Quantcast

„Saugaus kelio" parko lankytojams – adrenalino pliūpsnis

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“ ir Lietuvos policija pristato pirmąjį Rytų ir Vidurio Europoje interaktyvų „Saugaus kelio" parką. Savo kelionę po Europą šis projektas pradėjo nuo Kauno, vėliau keliaus į Klaipėdą ir Vilnių.

Kaune parką atidarė Kauno miesto mero pavaduotojas Vasilijus Popovas, „PZU Lietuva“ generalinis direktorius Marius Jundulas ir laikinas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Georgijus Savickis.

1200 kv. m parko teritorijoje lankytojai gali išbandyti, kas įvyksta patekus į eismo įvykius. Vienas daugiausiai dėmesio patraukiantis įrenginys – 5D kinas. Keliolikos vietų salėje, kitaip nei paprastame kine, čia tenka prisisegti saugos diržu. Neilgas filmukas imituoja chuliganišką vairavimą tiek mieste, tiek autostradose. Kaunietis Andrius, išbandęs šią pamokančią pramogą, sakė kad jo širdies ritmas sėdint salėje padažnėjo.

„Nors ir supranti, kad vairuoji ne tu, perkrovos stabdant ar greitėjant – realios. Taip pat itin nemaloni, tačiau pamokanti filmuko pabaiga – susidūrimas kaktomuša su krovininiu automobiliu“, – sakė jis.

Parodoje taip pat specialiu lanku buvo galima pasitikrinti savo periferinį regėjimą bei reakciją. Du vienas prieš kitą stovintys žmonės specialiame lanke turėjo kuo greičiau paspausti užsidegančias lemputes.

Kita įdomybė – iš tikro „Volvo“ markės automobilio padarytas avarijos imitatorius. Keleiviams susėdus vidun ir prisisegus saugos diržais, lengvasis automobilis apsiversdavo aukštyn kojom. Jame pabuvę parodos lankytojai taip pat patvirtino, kad jausmas, kai kraujas ima bėgti į galvą – ne iš maloniųjų.

Parodos puošmena – specialus „Mercedes“ pagalbos autobusas. Tai vienintelis toks autobusas Europoje, aprūpintas palydoviniu ryšiu, prieiga prie informacinių sistemų, teikiantis pagalbą nukentėjusiems nuo gamtos jėgų sukeltų ir kitokių nelaimių, veikiantis kaip informacijos centras. Nuo 2009 m. mobilusis centras padėjo 8,5 tūkst. žmonių Lenkijoje – per potvynius, uraganus ir kitas nelaimes.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir policijos demonstruota technika – „britvininkus“ tramdyti skirtas motociklas „Yamaha“, be garso galintis važiuoti hibridinis policijos „Toyota Prius“. Kiekvienas galėjo išbandyti ne tik policijos naudojamus alkotesterius, bet ir kelių rūšių greičio matuoklius.

Į tokio pobūdžio parko sukūrimą bei įrangą investuota apie 1 mln. litų.

M.Jundulas teigė, kad draudimo grupė PZU savo lėšomis sukūrė ir įrengė šį parką vedina socialinių paskatų – ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje nesaugus vairavimas nusineša labai daug gyvybių ir žaloja žmonių sveikatą. Šiame parke siekiama suteikti galimybę žmonėms patiems išbandyti tas rizikas, kurios kyla patekus į avariją. Plūstelėjęs adrenalinas ir autentiški įspūdžiai, tikėtina, atvėsins norą rizikuoti kelyje.

„Jei bus išgelbėta bent viena gyvybė, jei bent vienas žmogus pakeis savo elgesį kelyje, laikysime šį projektą pavykusiu, - teigė M. Jundulas.

Komisaras G. Savickis atkreipė dėmesį, kad per praėjusius metus vien Kaune dėl neatsargaus vairavimo įvyko 170 eismo įvykių. Juose nukentėjo 227 eismo dalyviai, iš jų 15 žuvo. Jo teigimu, šiemet Kaune užregistruoti 126 eismo įvykiai, kuriuose trys žmonės žuvo ir 151 sužeistas. Pareigūnas paminėjo, kad eismo dalyvių, tarp jų ir vairuotojų, švietimas yra viena geriausių prevencinių priemonių, o kiekvieno asmeninė patirtis tramdo kur kas labiau nei baudos.

Mažiesiems parko lankytojams įrengta speciali pramogų salelė su žaidimais ir kitomis linksmybėmis saugaus eismo tema.

Nemuno saloje šalia „Žalgirio" arenos parkas veiks šeštadienį (12-20 val.) ir sekmadienį (11-16 val.). Lankymas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik vaikuciam bus idomu

tik vaikuciam bus idomu portretas
kazka originalesnio pateiktu tai idomu butu o dabar tik .... .

NA NA

NA  NA portretas
geras bus variantas pritraukti žmonęs prie siaubingo konservatorių statinio kubilas ,,žalgirio arena ,, būtų gerai ,kad su laiku būtų rekonstruotas šis baisus kubilas ,sėkmės pritraukti investicijas ,,,,kubilo rekonstrukcijai .

ach

ach portretas
na, jei vaikučiams įdomu, tai nuvesiu savąją :D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių