Quantcast

Savarankiška kelionė į origamių pasaulį: dešimtmetis – pavyzdys ir suaugusiems

  • Teksto dydis:

Dešimtmečiam kauniečiui Gvidui Ardzevičiui kantrybės ir susikaupimo galėtų pavydėti ir dažnas suaugęs. Berniukas lanksto įvairias origamių figūrėles. Kaip tai padaryti, sprendžia tik iš sudėtingų diagramų, nes jo lygio lankstinių pavyzdžių knygų rado tik kinų kalba.

Išmoko savarankiškai

Ketvirtoko mama Raminta Ardzevičienė pasakojo, kad pirmoji sūnaus pažintis su origamiais buvo prieš penkerius metus, kai šis vis norėjo žaisti su telefonu. Nusprendė vis dėlto leisti juo naudotis, bet kad tai vaikui duotų naudos, parsiuntė jam žaidimą, leidusį lankstyti virtualias origamių figūrėles.

Vėliau Gvido akį patraukė namuose jau seniai buvusi knyga "Susipažinkite – origamis". Joje – 96 pavyzdžiai. Visa tai buvo įveikta ir buvo sutupdyta ant lentynų per porą metų. Kartais kai kurių pavyzdžių išlankstydavo po kelis.

R.Ardzevičienė pasakojo, kad Gvidas viso šito meno išmoko savarankiškai, be suaugusiųjų pagalbos. Ji pati net ir norėdama negalėtų padėti, nes šioje srityje nelabai tenusimano.

"Ateidavo pas mus prašyti pagalbos. Su vyru bandydavome padėti, ką reikia daryti, nes pirmoji knyga buvo parašyta lietuviškai. Bet mums nesisekė jam padėti. Tada vaikas vienas pats skaitė skaitė, skaitė skaitė, kol išskaitė, išsiaiškino po truputėlį. Savarankiškai", – teigė moteris.

Ji pati kadaise yra bandžiusi savarankiškai lankstyti, bet tuomet visi jos bandymai baigėsi, kaip įvardijo, keliais lėktuvėlių variantais.

"Gvidas privertė mane, tėtį ir devynerių metų sesę išmokti lankstyti ir sudėtingesnius objektus nei lėktuvėliai, bet be jo pagalbos nelabai pavyksta diagramas perskaityti. Jo pamokos gana įdomios, net turi labai daug kantrybės aiškindamas, ką ir kaip reikia sulenkti", – pasakojo kaunietė.

Dešimtmečio lankstinių kolekcijoje – daugybė darbelių.

Kiniškas aprašymas

Gvidas lanksto tada, kai yra įkvėpimas. Kartais – kasdien, o kartais ir ilgesnę pertrauką padaro. "Išlanksto, atneša, parodo. Darbelį dedame į dėžutę, kad nesusilankstytų, ir saugome", – pasakojo R.Ardzevičienė.

Kai buvo išlankstyti visi pradžiamokslyje pateikti pavyzdžiai, šeima pradėjo ieškoti kitų knygų. Lietuviškai išleistų nerado.

"Sunkesnių diagramų knygas teko siųstis iš Kinijos. Jos – kinų kalba. Viską teko aiškintis tik iš paveikslėlių. Kartais Gvidas žiūrėdavo į vieną diagramą net kelias valandas, kol suprasdavo, ką reikia daryti, ir taip po truputį išmoko skaityti ir gan sudėtingas diagramas", – kalbėjo berniuko mama.

Dauguma Gvido lankstinių atsiduria dėžutėse saugojimui, tačiau kartą, kai jis dūko su sese, ši užmynė ant gan didelės dėžės su origamiais. "Buvo nemažai nuostolių", – prisiminė mama.

Kartais Gvidas žiūrėdavo į vieną diagramą net kelias valandas, kol suprasdavo, ką reikia daryti, ir taip po truputį išmoko skaityti ir gan sudėtingas diagramas.

Neįveikia jau metus

Ar Gvidas visada buvo kantrus? "Nelabai, bet kažką konstruoti labai mėgo ir tebemėgsta. Kantrybę išvystė origamiai ir aikido treniruotės", – priėjo prie išvados R.Ardzevičienė.

"Jei nepavyko, reikia dar kartą pamėginti, nebijoti perdaryti tą patį darbą iš naujo kitą dieną ar dar kitą", – dėstė kaunietė.

Niekas iš šeimos nėra skaičiavę, kiek kartų Gvidui daugiausia yra tekę bandyti lankstyti iš naujo, kad pavyktų iki galo. "Yra vienas, kuris dar iki šiol nepavyksta", – į pokalbį įsijungė pats origamių meistras.

Tas kol kas neįveiktas iššūkis pradėtas dar prieš metus. "Laumžirgis. Jis labai sudėtingas. Vienas sparnelis nepavyksta, ir viskas. Be jo visas darbas nepavyksta", – aiškino berniukas.

Ar jis dar turi vilties, kad vieną kartą ims ir pavyks teisingai išlankstyti ir sparnelį, ir visą laumžirgį? "Taip, turiu", – tvirtai atsakė Gvidas.

Tarp jo lankstinių galima išvysti įvairiausių dalykų, augalų ir padarų. "Labiausiai patinka lankstyti fantastinius, kurie neegzistuoja", – dėstė ketvirtokas.

Pasiteiravome, kuriuo lankstiniu jis labiausiai didžiuojasi, kuris, jo manymu, labiausiai pasisekęs. "Paieškosiu", – jau ruošėsi skuosti link kambario, kuriame saugomi jo popieriniai lobiai.

"Labai mėgo lankstyti ir transformerius", – papildė jūsų mama. Dabar jų nebelanksto, sakė nebepatinka, bet jo kolekcijoje dar yra vienas dinozauras, kurio kojos išsiskleidžia į sparnus ir vėl susideda į kojas.

Miniatiūrinė gervė

R.Ardzevičienė pasakojo, kad origamių darbeliai beveik visuomet lankstomi iš kvadratinio popieriaus. Galutinio rezultato dydis priklauso nuo to, kokio dydžio popieriaus lapą pasiimsite. "Yra modulinių lankstinių, kuriems išlankstyti reikia dviejų kvadratinių lapų popieriaus. Pavyzdžiui, žiogas ir vabalas", – vardijo mama.

"Elniaragis", – patikslino Gvidas. Jis dažniausiai pasiruošia 20 cm pločio ir tokio paties aukščio lapą. Iš tokio išlankstomas objektas būna maždaug 10 cm aukščio. "Va toks", – bando rodyti berniukas.

"Visai neseniai jis atnešė išlankstytą gervę. Labai jau mažytę. Ją lankstė iš vieno centrimetro pločio ir centimetro aukščio popieriuko", – prisiminė R.Ardzevičienė.

Kaip ką nors išlankstyti iš tokio dydžio lapelio? "Nežinau. Nežinau, kaip jis išlanksto", – juokėsi mama.

"Ne, ne su mikroskopu. Tiesiog lanksčiau, ir viskas", – nesureikšmino pradinukas. Ir viskas iš karto pavyko? "Kaip ir taip", – nustebo, kodėl stebimės, berniukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenius

Zenius portretas
Gvidas Mldc

M.-W.

M.-W. portretas
Šaunuolis, Gvidai. Nenuleisk rankų ir toliau. Sėkmės!

Trūksta žodžių!

Trūksta žodžių! portretas
ne tik talentingas, bet ir šaunuolis, darbštus berniukas, turintis puikią konstruktoriaus „akį” bei nuojautą. Turėtų imtis mokyti darželinukus ir pradinukus - užaugintų Lietuvai visą TALENTŲ KARTĄ! Labai svarbu išugdyti tą JAUSMĄ, MATYMĄ, kol dar nesi „iš kiaušinio išsiritęs” - tada tavo protui mažai kas prilygs.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių