už mus. Mes esame visur, todėl reikalaujame teisinių ir socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą, lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją. Mes esame visur, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“. Mes esame visur, todėl „Kaunas Pride“, – argumentuoja organizatoriai.

Nuo 12.50 val. kviečiame eiseną stebėti tiesiogiai mūsų portale ir Kauno dienos feisbuko paskyroje!

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va taip

Va taip portretas
Kaip tau norisi spręsti už kitus ir žinoti ar laimingas aš ar ne... Su kuo galiu susitikinėti ir mylėtis. Gerai, kad mes jau virš 30 metų laisvi ir tokie žmonės, kurie nori kitus kontroliuoti jau yra istorija arba nueinanti istorija. Tuo mes ir skiriamės, kad tu nori už kitus spręsti kas su kuom turi būti laimingas, o man užtenka to, kad aš ir aplink mane esantys žmonės yra laimingi.

Birutė

Birutė portretas
Kauniečiai turėjo eiti klausyti varpų koncerto, o ne žiūrėti, kaip užtvarose, saugomi grotų, žygiuoja spalvoti ligoniai. Ar jie tikrai yra visur, kaip rašo savo plakatuose? Gal jie Dievai?

geda

geda portretas
geda..... kauno merui ACIUU,laikesi zmogus iki paskutinio,puikus vyras dekui jums
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių