Quantcast

Sąvartynai kelia atliekų kainas: Kaunas žada gyventojų labai neskriausti

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (KRAC) penkis kartus pakėlė vadinamąjį „vartų mokestį“ į sąvartynus. Miesto savivaldybės atstovai tikina, kad Kaunas dės visas pastangas, kad gyventojams atliekų išvežimo mokestis ženkliai nepadidėtų.

„Pagrindinė mokesčio į sąvartynus didėjimo esmė – Vyriausybės nutarime yra numatyta, kad iki šiol į valstybės biudžetą mokėjome 5 eurus, o nuo 2020 metų sausio 1 dienos už kiekvieną į sąvartyną atvežtą atliekų toną mokėsime 27,51 euro. Tai yra ženklus padidėjimas, tad taryboje reikėjo sureguliuoti šį mokestį. Jei KRAC dalininkai pritars tokiam mokesčiui, jis nesikeis metus, tad daugiau augimo gyventojų mokesčiams neturėtų būti. Tačiau mes negalime nieko atsakyti už valstybinius sprendimus. Savivaldybė deda visas pastangas, kad kaina gyventojams už atliekas neaugtų“, – apie tai, kaip Vyriausybės sprendimai daro įtaką atliekų mokesčių kilimui bei tai, jog Kauno savivaldybė ketina ieškoti būdų, kaip gyventojams nedidinti atliekų tvarkymo mokesčio, aiškino Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Savivaldybė deda visas pastangas, kad kaina gyventojams už atliekas neaugtų.

Anot jos, pagal Atliekų tvarkymo įstatymą ir visas Europos direktyvas, atliekos turi būti tvarkomos tam tikra tvarka. Pirmiausia yra vengimas, kuris priklauso nuo visų vartotojų, ar jie rinksis taršius produktus, ar tuos, kuriuos galima perdirbti, o gal išvis bandys mažinti vartojimą. Kitas etapas – rūšiavimas ir perdirbimas. Tačiau R.Savickienė pažymėjo, kad daugiau nei 30 proc. atliekų negali būti perdirbamos, nes gamyboje naudojamos kombinuotos medžiagos, todėl jos turi būti deginamos. Būtent deginimas sudaro trečiąjį atliekų tvarkymo etapą.

„Paskutinis etapas – vežimas į sąvartyną. Pagal visas direktyvas 2030 metais sąvartynų Lietuvoje turi išvis nelikti. Dėl sąvartyno ir deginimo kainų pakėlimo, kitame tarybos posėdyje bus pateiktas projektas dėl to, kaip atliekų išvežimo mokestis keisis gyventojams. Dabar kaip tik vyksta skaičiavimai. Tačiau noriu nuraminti, kad planuojamas kainų kilimas yra nuo 15 iki 16 proc.“, – apie galimus atliekų tvarkymo kainų skirtumus gyventojams nuo kitų metų sakė Aplinkos tvarkymo skyriaus vedėja.

Ji pažymėjo, kad gyventojai visada gali mažinti mokestį už atliekų išvežimą daugiau rūšiuodami. Išrūšiuotos atliekos išvežamos nemokamai. Mokėti gyventojams reikia tik už komunalines atliekas, kurios išmetamos į bendrą konteinerį. Pasak savivaldybės atstovų, miesto prioritetas yra rūšiavimo skatinimas. Tad visi individualių namų gyventojai turi rūšiavimo konteinerius. Daugiabučių namų kvartaluose gyventojai taip pat skatinami intensyviau rūšiuoti ir taip už atliekų tvarkymą mokėti mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
Tai jeigu kaina priklausytų nuo svorio ar kiekio tai suprasčiau, kad rūšiavimas padėtų sumažinti mokesčius, bet dabar...

Ona

Ona portretas
Atliekų sumažėjo ,kadangi jos rūšiuojamos , manau kėlimas neteisėtas

pensininkė

pensininkė portretas
Kada Kaunas grąžins pernai nuo mūsų pagrobtus beveik 15 ml. eurų už šildymą? žadėjo, bet negrąžina.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių