Quantcast

Šalia Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės iškils klinika

Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės kaimynai sujudo: kokios statybos planuojamos žaliuosiuose plotuose. „Kauno diena“ išsiaiškino, kad čia, šalia aikštės esančiame sklype, iškils klinika.

Kilo klausimų

Klinikos, planuojamos statyti V.Landsbergio-Žemkalnio g. 19 sklype, projekto autoriai įsitikinę, kad pastato projektiniai sprendiniai ir statybos darbai neturės neigiamos įtakos aplinkai, gyventojams, aplinkinei teritorijai, jie nepažeidžia trečiųjų asmenų interesų.

Kai kurie aplinkiniai gyventojai, susisiekę su „Kauno diena“, nuogąstavo, kad esą taip bus sumažinta aikštės dalis, pablogės jų gyvenimo sąlygos.

Nė vienas pėsčiųjų takas projektiniuose pasiūlymuose niekada nebuvo ir nėra naikinamas.

„Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės gale, iš tiesų galima sakyti aikštėje, ketinama statyti penkių aukštų gydymo paskirties (dienos chirurgijos) pastatą. Gyventojai stipriai priešinasi klinikų statyboms, nes nenori prarasti žaliojo ploto, kurio ir taip mažai. Taip pat nenori, kad kiemai būtų papildomai užkišti pacientų automobiliais, aktualus ir vaikų saugumas“, – vardijo viena gyventoja, kalbėdama apie 0,4 ha teritoriją.

Įvažiavimas į sklypą atsiras iš P.Plechavičiaus gatvės. Nerimaujama dėl pėsčiųjų tako, einančio greta sklypo ir vedančio į Kauno Valdorfo mokyklą. Ar išliks šis takas, ar bus saugu juo eiti vaikams, jeigu čia pat bus įrengtas įvažiavimas į kliniką?

„Nė vienas pėsčiųjų takas projektiniuose pasiūlymuose niekada nebuvo ir nėra naikinamas. Įvaža į sklypą įrengiama lygiagrečiai su pėsčiųjų takais, o ne vietoj jų, kaip numatyta įvažos techniniame projekte“, – gyventojų aistras ramino projekto vadovas ir architektas Rūstenis Milaševičius.

Situacija: projekto autoriai ramina aistras, teigia, kad aplinkinių gyventojų gerovė nenukentės, išliks ir žalioji erdvė. (Projekto autorių nuotr.)

Į kiemus nesikėsins

Nors gyventojai reiškė pretenzijas, kad esą pacientų automobiliai bus statomi jų kiemuose, projekto atstovai teigė, kad numatytos 69 automobilių vietos, jų tikrai pakaks,  todėl į gyventojų kiemus niekas nesikėsins.

„Gyventojų pateikiama pačių susigalvota automobilių vietų skaičiavimo metodika neatitinka LR statybos techniniuose reglamentuose nustatytų vietų skaičiavimo metodų“, – pastebėjo architektas ir nurodė, kad pagal reikalavimus ligoninėms, klinikoms – viena automobilių vieta 30-čiai kv.m pagrindinio ploto.

Anot jo, pastato projektiniuose pasiūlymuose nurodomas pagal ugniagesių reikalavimus maksimalus 250 žmonių skaičius yra tik parametras, reiškiantis, kiek vienu metu pastate teoriškai daugiausia galėtų būti žmonių. Tačiau šis skaičius, pasak architekto, nieko bendro neturi su automobilių vietų poreikiu vienu metu.

„Taip pat atkreipiame dėmesį į tai, kad į projektuojamą kliniką pacientai ir darbuotojai atvyks ne tik savo automobiliu, bet ir viešuoju transportu, pavežėjų automobiliais ir specialiu klinikos pavėžėjimo transportu.

Manome, kad dėl atliekamų procedūrų (nejautros, nedidelių operacijų ir pan.), po kurių vairuoti negalima, lankytojai naudosis daugiau ne nuosavais automobiliais, o pavežėjų ir klinikos pavėžėjimo transporto paslaugomis“, – komentavo R.Milaševičius.

Žalumos nesumažės?

Aplinkiniai gyventojai nepatenkinti ir dėl to, kad esą neteks dalies po langais turėtos žalumos. Sklypas yra paverstas prižiūrima pieva, ten auga medžiai.

Projektuotojai ramina, kad atsižvelgė į visuomenės pageidavimus, regioninės architektų tarybos (RAT) narių išvadas. Nurodė, kad „sklypo plano sprendiniai projektuojami taip, kad svarbūs visuomenei ir vertingi dendrologiniu požiūriu septyni želdiniai bus išsaugoti jų nepersodinant į kitą sklypo vietą“. Sklype perkeliamas vienas vertingas medis, vienuolika bus nupjauta ir atsodinta.

Situacija: projekto autoriai ramina aistras, teigia, kad aplinkinių gyventojų gerovė nenukentės, išliks ir žalioji erdvė. (Projekto autorių nuotr.)

„Pagal atliktą dendrologo vertinimą devyniolikai medžių reikalingos tvarkymo priemonės“, – teigė architektas. Minėtų vienuolikos, kurie, kaip nurodyta projekte, yra sunykę, pažeisti puvinio ar turi kamieno žaizdų, persodinimas įvertintas kaip neracionalus. Mainais į juos atsiras naujų želdinių (medžių, mišrių želdinių ir krūmų).

„Formuojamos želdinių grupės užtikrins Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės želdinių tęstinumą projektuojamame sklype, užstos automobilių aikštelę tiek nuo aikštės, tiek nuo gretimų daugiabučių gyvenamųjų pastatų“, – pastebėjo R.Milaševičius ir pridūrė, kad atsiras naujų visuomeninių poilsio salelių su suoliukais ir kita mažąja architektūra. Visa tai bus prieinama visiems, nes sklypas liks atviras. Skaičiuojama, kad ne mažiau nei 35 proc. sklypo bus skirta želdiniams. Tarp automobilių vietų įrengiamos siauros vejos skiriamosios juostos.

Po RAT argumentų ir išvadų sumažintas pastato aukštis ir tūris.

Į aikštę nepatenka

Pasak Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės ribos suplanuotos detaliajame plane, patvirtintame 2007 m. lapkritį. „Šios aikštės ribos iki šiol yra nepakitusios“, – teigė vedėjas.

Jo žiniomis, sklypas V.Landsbergio-Žemkalnio g. 19 Nekilnojamojo turto registre įregistruotas dar prieš patvirtinant Čečėnijos Nepriklausomybės aikštės ribas.

Vizija: klinika iškils atokiau gatvės, didelėje pievoje tarp šešiolikaaukščių. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Pasiteiravus, ar yra planų keisti aikštės ribas ją mažinant arba didinant, N.Valatkevičiaus teigė neturįs apie tai žinių: „Tokios informacijos nėra.“

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė „Kauno dienai“ teigė, kad savivaldybė neturi planų mažinti nors vieną miesto parką, skverą ar aikštę. „Artimiausiu metu kaip tik planuojame didinti mieste skverų skaičių“, – komentavo R.Savickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
Tik nereikia skleisti nesamonių. Reikia tik džiaugtis, kad bus panaikintas šabakštynas ir šiūkšlynas. Toje vietoje, kur numatoma statyti kliniką, auga tik kažkokie neaiškūs krūmynai ir stūkso kalvelė, kuri atsirado sustūmus žemes formuojant aikštę. Toje aikštės vietoje niekas nevyksta. Vasarą suželia nešienaujama žolė ir niekas ten nevaikšto, kaip ir minimu taku. Tuo taku eina labai mažai žmonių, nes jis nieko nejungia. Juo labiau juo nesinaudoja Valdorfo mokyklos moksleiviai, nes mokyklos teritorija yra aptverta ir patenkama į ją visi iš priešingos pusės. Šalia tako ir minėtos kalvelės stovi šiukšlių konteineriai, šalia kurių visada būna prikrauta galybė stambiagabaričių atliekų - baldų, statybinio laužo, padangų ir ktokio šlamšto. Manau prištaraujantieji yra suinteresuoti, kad pastačius kliniką bus panaikinta puiki vieta atsikratyti nereikalingais griozdais, o juos reikės vežti į specialias aikšteles arba tempti prie kitų namų esančių konteinerių.

,

, portretas
Blogai kad sumažės aikštės plotas geriau stato kitoj vietoj

čečėnų vadas Kadirovas su savo gauja,

čečėnų vadas Kadirovas su savo gauja, portretas
pagal PUTINO nurodymą, išimtinai UKRAINOJE g a u d o tik BANDERAS, kurių prigaudė apie 3 tūkst. s a k o jie "sandėliuojami" ir laukia teismo LUGANSKE
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių