Quantcast

Senas vamzdis kiršina gyventojus: vieno buto šeimininkai atsisako įleisti meistrus

P.Lukšio g. 29-ojo namo gyventojai užsimojo pakeisti seną ir nesaugų vamzdyną, tačiau susidūrė su nenumatytomis kliūtimis – vieno buto šeimininkai atsisako įleisti meistrus.

Supuvę vamzdynai

Ketvirto ir penkto aukštų butuose meistrai naujai pakeitė vamzdžius, tačiau trečiame aukšte gyvenantys kaimynai santechnikų įsileisti nepanoro, todėl darbus buvo galima atlikti tik iš dalies.

„Vonios kambaryje palikta 48 m. senumo nusidėvėjusio, avarinio (surūdijusio, įskilusio, skleidžiančio kvapus) 0,5 m kanalizacijos ir 1 m vandentiekio vamzdyno, kuris vonios su bendru tualetu kambaryje bet kada gali prakiurti“, – piktinosi namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Pasak moters, po ja gyvenantys kaimynai atsisakė į butą įleisti santechnikus, o ankstesnis savininkas prieš septynerius metus darė remontą ir nepaliko priėjimo prie bendrojo naudojimo vamzdžių. Todėl dabar esą nenorima ardyti apdailos.

„Savininkės imperatyvi pareiga įsileisti namo administracijos įgaliotus atstovus į savo butą ar kitas jam priklausančias patalpas remontuoti bendrojo naudojimo mechaninės, techninės, elektros ir kitokios įrangos yra įtvirtinta CK 4.83 str. 5d., tačiau savininkė šios pareigos nevykdė ir į butą neįleido“, – skunde dėstė P.Lukšio g. 29 namo gyventoja.

Be trečiojo aukšto buto sutikimo santechnikai negalėjo atlikti visų vamzdyno keitimo darbų, todėl juos pakeitė tik iš dalies. Ketvirto ir penkto aukšto vamzdžiai buvo sujungti naujomis jungtimis, padaryta viskas, kaip turi būti. Tačiau problema išliko tarp ketvirto ir trečio aukštų. Čia nauji vamzdynai sujungti su kone pusšimčio metų senumo vamzdžių atkarpomis, tad niekas negali suteikti garantijų, kad tokia konstrukcija ilgai tarnaus.

„Keičiamas senas vamzdis tiesiog visas sutrupėjo, nieko iš jo neliko“, – pridūrė kaunietė.

Nepatenkinti: gyventojai skundžiasi, kad būsto administratorius netinkamai sprendžia senų vamzdžių keitimo problemą. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Prasta komunikacija

Vietos gyventojai pasakojo, kad su santechnikais vamzdynų keitimo darbai derinti net kelis kartus. Iš pradžių trečiojo aukšto kaimynai  sutiko leisti per jų butą tiesti vamzdžius, tačiau paskui persigalvojo.

Daugiabučio gyventojai įsitikinę, kad namą administruojančios bendrovės „Civinity namai“ vadybininkas netinkamai atliko savo pareigas ir neužtikrino, kad sutriušę vamzdžiai būtų pakeisti.

„Kauno dienai“ daugiabučio gyventoja pasakojo, kad viršutinių aukštų gyventojai į būsto administratorių kreipėsi dar gegužę. „Civinity namai“ vadybininkas Tomas Bychovecas, atliekantis P.Lukšio g. 29-ojo namo priežiūrą, gyventojams pasakė, kad atliekant vamzdžių keitimo darbus į apatinio aukšto butą esą patekti nereikės. Vėliau paaiškėjo, kad tokia informacija buvo klaidinga.

„Gegužės 13 d. atvykus santechnikams paaiškėjo, kad jie negali atlikti darbų, nes, norint kokybiškai sujungti vamzdžius, būtina patekti ir į apatinį butą. Tai visai priešinga informacija, nei sakė vadybininkas. Trečio aukšto buto savininkės neatidarė durų, meistrų neįsileido. Todėl santechnikai atidėjo darbus, nusprendė juos atlikti gegužės 19 d., jei tik turės galimybę patekti į trečio aukšto butą“, – įvykių chronologiją dėstė „Kauno dienos“ skaitytoja.

Keičiamas senas vamzdis tiesiog visas sutrupėjo, nieko iš jo neliko.

Viršutinių aukštų gyventojai bandė kalbėtis su kaimynais dėl galimybės keisti vamzdžius. Buvo rastas sutarimas, kad visiems tinkamas laikas – gegužės 20 d. Tačiau vėliau trečiame aukšte esančio buto savininkės persigalvojo ir vėl santechnikams užtrenkė duris. Motyvas – nenoras ardyti apdailos, nes vamzdžiai esą uždengti.

Gyventojai vėl bandė susidariusią senų vamzdynų problemą spręsti per būsto administratoriaus „Civinity namai“ vadybininką.

„Bendra namo inžinerinė įranga turi būti atvira ir lengvai prieinama, tačiau namo vadybininkas niekada neorganizavo apžiūros, ar butuose paliktas priėjimas ir galimybė patikrinti bendro naudojimo vamzdyno būklę ar ją remontuoti“, – stebėjosi skundo autorė.

Būsto administratorius nematė pažeidimų, kad kai kuriuose butuose nėra galimybės prieiti prie vamzdžių. Vis dėlto gyventojai gavo pažadą, kad problema bus išspręsta iki sutarto santechnikų vizito. Tačiau ir gegužės 20 d. santechnikų vizitas į P.Lukšio g. 29-ąjį namą buvo bergždžias, nes į vieną butą ir toliau nebuvo galima patekti. Kaip teigė moteris, kuri kreipėsi į „Kauno dieną“, vadybininkas nieko nepadarė, nekomunikavo nei su trečio aukšto gyventojais, nei su santechnikais, todėl meistrai veltui gaišo savo laiką.

„Vadybininkas nesiėmė jokių administracinių priemonių, kad užkirstų kelią netinkamiems ir neteisėtiems veiksmams, t. y. neišaiškino apatinio buto savininkei jos pareigų (kad nebūtų pažeidžiamos kitų butų savininkų teisės) ir atsisakymo pasekmių“, – teigė daugiabučio namo gyventoja.

Moteris dienraščiui prasitarė, kad būsto administratoriai buvo nurodę, kad vamzdyno keitimo darbų netęs ir siūlę laukti vandentiekio avarijos. Tada esą bus galima patekti į trečiojo aukšto butą ir tinkamai pakeisti vamzdžius.

Kelia vieną sąlygą

„Kauno diena“ susisiekė su daugiabučio gyventoja, nesutinkančia į butą įsileisti meistrų.

Moteris dienraščiui aiškino, kad jos bute vamzdžiai jau pakeisti naujais. Probleminė vieta yra ties perdangomis. Ji nurodė, kad į butą santechnikus įsileistų tik tuo atveju, jei vamzdynai būtų keičiami visame name, o ne tik pas kai kuriuos kaimynus.

„Mūsų bute visi vamzdynai pakeisti nuo perdangos iki perdangos, jokių vandens nutekėjimų nėra. Ko ta kaimynė nori, aš nežinau. Gali būti, kad ten ties perdanga liko kažkiek nepakeista, bet nebūtina to dabar keisti, nes ji tvirta, pro ją vanduo nebėga.

Aš kreipiausi į namo administratorių ir pasakiau, kad, jei daro viso vamzdyno planinius tvarkymo darbus nuo penkto aukšto iki rūsio, tada tegul kreipiasi. Su antro aukšto butu mano jungtis irgi gali būti nepakeista“, – kalbėjo trečiame aukšte gyvenanti moteris.

Supuvę: santechnikai naujus vamzdžius sujungė su beveik pusšimčio metų senumo jungtimi. / Skaitytojo nuotr.

Domisi ir savivalda

Dėl kaimynų nenoro įsileisti santechnikų ir būsto administratorių abejingo požiūrio sprendžiant problemą vietos gyventojai skundais užvertė ir Kauno miesto savivaldybės specialistus. Šie pripažino, kad problema žinoma, o bendrovė „Civinity namai“ dėl šios situacijos stebima.

„Gavę P.Lukšio g. 29 namo gyventojų skundą nieko nelaukę kreipėmės į būsto administratorių UAB „Civinity namai“, kad išsamiau paaiškintų susidariusią situaciją ir imtųsi visų įmanomų problemos sprendimo būdų. Jų atstovai patvirtino, kad vieno iš butų savininkai nesutinka, jog jų namuose būtų atliekami numatyti remonto darbai. Planuojama į šiuos gyventojus kreiptis pakartotinai, o nepasiekus kompromiso – esamą situaciją spręsti teisme“, – komentavo Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis.

Jis pažymėjo, kad būsto administratoriui neatlikus būtinų remonto darbų, Kauno miesto savivaldybė spręs dėl neplaninio valdytojo veiklos patikrinimo pradėjimo.

Kreiptis į teismą?

Būsto administratoriaus „Civinity namai Kaunas“ direktorius Rokas Drąsutavičius dienraščiui patvirtino, kad dalis vamzdyno liko nepakeista, nes apatinio buto savininkas nesutinka įsileisti bendrovės „Civinity namai“ meistrų atlikti vamzdyno apžiūros ir keitimo darbų.

„Mūsų siekis – užkirsti kelią kylančioms grėsmėms ir avarijoms, todėl dedame visas pastangas bandydami bendrauti su apatinio buto savininku ir paaiškinti atliekamų darbų svarbą. Tačiau savininkas atsisako bendradarbiauti ir įsileisti įmonės meistrus, kad užbaigtų pradėtus darbus“, – komentavo R.Drąsutavičius.

„Civinity namai Kaunas“ direktorius nurodė, kad daugiabučio namo administratorius įstatymų numatyta tvarka negali skirti baudų ar įspėjimų gyventojams, jei jie neįsileidžia meistrų ar uždengia namui svarbius inžinerinius elementus. Namo administratorius teisinosi, kad deda pastangas spręsti nepakeistų vamzdynų problemą, o jei nebus rasta sutarimo, gali būti kreipiamasi į teismą.

„Bandome kalbėtis su apatinio buto savininku, laukiame galutinio savininko atsakymo. Jeigu savininkas vis dėlto nuspręs neįsileisti meistrų į patalpas – svarstysime, ar kreiptis į teismą dėl leidimo atlikti apžiūros ir remonto darbus“, – dėstė R.Drąsutavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
Na man keistas trečio aukšto gyventojų nenoras įsileisti. Juk jei per tą sudūrimą įvyks avariją, tai aplies būtent jų butą. Mes kai keitėmės pas save vamzdžius, iš karto ėjom pas viršutinius ir apatinius kaimynus, kad ir jie vienu kartu pasikeistų, kad neliktų jokių dešimtmečius trūnijančių vamzdžių, nes kas iš to, jei mes pasikeičiam, o viršutiniuose aukštuose sudėtos senienos, kurios gali bet kada paleisti ant mūsų vandenį. O kad apdaila sudėta, tai ir yra tik trečio aukšto problema, nes namo naudojimo taisyklėse numatyta, kad turi būti bendro naudojimo vamzdžiai prieinami. Pas mus irgi yra apdaila, tik kad ir padaryta ant durelių, tad laisvai galima prieiti prie vamzdyno. Reikia tik išmonės, kaip gražiai uždengti vamzdžius, bet, reikalui esant, būtų galima lengvai prie jų prieiti.

Žinantis iš skaudžios patirties

Žinantis iš skaudžios patirties portretas
Tapo labai madinga keitinėti vamzdžius gabalais, o pasekmės būna labai liūdnos.Rašau tiek administratoriui, tiek 4-o ir 5-o aukšto gyventojams. Visų pirma ar atlikta tariamai supuvusio, gabalais krentančio vamzdyno ekspertizė.Šiais laikais labai paprasta, Yra specialios vaizdo kameros. Ar įvertino trūkusius vamzdžius specialistai, ar surašė defektinius aktus? Ar paskaičiavo ir nustatė remonto darbų kainas? Ar tinkamai informavo namo bendrasavininkius? Kas tie mistiniai SANTECHNIKAI? Ar tai įmonė, ar tai individualūs meistrai? (Kas atsakys už nekokybiškai atliktą darbą?) Ar turintys tiems darbams atlikti reikiamą kvalifikaciją? Ir dar daug kitų klausimų... Taip 3-o aukšo gyventijai privalo įsileisti komisiją apžiūrėti bendroje nuosavybėje esančius vamzdynus, bet be kvalifikuotų atsakymų į mano nurodytus klausimus, bei atliktų veiksmų gali ir nesutikti atlikti darbus. Beje teisingas 3-io aukšto gyventojų reikalavimas, tokiu atveju atlikti viso namo (48 metų senumo) vamzdynų keitimą.

Bronius

Bronius portretas
Advokatei. Ar administratorius pagal CK reikalavimus neprivalo atsiklausti namo bendrasavininku ar sutinka mokėti siūlomą kainą? Šiuo metu tai neklausia, vykdo atvirą vagystę, kiek pasakė tiek privalai mokėti. O įkainiai tai sutartiniai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių