Quantcast

Schema: tėvai dėl vietos mokykloje pasiryžę mokėti 500 eurų

Prano Mašioto pradinės mokyklos prioritetas teikiamas Šilainiuose gyvenantiems vaikams. Kitur gyvenantys tėvai pasiryžę apgaulei dėl eilės į šią mokyklą ir už tai siūlo sumokėti šimtus eurų.

Sumokės už deklaravimą

Prasidėjo vaikų registravimas į švietimo įstaigas. Atrodo, kai kurie tėvai pasiryžę bet kam, kad jų vaikai patektų būtent į P.Mašioto mokyklą.

Internete pradėjo plisti vieno tėvo kreipimasis į tam tikrais adresais gyvenančius kauniečius, kurie patenka į P.Mašioto pradinei mokyklai priklausančią teritoriją. Vyras už vaiko gyvenamosios vietos deklaravimą šiais adresais ketina sumokėti 500 eurų.

„Ieškau žmonių, kurie gyvena šiais adresais ir labai trumpam laikui galėtų deklaruoti mano vaiko gyvenamąją vietą. Jis stoja į P.Mašioto mokyklą. Maksimaliai mėnesio laikotarpiui. Sumoku 500 eurų“, – socialiniuose tinkluose tokį siūlymą pateikė Donatas T.

Jis ieškojo žmonių, kurie gyvena Jotvingių g. 11,13,15 namuose. Taip pat Kuršių g. 60, Rasytės ir Vėtrungės gatvių pradžioje. Būtent čia vaikas turi būti deklaravęs gyvenamąją vietą, kad gautų vietą pradinėje mokykloje.

Sulaukė daug reakcijų

Toks siūlymas sulaukė daug kitų tėvų reakcijų. Vieni piktinosi, kad taip už pinigus nori vaiką prastumti į P.Mašioto pradinę mokyklą, kiti buvo įsitikinę, kad toks planas neišdegs, nes vien deklaruoti vaiko gyvenamosios vietos neužtenka.

„Kaip aš negaliu pakęst šitų „pižonų“ tėvų, kurie savo „aukselius“ už pinigus nori įkišti į neva prestižines įstaigas, apeidami visas taisykles ir pan. Geriau investuokite tuos pinigus į vaiką, tai nereikės ieškoti spec. įstaigų ir bus gerai“, – piktinosi Dovilė.

Kiti kauniečiai aiškino, kad, registruojantis į laukiančiųjų eilę P.Mašioto mokykloje, svarbu, kada deklaruota gyvenamoji vieta Šilainiuose. Be to, kauniečiai pastebėjo, kad kartu su vaiku turėtų būti deklaruota ir vieno iš tėvų gyvenamoji vieta. „Kitu atveju nieko nebus“, – pažymėjo Mindaugas.

„Prisiregistravau kartu su vaiku ir jis nepateko, nes registracija nesena. Neaišku, ar ir jūs pateksite tik dabar prisiregistravę“, – savo patirtimi pasidalijo kitas kaunietis.

Eilės: į P.Mašioto mokyklą stojančiųjų eilėje laukia apie pusšimtis vietinių vaikų ir dar apie 80 iš kitų rajonų. Vyčio Šulinsko nuotr.

„Priregistravus vaiką gegužę, sistemoje jis atsiras tik birželį, taigi pavėlavote“, – savo nuomonę išsakė dar vienas.

„Šilainiuose ir taip yra problemų su švietimo įstaigomis. Tikrai pavėlavote“, – antrino Aurelija.

Nors įrašo autorius teigė, kad vaikas deklaruotas minėtais adresais būtų vos mėnesį, socialinio tinklo „Facebook“ naudotojai diskutavo, kad gali kilti problemų.

„Paskui išdeklaruoti negalėsi, juk vaikas gatvėje negali būti. Mes net buto negalėjome parduoti, kol vaiko gyvenamosios vietos kitur nedeklaravome“, – savo patirtimi pasidalijo Dovilė.

Ieškau žmonių, kurie gyvena šiais adresais ir labai trumpam laikui galėtų deklaruoti mano vaiko gyvenamąją vietą. Jis stoja į P.Mašioto mokyklą.

Galioja taisyklės

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė „Kauno dienai“ aiškino, kad tėvai turi teisę parinkti vaikams tinkamą švietimo įstaigą, tačiau galioja tam tikros taisyklės.

„Be abejo, tėvai turi teisę keisti vietos deklaravimo duomenis, tačiau tai daryti siekiant vaiko patekimo į pageidaujamą ugdymo įstaigą nėra tikslinga. Kadangi deklaruota gyvenamoji vieta nebūtinai garantuoja vaiko patekimą į mokyklą.

Tai priklauso nuo to, kiek prašymų pradėti mokytis pagal pradinio ugdymo programą iš mokyklai priskirtos teritorijos yra gauta. Tais atvejais, jei prašymų yra daugiau, nei mokykla gali priimti, atsižvelgiama į gyvenamosios vietos deklaravimo datą“, – pažymėjo specialistė.

Ji aiškino, kad siekiant apriboti galimus piktnaudžiavimo atvejus, kai gyvenamoji vieta deklaruojama labai trumpam laikui, duomenys yra atnaujinami kiekvieno mėnesio 10 dieną. Be to, vien vaiko gyvenamosios vietos deklaruoti kažkur pas svetimus žmones negalima. Tai padaryti kartu turi ir bent vienas iš tėvų.

„Turi būti deklaruotas vaikas ir vienas iš tėvelių. Kiek vaikas turi būti pragyvenęs, jokiame dokumente nėra apibrėžta“, – teigė O.Gucevičienė ir dar kartą pakartojo: jei švietimo įstaigoje yra didelės eilės, pirmumas teikiamas pagal deklaravimo datą.

Švietimo skyriaus vedėja aiškino, kad duomenys iš gyventojų registro Savivaldybės prašymų priėmimo informacinėje sistemoje pasikeičia iki kito mėnesio 10 dienos.

„Tačiau tėveliai, net ir naujai deklaravę gyvenamąją vietą, turi galimybę su prašymu ir deklaruotą gyvenamąją vietą patvirtinančiu dokumentu kreiptis į P.Mašioto pradinę mokyklą. Prašymas bus nagrinėjamas kartu su el. būdu pateiktais prašymais ir patekimas ar nepatekimas priklausys nuo prašymų skaičiaus ir mokyklos galimybių“, – komentavo O.Gucevičienė.

Ji pripažino, kad norinčiųjų patekti į P.Mašioto mokyklą yra itin daug. Šiuo metu eilėje laukia 54 vaikai iš mokyklai priskirtos teritorijos, beveik tiek pat iš gretimų mikrorajonų ir dar 27 vaikai iš viso Kauno.

„Vaikai, kurie priklauso mokyklos teritorijai, tačiau nepatenka į ją, bus siunčiami į kitą artimiausiai namų esančią įstaigą, turinčią laisvų vietų“, – apie tai, kad tėvai gali leisti vaikus ir į kitas Kauno mokyklas, nurodė Švietimo skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Brangieji ar ne tas pats kur jusu vaika padarys bemoksli berašti dunduka vištom gaudyti

Senelis

Senelis portretas
Gal ir nevisai į temą, bet labai blogai, kai vidurines mokyklas, kurios yra tiesiog kieme, padarė aštuonmetem (nežinau kaip vadinasi, kad ir Brazdžionio)Reikės moksleiviui eiti po aštuonių klasių O dar baisiau, kai turčiai sugalvojo mokamas ar "prestižines" (KTU liciejus, gimnazija ir t.t.)steigti, tai ir prasidėjovisa šita velniava. Ačiū reformų darytojams, o dar ką dabar sugalvos mūsų Šiugždinienė? Kada baigsis Kauno mokyklų jungimas, atjungimas?

bnbnbn

bnbnbn portretas
yra ir kitų geru mokamų privačių mokyklų. Blogiausiu atveju veskit į pagal gyv vietą priklausančią, paskui ieškokit vietos. Būna ir per mokslo metus vieta atsiranda.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių